722608_688

بیماری آنفلوانزا چگونه برای ما دردسر ایجاد می کند و با چه عواملی در بدن ما خطرناک می شود تب و لرز می توان مهمترین نشانی های آن باشد بهتر است به این بیماری مهلک بیشتر توجه کنید و مراقبت های بیشتری در این زمینه در نظر بگیرید

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت از درگذشت ۴۲ نفر بر اثر ابتلا به بیماری آنفلوانزای نوع H۱N۱ در کشور خبر داد.

محمدمهدی گویا با اشاره به شیوع بیماری آنفلوانزا در کشور گفت: «تاکنون ۳۳ نفر در استان کرمان، پنج نفر در سیستان و بلوچستان، یک نفر در آبادان، یک نفر در کرج و دو نفر در لرستان در اثر این بیماری جان خو د را از دست داده اند.»

اما این بیماری که وزیر بهداشت آن را آنفلوانزای وحشی می خواند را چقدر می شناسید؟می دانید چه علایمی دارد؟ باراههای پیشگیریش آشنا هستید.دکتر طاهره سوری متخصص بیماریهای عفونی در باره علایم و راههی پیشگیری از این بیماری به سیب سبز توضیحات بیشتری داده که می خوانید.


علائم آنفلوآنزای H1N1 را بشناسید
دکترطاهره سوری متخصص بیماری های عفونی علائم این بیماری را اینطور توضیح می دهد: علائم این بیماری شبیه سرماخوردگی است اما تغییراتی در آن دیده می‌شود؛ علائم بسیار شدیدتر از یک سرماخوردگی ساده است. شروع این بیماری خیلی یکباره است، یعنی حال فرد خوب است اما یکباره دچار تب و لرز شدید می‌شود. بنابراین تب و لرز شدید شایع‌ترین علامت اولیه این بیماری است، سرفه، آبریزش بینی، گلودرد، بدن درد شدید، سردرد و… هم به‌عنوان علائم بعدی بیماری بروز خواهند کرد. عوارض گوارشی مثل اسهال و استفراغ هم ممکن است دیده شود.

چه کسانی در معرض خطرند؟
گروه‌های پرخطر کسانی هستند که بیماری‌های زمینه‌ای مثل بیماری قلبی، ریوی، سرطانی ( به‌دلیل دریافت شیمی‌درمانی و ضعیف شدن بدن)، کسانی که کورتون مصرف می‌کنند، خانم‌های باردار و کودکان جزو گروه‌های پرخطر هستند؛ خصوصا اگر واکسن آنفلوآنزا تزریق نکرده باشند. مرگ و میر بر اثر آنفلوآنزا خصوصا در خانم‌های باردار بیشتر است و چند مورد از مواردی که تا به حال فوت شده‌اند خانم‌های باردار بوده‌اند.

چه زمانی باید درمان را شروع کرد؟
دکتر سوری می‌گوید: برای درمان آنفلوآنزایH1N1 از انواع داروها استفاده می‌شود که داروی ضد‌ویروس است. جدیدترین و کم‌عارضه‌ترین دارو برای درمان آنفلوآنزای شدید و کشنده در دسترس پزشکان وجود دارد اما استفاده از این داروها هم به این شکل نیست که بیمار صددرصد بهبودی داشته باشد. گاهی سیر بیماری آنقدر سریع پیشرفت می‌کند که علی‌رغم شروع دارودرمانی، باز هم به مرگ و میر منجر می‌شود. درمان‌ها باید بسیار سریع و در 24ساعت ابتدای بیماری آغاز شود که متاسفانه اکثر افراد با شروع علائم تصور می‌کنند که یک سرماخوردگی ساده است و خود به ‌خود یا با داروهای ساده رفع می‌شود. بنابراین ممکن است در درمان تاخیر داشته باشند و شانس بهبود خود را کاهش دهند. مورد بعدی این است که گاهی بیماری بسیار سریع‌تر از آنچه پیش‌بینی می‌شود پیشرفت می‌کند که تنگی‌نفس به‌وجود آمده و به‌دنبال آن ریه‌ها از کار می‌افتند و عملا دیگر نمی‌توان کاری برای درمان انجام داد. اما نباید نگران بود چون از همه مبتلایان، فقط تعداد معدودی می‌میرند و بیشتر افراد مبتلا به این آنفلوآنزا درمان می‌شوند.

علائم بیماری چقدر طول می کشد؟
در حالت عادی و سیر طبیعی که درمان پذیر است در 2 تا 3 روز ابتدای بیماری، علائم بسیار حاد است، تا یک هفته بعدی علائم وجود دارد اما خفیف تر می‌شود (‌تب قطع اما سرفه ها باقی می‌ماند). یک تا دو هفته بعد هم ضعف و بی‌حالی وجود دارد، سیستم ایمنی که ضعیف شده کم کم به حالت طبیعی بر می‌گردد و دوره نقاهت است. بنابراین مرحله حاد بیماری تا یک هفته طول می‌کشد و به تدریج بهبودی حاصل می‌شود. اما در حالت شدید که به مرگ منجر می‌شود، آنقدر بیماری حاد است که در 2 تا 3 روز اول مرگ اتفاق می‌افتد.

انتقال بیماری در چه زمانی بیشتر اتفاق می‌افتد؟
بیشترین میزان انتقال از فرد بیمار به فرد دیگر در همان روزهای اول بیماری است که آبریزش بینی و عطسه و سرفه وجود دارد. اگر فرد درمان شده باشد ممکن است تا یک یا دو هفته پس از درمان هم ناقل ویروس باشد و باید در این مورد احتیاط کرد. اما پس از یک تا دو هفته دیگر ویروس از بدن خارج می‌شود و انتقال وجود ندارد