575
چه عواملی به پوست و موی ما آسیب وارد می کنند و موجب تخریب آن ها می شوند رسیدگی بهتر موها با چه روش هایی میسر است چه کارهایی باید برای محافظت از آن ها استفاده کنیم

 زن‌ها همه زیبا هستند و این زیبایی با موهای سالم و درخشان دوچندان می‌شود با این حال امروزه اکثر خانم‌ها دست به اقداماتی می‌زنند که موهایشان را بهتر جلوه دهند، کافی است کمی به دور و اطرافمان نگاه کنیم هستند کسانی که حاضرند برای زیبایی‌شان هرکاری انجام بدهند.
اما به قول قدیمی‌ها آمدند ابرویش را درست کنند زدند چشمش را هم کور کردند این گفته حکایت همین دسته از خانم‌هاست که با رنگ کردن، صاف کردن به جای زیباشدن به موهایشان آسیب می‌زنند و با اصرار فراوان هم دوست دارند از دیگران به خصوص همراهانشان تأثیر بگیرند.
بی‌فکری تا کی؟
امیر هوشنگ احسانی متخصص پوست و مو گفت: مو دو قسمت عمده دارد یک قسمت آن ریشه مو است که زیر مو قرار دارد و یک قسمت ساقه یا تنه‌ی مو است. از این رو آسیب‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند یا به ریشه مو صدمه می‌زند و یا به ساقه‌ی مو آسیب وارد می‌کند. استفاده از وکس, شامپو, اکستنشن, آلودگی‌ هوا, بسته بودن و بافتن مو به تنه آسیب می‌زند. مشکلات تیروئید، استرس‌ها، ژنتیک و بیماری‌های مختلف به ریشه صدمه می‌زند.
تا دیر نشده موخوره را جدی بگیرید
وی تأکید کرد: افرادی که کمبود پروتئین دارند علاوه بر این که رنگ ساقه‌ی موی آن‌ها تغییر می‌کند بلکه خشک شدن مو و ریزش شدید مو را تجربه می‌کنند.
احسانی در خصوص موخوره موها عنوان کرد: یکی از آسیب‌دیدگی‌های بسیار مهم موها موخوره است که اگر مدت کمی ایجاد شده باشد می‌تواند با درمان‌های اولی مثل چرب کردن و شستن مو از شدت بروز آن پیشگیری کرد.
موهایی که در جوانی سفید می‌شوند
بیهوده نیست که می‌گویند جوان هم جوان‌های قدیم. این اصطلاح اگرچه از سوی سالخوردگان در ارزیابی روانی رفتاری جوانان امروز گفته می‌شود اما مصادیق این سخن تا ظواهر و نشانه‌های جسمی آنان نیز امتداد یافته و خیلی از جوانان امروز نه صرفاً به لحاظ روحی که به لحاظ جسمی ظاهر جوانی خود را از دست داده‌اند.
نیلفروش زاده متخصص پوست و مو  عنوان کرد: در پوست سر هر فرد به طور معمول 100 تا 150 هزار تار مو وجود دارد دوره‌ حیات هر تار مو به طور سنی بین 2 تا 6 سال است. روند رشد مو هفته‌ها طول می‌کشد و امکان ندارد با یک شب خوابیدن سفید شود آنچه باعث این تصور می‌شود ریزش ناگهانی مو در اثر فشار عصبی است در واقع در اثر استرس تعداد زیادی از موهای سیاه می‌ریزد یا به اصطلاح دچار (آلوپسی آره تا) می‌شوند.
موهای سفید نسبت به ریزش مقاوم‌تر هستند و با ریزش موهای سیاه فضای مناسب به موهای سفید از قبل به وجود آمده می‌دهند تا خود را نمایان کنند.
نیلفروش زاده بیان کرد: معمولاً سفید شدن مو در مردان در 30 سالگی و در زنان 35 سالگی رخ می‌دهد البته نسبت به عوامل تغذیه‌ای و ژنتیکی مرور سنی ذکر شده است از طرفی در برخی از افراد موها بسیار زود شروع به سفید شدن می‌کند که باید گفت: شروع این اتفاق بستگی به ژنی دارد که از والدین خود به ارث می‌بریم.
سفید شدن موها از آغاز تا پایان
این متخصص پوست و مو تصریح کرد: عوامل دیگری نیز در مکانیسم سفید شدن مو تأثیر دارد نظیر کمبود ویتامین‌ها، بیماری‌های تیروئید، بیماری‌های سیستم ایمنی، مصرف دخانیات، کم خونی، رژیم‌های سخت و طولانی مدت، عوامل ارثی، بیماری‌ها خونی و افزایش گلبول‌های سفید باعث سفیدی زودهنگام و بیش از حد موها می‌شود علاوه بر آن مصرف بعضی از شامپوها و دیگر مواد شیمیایی نیز می‌تواند بر سفید شدن موها تأثیر بگذارد.
نیلفروش‌زاده عنوان کرد: بسیاری از بیماری‌ها می‌تواند روند سفید شدن موها را سرعت بخشد کمبود ویتامین‌های B و B12 یکی از این موارد است. استعمال دخانیات نیز یکی از دیگر از موارد است و شاید علت این امر کاهش رسیدن اکسیژن به ریشه موها باشد.
صفر تا صد تأثیر لامپ‌های کم‌مصرف
وی بیان کرد: امروزه مصرف بیش از حد لامپ‌های کم مصرف در بین مردم طرفداران زیادی دارد و در سطح وسیعی از ادارات و کارخانجات از آن استفاده می‌شود لذا باید در خصوص مضرات و خطرات ناشی از این نوع لامپ‌ها اطلاع رسانی لازم انجام شود.
نیلفروش‌زاده تأکید کرد: بسیاری از افراد به لامپ‌های الکتریکی حساس هستند و همین امر موجب می‌شود عوارض استفاده از لامپ‌ها فلورسنت در آن ها بیش از دیگران بروز کند و ممکن است دچار چندین عارضه شوند. بنابراین بهتر است در محل‌هایی که افراد مرتباً در آنجا حضور دارند از این لامپ‌ها استفاده نشود و در عوض در مکان‌های عبور و مرور و راهروها و پارکینگ‌ها و اتاق‌های انتظار و نظایر آن می‌توان از این گونه لامپ‌ها استفاده کرد.
برس زدن بیش از حد و غلط موها
نیلفروش‌زاده متخصص پوست و مو در ادامه به بوس زدن بیش از حد و غلط موها اشاره کرد و گفت: برس زدن در حد معمول اشکالی ندارد ولی در صورتی که موهایش از حد برس زده شود و یا موهایی را که داخل هم فرو رفته‌اند به شدت به وسیله برس جدا کنید و یا این که موها را برخلاف جهت به وسیله یک برس نوک تیز شانه بزنید باعث آسیب دیدگی موها می‌شوند.
موها تحمل این گرما را ندارند
نیلفروش‌زاده بیان کرد: برای خشک کردن مو بهترین روش آن است که آن را به تدریج با یک حوله خشک کنید و استفاده از سشوار برای سرعت بخشیدن به روند خشک شدن مو و یا حالت دادن آن می‌توان باعث آسیب رسیدن به موها شود در صورت استفاده از سشوار بهتر است آن را با درجه کم و از فاصله دور به کار ببرند.
این متخصص پوست و مو خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین علل فرسودگی موها تماس طولانی با نور خورشید است تابش اشعه خورشید باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد در ساقه مو می‌شود که شبکه پروتئینی را تغییر داده باعث خراب‌تر شدن موها می‌گردد برای جلوگیری از این مسأله باید هنگام کار در زیر آفتاب از کلاه استفاده شود.
شک به موهایتان وارد می شود
وی خاطرنشان کرد: برای این که بتوان موها را بی‌رنگ کرد و یا رنگ جدیدی در آن به وجود آورد باید به جدار مو نفوذ کند و عمل خود را انجام دهند این کار معمولاً با استفاده از مواد مخربی نظیر آب اکسیژنه صورت می‌گیرد. بنابراین پس از رنگ کردن دائمی موها نباید توقع داشته باشیم که موها حالت و قوام قبلی را داشته باشند. چنین موهایی سست و شکننده می‌شوند و درخشش خود را از دست می‌دهند و الکتریسیته ساکن باعث حالت نگرفتن موهای آن‌ها می‌شود.
فر زدن موهای صاف یا صاف کردن موهای فر
این متخصص پوست و مو عنوان کرد: در اثر فر زدن موهای صاف یا صاف کردن موهای فر موها قدرت خود را از دست می‌دهند و به راحتی می‌شکنند و پس از انجام این کار قدرت موها قابل برگشت نیست و آسیب وارد شدن به آن قسمت از ساقه مو دائمی خواهد بود.
اکستنشن مو خوب یا بد؟
دکتر نیلفروش زاده در پاسخ به این سوال که اکستنشن مو مفید است یا مضر عنوان کرد: اکستنشن موها و فرکردن موها برای افزایش حجم مو و ضخامت موهای نازک امروزه کاربرد وسیعی دارد. البته بسته به تکنیک انجام آن و مهارت فرد، گاهی باعث افزایش ریزش مو می شود. البته بیش از 35 سال از همگانی شدن این فرایند زیبایی می گذرد. اکستنشن مو می تواند موها را پرتر و سالم تر به نظر برساند و حتی برای بعضی افراد دچار ریزش مو و موی نازک یک جایگزین محسوب می شود. ولی باید توجه کرد استفاده از اکستنشن هایی که به موهای اصلی وصل می‌شوند امکان ریزش مو را چند برابر می کند چرا که با کشیدن موهای خود فرد آسیب به فولیکول مو و شکسته شدن مو از ناحیه اتصال را به همراه دارد. برای کاهش مضرات اکستنشن زمان ماندن مو باید کاهش یابد و تقویت سایر موها انجام شود و تا حد ممکن از روشهای اتصال استفاده نشود.
وی ادامه داد: بعضی افراد نیز به دلیل کشش زیاد موها دچار سردرد می‌شوند. گاهی چسب یا خود این موهای مصنوعی، موجب ایجاد حساسیت در پوست‌سر خواهند شد.
موهایتان را بی دلیل بلند نکنید
 نیلفروش زاده تصریح کرد: بلند کردن موهای باقیمانده روی سر می‌تواند احساس بهتری به افراد بدهد اما متاسفانه این شیوه می‌تواند مناطقی که خالی از مو هستند را بیشتر جلوه‌گر کند از این رو به مراجعان توصیه می‌کنیم موهای خود را حدافل هر 6 ماه یگبار کوتاه کنند زیرا از طریق رویش موهای آنها سریع تر صورت می‌گیرد و هم ریزش موهای آنها تا حدودی بهبود می یابد.
چرا انقدر دوست دارید موهایتان را روشن کنید
نیلفروش زاده  با اشاره به روشن کردن موها و دکلره کردن بیان کرد: رنگ کردن مو از قدیم وجود داشته و خانم ها  علاقه بسیاری به رنگ کردن موهایشان داشته‌اند و با استفاده از گیاهانی مثل حنا موهایشان را رنگ می‌کردند. البته این علاقه تا امروز نیز ادامه یافته است. تا چند سال پیش استفاده از رنگ موها به ویژه رنگ‌موهای شیمیایی بیشتر در بین زنان و آن هم برای پوشاندن موهای سفید رواج داشت، اما متاسفانه امروزه استفاده از رنگ موهای شیمیایی در بین جوانان و نوجوانان نیز شایع شده که البته می‌تواند صدمات زیادی را هم به دنبال داشته باشد
وی تاکید کرد: در صورتی که یک آرایشگر از مواد سالم و استاندارد دکلره استفاده کند، تنها عارضه‌ای که به مو و پوست سر وارد می‌شود، خشک شدن مو و پوست و شکننده شدن موها به دلیل مواد آنتی‌اکسیدانی دکلره است. در این صورت وقتی فردی اقدام به شانه کردن موها می‌کند، موها شکسته و خرد می‌شوند
نیلفروش زاده گفت: بیشتر خانم هایی که به دنبال روشن کردن موهایشان هستند یا از یک الگو پیروی می کنند و یا به دنبال مد هستند هر چند بیشتر  آنها برای پوشاندن موهای سفیدشان نیز این کار را انجام می دهند.
هرچند همه به دنبال موهای زیبا، شفاف و درخشان هستیم ولی باید بدانیم استفاده از روش‌هایی که باعث آسیب‌دیدگی موها می‌شود نه تنها فایده‌ای ندارد بلکه ضرر هم می‌رساند پس بهتر است قبل از آن که دیر شود دست به چنین اقداماتی نزنیم.
گزارش از هدیه عباسقلی