b12

تنها ویتامین از گروه محلول در آب است که می تواند به مقدار قابل توجهی (حدود 2000 میکروگرم) در کبد ذخیره شود. جگر، گوشت ماهیچه، شیر، تخم مرغ، ماهی و پنیر عمده ترین منابع این ویتامین به شمار می آیند. منابع گیاهی از نظر این ویتامین فقیرند و گیاهخوارانی که شیر و تخم مرغ هم مصرف نمی کنند در معرض کمبود این ویتامین هستند.
همچنین در اثر پاستوریزاسیون و جوشاندن شیر نیز مقدار زیادی از B12 از بین می رود.
B12 نقش مهمی در تقسیم سلولی به خصوص سلولهایی که در حال تقسیم سریع می باشند مانند سلوهای مغز استخوان و مخاط روده و پوست دارد.
با توجه به نقش آن در تقسیم سلولی کمبود آن می تواند منجر به کم خونی و اختلالات عصبی گردد. برای جذب ویتامین B12 نیاز به فاکتور داخلی می باشد که این عامل از سلولهای معده ترشح می گردد.
آتروفی سلولهای معده به علت سالمندی یا کمبود ارثی این فاکتور می تواند منجر به کمبود این ویتامین گردد. بنابراین ممکن است کمبود این ویتامین در سالمندان شایع باشد که با علائم زیر ظاهر می گردد.
1- رنگ زرد لیمویی به علت کم خونی 2- زبان قرمز 3- اختلالات عصبی مانند اختلال ذهنی و افسردگی نیاز به این ویتامین در دوران بارداری، شیردهی و سالمندی افزایش می یابد.

این مطلب اختصاصی سایت دکتر سلام می باشد استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد