images

 چگونه می توانیم مانع مشکلات ناشی از سوختگی شویم توصیه ها و ترفندهای موثر در پیشگیری از سوختگی کدامند توصیه های موثر پزشکی را در این زمینه برایتان آورده ایم بهتر است نگاهی به آن ها بیندازید

*دکتر محمد جواد فاطمی:سوختگی آسیبی است که بر اثر گرما، برق و حتی مواد شیمیایی ایجاد می شود و می تواند خطرات بسیاری ازجمله خطر مرگ را در پی داشته باشد، از این رو رعایت نکات ساده اما طلایی می تواند بسیار مفید باشد.
1- قبل از تخلیه کامل بخار زودپز در آن را باز نکنید.
2- برای پیشگیری از انفجار گاز،اتصالات و بست های شیلنگ کپسول و یا گاز شهری متصل به اجاق گاز و بخاری گازی را هر چند وقت یکبار کنترل کرده و در صورت فرسودگی و خرابی آن را تعویض کنید.
3- برای کنترل نشتی گاز از کف صابون استفاده کنید و در صورت مشاهده حباب اقدام به تعویض شیلنگ و اتصالات کرده و هرگز برای جست‌وجوی محل نشت گاز از کبریت و فندک استفاده نکنید.
4- برای روشن کردن زغال داخل منقل، هرگز از بنزین و الکل استفاده نکنید. زیرا این مواد بسیار فرار بوده و به صورت گاز در هوا پراکنده شده و به سرعت شعله ور می‌شوند. استفاده از ژل های مخصوص توصیه می شود.
5- از ریختن مایعات و آب سرد داخل روغن داغ خودداری کنید. هنگام طبخ موادی مانند سیب زمینی، مرغ یا بادمجان، حتماً آب آنها را کاملاً بگیرید و بعد داخل روغن داغ بیندازید.
6- هنگام تفریح و پیک نیک، هرگز کودکان را کنار منقل تنها رها نکنید.
7- هنگام طبخ کباب بهتر است از منقل های پایه بلند استفاده کنید. کودکان به راحتی می توانند خود را به منقل های زمینی نزدیک کرده و حادثه بیافرینند.
8- سیم چای ساز و سماور برقی را کاملاً جمع کرده و از دسترس کودکان پنهان نگه دارید، زیرا کودکان آن را کشیده و باعث واژگونی مایعات داغ داخل آنها به روی خود می شوند.
9- به کودکان آموزش دهید در فاصله یک متری اجاق گاز بازی نکنند.
10- اگر در منزل بخاری دارید، جلو آن حفاظ بگذارید، زیرا کودکان نوپا به سمت بخاری می روند و حتی برای ایستادن از آن کمک می گیرند.
11- درهای کابینت را با دستگیره های مخصوص ببندید. کودکان از کابینت برای بالا رفتن و رسیدن به وسایل روی آن مانند سماور، کتری و … استفاده می کنند.
12- از آوردن سماور و کتری به داخل اتاق نشیمن و روی زمین بپرهیزید.
13- یکی از شایع ترین علل سوختگی کودکان افتادن درون قابلمه، ظروف غذا یا بر روی کتری و سماور است، بهتر است سفره غذا بر روی میز پهن شود. اگر سفره را روی زمین می اندازید، هرگز کودکان را کنار آن تنها نگذارید.
14- هنگام نوشیدن چای، شیر و سایر مایعات داغ کودکان را در آغوش نگیرید.
15- از آویزان شدن پارچه رومیزی از لبه های میز خودداری کنید. زیرا کودکان با کشیدن پارچه، ظروف حاوی غذا و مایعات روی میز را بر روی خود واژگون می کنند.
16- هنگام قطع برق برای روشنایی، به جای شمع از چراغ قوه استفاده کنید.
17- از قرار دادن شمع روشن کنار پنجره و در معرض باد، وسایل قابل اشتعال مانند پرده، فرش و مبل خودداری کنید.
18- روی پریزهای برق را با درپوش پلاستیکی مخصوص بپوشانید. زیرا کودکان با فروبردن اشیای فلزی داخل پریز باعث برق گرفتگی خود می شوند.
19- سیم وسایل برقی را از دسترس کودکان پنهان کنید. زیرا به ویژه کودکان زیر 2 سال تمایل زیادی برای بردن اشیا به دهان و جویدن سیم دارند.

منبع:روزنامه ایران

*رئیس مرکز تحقیقات سوختگی دانشگاه علوم پزشکی ایران