eye5

1- من به تازگی دچار دیابت شده ام چه اقدامی کنم که چشم من مبتلا به گرفتاری چشمی دیافت نشود؟
مهم ترین راه پیشگیری از عوارض چشمی دیابت کنترل دقیق قند خون و چربی و فشار خون توسط متخصص داخلی (یا ترجیحا فوق تخصص غدد داخلی) برای تمام عمر می باشد. معاینات مکرر و دوره ای چشم پزشکی نیز از عوامل تشخیص زودرس گرفتاری چشمی و پیشگیری از عوارض وخیم بینایی می باشد.
2- من سال ها مبتلا به دیابت بوده ام اما توجهی به کنترل دقیق قند و فشار خون خود نداشته ام. آیا من به عوارض وخیم دیابت در چشم مبتلا می شوم؟
کنترل دقیق و چربی ها و فشار خون برای شما الزامی است. ضمن این که لازم است هر چه سریع تر تحت معاینه چشم پزشکی قرار بگیرید و بسته به نتایج معاینه چشم پزشک شما را در جریان وضعیت چشمی و احتمال نیاز به درمان های چشمی خواهد گذاشت.
3- من دچار عوارض چشمی دیابت شده ام و لیزر درمانی هم برای من انجام شده است. در حال حاضر آیا کنترل قند خون الزامی است و آیا تاثیری بر بینایی من دارد؟
بلی کنترل قند خون در همه مراحل بیماری دیابت از پیشرفت عوارض بیماری جلوگیری می کند و از کاهش بینایی بیشتر می کاهد.
4- قند خون و فشار خون من در چه حدی باشد تا کنترل مناسب محسوب شود؟
در صورتی که قند خون ناشتا کمتر از 150 و قند خون 2 ساعت بعد از غذا کمتر از 200 و یا هموگلوبین AIC به اندازه 7% یا کمتر نگاه داشته شود مناسب محسوب می شود. فشار خون سیستولیک مناسب برای افراد دیابتی کمتر از 135 میلیمتر جیوه تعریف شده است.
5- من دچار گرفتاری کلیه در اثر دیابت هستم. آیا انجام دیالیز بر روی گرفتاری چشم من موثر است؟
بلی در صورت نیاز به انجام همودیالیز انجام آن را نباید به تعویق انداخت زیرا انجام همودیالیز می تواند با کنترل بهتر وضعیت سیستمیک به بهبود بیماری چشمی کمک نماید.
6- آیا انجام پیوند کلیه بر بیماری چشمی من موثر است؟
بلی همانند دیالیز انجام پیوند کلیه در کنترل بیماری چشمی و جلوگیری از پیشرفت آن موثر است.
7- من دچار کم خونی مزمن هستم. آیا این مسئله بر بروز بیماری چشمی در من تاثیری دارد؟
بلی کم خونی باعث کم شدن اکسیژن رسانی به شبکیه و تشدید عوارض چشمی دیابت می شود درمان آن در کلیه بیماران دیابتی توصیه می گردد.
8- من سیگار می کشم آیا این مسئله تاثیری بر گرفتاری چشمی من دارد؟
بلی سیگار کشیدن علاوه بر وارد کردن سموم مختلف به بدن که باعث صدمه به تمامی بافت های بدن می شود باعث کاهش اکسیژن رسانی به شبکیه و تشدید عوارض چشمی بیماری دیابت می گردد.
9- سوزش و خارش چشم های من در اثر چیست؟
آیا نشان دهنده گرفتاری شبکیه در اثر دیابت است؟ این علایم ممکن است مانند افراد عادی در اثر حساسیت یا عفونت های سطحی چشم و پلک ها اتفاق افتند. اما یک علت بسیار شایع تر برایاین علایم خشکی چشم است و درمان آن با استفاده از قطره های اشک مصنوعی می باشد. این علایم ارتباطی با بیماری های شبکیه ندارند.
10- دید من در صبح ها بدتر است و به تدریج با گذشت زمان بهتر می شود چرا؟
در افرادی که دچار تورم مرکز بینایی در اثر دیابت می باشند، با دراز کشیدن به مدت طولانی تورم مرکز بینایی بیشتر می شود و به دنبال آن دید تار می شود و با ایستادن کم کم از میزان تورم مرکز بینایی کاسته شده و دید بهتر می شود.
11- آیا من نابینا می شوم؟
نابینا شدن در اثر دیابت بستگی به مرحله بیماری که به چشم پزشک مراجعه می کنید و اقدامات درمانی برای شما شروع می شود و نیز بستگی به دقت کنترل قند و فشار خون دارد. در صورتی که در مراحل ابتدایی بیماری شبکیه به چشم پزشک مراجعه نمایید و اقدامات درمانی به موقع برای شما شروع شود و قند و فشار خون خود را به خوبی کنترل نمایید احتمال نابنایی در اثر دیابت بسیار کم خواهد بود. گرچه ممکن است درجاتی از کاهش بینایی باز هم اتفاق بیفتد.
12- آیا من می تونم از لنز تماسی استفاده نمایم؟
استفاده از لنزهای تماسی در افراد دیابتی با خطرات بیشتری نسبت به افراد عادی همراه است. زیرا افراد دیابتی دچار خشکی چشم و کراتوپاتی هستند و نیز حس قرنیه آن ها کمتر از حد عادی است و از طرفی استعداد بیشتری نیز برای ابتلا به عفونت ها دارند. لذا استفاده از لنزهای تماسی باید با احتیاط بیشتری صورت گیرد و حتما باید وضعیت اشک و قرنیه شما توسط چشم پزشک وارد معاینه شود و در صورت سلامتی آن ها لنز
برای تان تجویز شود. در آن صورت نیز باید به بهداشت نگهداری لنز توجه ویژه ای داشته باشید و در گذاشتن و برداشتن آن از چشم دقت لازم برای جلوگیری از ایجاد صدمه به سطح چشم را به خرج دهید و تا حد امکان زمان استفاده از لنز تماسی را کاهش دهید.
13- آیا من می توانم جراحی لیزیک یا اعمال مشابه را انجام دهم؟
انجام جراحی لیزیک و سایر جراحی های اصلاح عیوب انکساری که روی قرنیه انجام می شود در افراد دیابتی امکان پذیر است اما پزشک معالج باید ابتدا وضعیت قرنیه و حس آن و وضعیت لایه اشکی را معاینه نماید و با تمام این احتیاطات نیز احتمال دیر جوش خوردن زخم سطحی قرنیه و عوارض آن در افراد دیابتی بیش از حد عادی می باشد. لذا انجام عمل جراحی پس از احتیاطات لازم و با قبول ریسک بالاتر از حد عادی امکان پذیر می باشد.
14- آیا خوردن آسپرین و سایر رقیق کننده های خون که توسط متخصصین داخلی تجویز می شوند باعث افزایش احتمال خونریزی داخل چشمی در اثر دیابت می شود؟
مصرف آسپرین در افراد دیابتی دچار رتینوپاتی ممانعتی ندارد و باعث افزایش احتمال خونریزی داخل چشمی نمی شود. اما مصرف وارفارین و سایر رقیق کننده های قوی خون ممکن است احتمال خونریزی داخل چشمی را زیاد نماید (به خصوص در افرادی که تحت همودیالیز قرار می گیرند).
15- تا چه زمانی لازم است به چشم پزشک مراجعه نمایم؟
از آن جا که در حال حاضر دیابت را فقط می توانیم کنترل کنیم اما نمی توانیم درمان نماییم لذا احتمال بروز عوارض چشمی جدید همواره وجود دارد لذا تا پیدایش درمان قطعی برای دیابت انجام معاینات چشم پزشکی مادام العمر می باشد. گرچه فواصل معاینات که بسته به وضعیت چشم توسط چشم پزشک معالج تعیین می شود ممکن است متغیر باشد و بعد از درمان های لیزری و یا جراحی به تدریج فواصل معاینات زیاد شود.
16- آیا دارویی برای پیشگیری از پیشرفت رتینوپاتی دیابتی وجود دارد؟
برخی داروها با این هدف در مرحله پژوهش می باشند. اما دارویی که اثر آن در جلوگیری از پیشرفت رتینوپاتی اثبات شده باشد و در بازار دارویی موجود باشد هنوز وجود ندارد.
17- آیا با انجام لیزر دید من بهتر می شود؟
هدف لیزر درمانی چه در تورم مرکز بینایی و چه در رتینوپاتی تکثیری جلوگیری از پیشرفت بیماری است. در لیزر درمانی برای تورم مرکز بینایی حدود 15% افراد بهبود نسبی دید نیز پیدا خواهند نمود. در لیزر تراپی برای رتینوپاتی تکثیری شبکیه لیزر درمانی مستقیما باعث افزایش دید نمی شود. اما به صورت غیر مستقیم باعث پسرفت عروق خونی غیرطبیعی و در نتیجه کاهش احتمال خونریزی داخل چشمی ی شود و ممکن است با گذشت زمان در افرادی که خونریزی به داخل زجاجیه پیدا کرده اند خون داخل چشم جذب و دید آن ها
بهتر شود.
18- اگر لیزر انجام ندهم چه می شود؟
افراد دیابتی که چشم آن ها نیازمند انجام لیزر درمانی است و از انجام آن سرباز می زنند معمولا دچار مشکلات جدی بینایی و حتی نابینایی خواهند شد.
19- لیزر درمانی در چند جلسه و ظرف چه مدتی انجام خواهد شد؟
تعداد جلسات لیزر و طول درمان با لیزر بستگی به وضعیت چشم بیمار دارد و برای هر چشم و هر بیمار متفاوت می باشد.

20- آیا با لیزر خونریزی داخل چشم جذب می شود؟
خیر لیزر درمانی قادر به جذب خونریزی داخل چشمی نیست اما با کاهش احتمال خونریزی مجدد، باعث افزایش احتمال پاک شدن چشم از خون به علت جذب خود به خود خونریزی می شود.
21- آیا لیزر باعث سوراخ شدن شبکیه می شود؟
به صورت معمول خیر این عارضه معمولا هیچگاه در لیزر درمانی شبکیه اتفاق نمی افتد.
22- آیا بعد از لیزر من باز هم احتیاج به عینک خواهم داشت؟
لیزر درمانی شبکیه با عمل جراحی لیزری برای برداشت عینک کاملا متفاوت است و ارتباطی با شماره چشم و عینک فرد قبل یا بعد از درمان ندارد.
23- آیا انجام لیزر در هنگام بارداری خطرناک است؟
خیز لیزر یک نوع نور است و بنابراین صدمه ای به جنین نمی رساند. فقط اگر در هنگام انجام درمان لیزری دردی شدید در چشم احساس کردید لازم است چشم پزشک خود را بلافاصله در جریان قرار دهید.
24- آیا لیزر باعث کوری می شود؟
به صورت معمول خیر. گاهی به دلیل فعال بودن رتینوپاتی ممکن است تا تثبیت اثر لیزر که حدود یک ماه و نیم الی دو ماه طول می کشد خونریزی داخل چشمی رخ دهد یا کندگی شبکیه پیشرفت نماید. اما در واقع این عوارض، عوارض بیماریی هستند که لیزر درمانی برای آن انجام شده است و نه عوارض لیزر درمانی.
25- آیا بعد از لیزر احتیاطات خاصی لازم است؟
خیر ممکن است در افرادی که مستعد خونریزی هستند اجتناب از بندل کردن اجسام سنگین و خم شدن و کنترل دقیق فشار خون توصیه شود. اما این احتیاطات برای بیماری است و نه لیزر درمانی. تنها استفاده از قطره های تجویز شده به مدت 3 الی 7 روز در مواردی که لیزر درمانی کل شبکیه انجام می شود توصیه می گردد.

26- آیا بعد از لیزر نیازی به معاینات مکرر چشم پزشکی است؟
بلی اولا ممکن است لیزر درمانی اثر کافی را نداشته باشد و لازم باشد تکرار شود یا حتی ممکن است نیاز به تزریق دارو یا انجام عمل جراحی پیدا شود. ضمن این که تا زمانی که دیابت هست امکان پیشرفت عوارض چشمی آن و نیاز به درمان های بیشتر نیز هست.
27- آیا لیزر نیاز به عمل جراحی را مرتفع می سازد؟
در اکثر موارد بلی ولی در بسیاری از بیماران که در مراحل پیشرفته بیماری مراجعه می کنند همچنان نیاز به عمل جراحی وجود خواهد داشت.
28- آیا بعد از عمل جراحی نیازی به معاینات مکرر چشم پزشکی هست؟
بلی گرچه بعد از یک عمل جراحی موفق ویترکتومی ممکن است فواصل معاینات مورد نیاز بیشتر گردد ولی بیمار هیچگاه از پیگیری بی نیاز نخواهد شد.
29- آیا بعد از لیزر یا عمل جراحی امکان خونریزی داخل چشمی هست؟
بلی  لیزر و عمل جراحی هر دو احتمال خونریزی های چشمی را کم می کنند اما به صورت کامل این احتمال را از بین نمی برند و همواره احتمال بروز خونریزی در چشم فرد دیابتی وجود دارد.
30- آیا پیوند سلول های بنیادی یا پیوند شبکیه برای بیمار دیابتی کمک کننده هستند؟
در حال حاضر این امکان از نظر علمی وجود ندارد. اما ممکن است در آینده نزدیک فراهم گردد.

این مطلب اختصاصی سایت دکتر سلام می باشد استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد