فال-جادو-رمال-خرافات
 چرا در جامعه ما رمالی و فالگیری تا این حد طرفدار دارد علت گرایش مردم به خرافه ها و عقاید رمالی و فالگیری چیست؟می خواهیم این موضوع را بررسی کنیم

 هرچند که امروزه رمالی برای عده‌ای شغلی ایده‌آل به حساب می‌آید و با درآمد سرشار و زحمت ناچیزش، افراد بسیاری را وسوسه می‌کند، اما با این حال، برای رمالانی که می‌خواهند سال‌های طولانی‌تری، از این لقمه چرب بهره‌ مند شوند، شگرد‌ها و قواعدی وجود دارد که باید آنها را با دقت رعایت کنند.
بدون شک رمالی و فالگیری امروزه مفهومی جز سوء استفاده از عده ای مردم ساده لوح ندارد و متاسفانه تضعیف ایمان در افراد موجب شده تا بازار این افراد سودجو هر روز داغ تر از قبل شود.
اکثر این ا فراد سعی بر این دارند تا با سوء استفاده از مطالب مذهبی و دینی سعی در جلب اعتماد مراجعه کنندگان خود داشته باشند و از احساسات و عواطف مردم درجهت پر پول کردن جیب خود استفاده کنند .
نکته قابل تامل و تاسف بار این است که مسئله به همین جا ختم نمی شود و جرایمی همچون اغفال ، تجاوز ، قتل و غیره در کمین مراجعه کنندگان است و چه بسیارند افرادی که بدنبال درمان درد خود در ته فنجان قهوه و سایر فال های مشابه مورد صدمات روانی و جسمی غیر قابل جبرانی قرار گرفته اند .
تسلط فالگیرها به علم روانشناسی
اغلب افرادی که به کار رمالی و فالگیری می پردازند بیشتر از آن که به پیشگویی و درمان مسائل روحی افراد مسلط باشند تبحر خاصی در روانشناسی افراد دارند و با توجه به سن و سال و جنسیت و هیجاناتی که مشتری به آن ها نشان می دهد مطالبی را برای او بازگو می کنند که خوشایند بوده و به این ترتیب اعتماد مشتری را به خود جلب می کنند.
مراجعه به این افراد در همه اقشار جامعه اعم از افراد تحصیل کرده و بی سواد دیده می شود و متاسفانه با وجود اطلاع رسانی که هرزگاهی از سوی رسانه های دیداری و شنیداری و مکتوب در جهت ارتقاء آگاهی شهروندان صورت می گیرد اما هم چنان افراد برای درمان خود به فال گیرها مراجعه می کنند.
ایمان خود را قوی کرده و به خدا توکل کنید
آن چه که همواره در نظام سلامت عنوان می شود این است که پیشگیری مقدم بر درمان بوده که در این مقوله توجه به سلامت روح و روان بسیار مهم تلقی می شود چرا که برخی از بیماری های جسمی ناشی از توجه نکردن به سلامت روحی و روانی افراد است  و یکی از مسائلی که در این زمینه کمک کننده بوده و می تواند از افراد در برابر صدمات محافظت کند تقویت باورهای دینی و توکل به خداوند است .
افراد هر قدر باورهای دینی و مذهبی را در خود تقویت کنند و بدانند که خداوند همیشه و در همه حال به بندگان خود توجه دارد و بهترین حامی آن ها در تمامی احوالات زندگی است کمتر در معرض مشکلات روحی و روانی و صدمات ناشی از اعتماد به فالگیرها قرار می گیرند.
فرهنگسازی و اطلاع رسانی عامل مهمی است
بی شک می توان گفت فالگیری و افزایش بار مراجعات به این افراد به یک معضل اجتماعی تبدیل شده است که باید فرهنگسازی و  اطلاع رسانی های لازم از سوی متولیان امر بویژ وزارت بهداشت و درمان صورت گیرد.
توجه بیشتر به سلامت روان و خود مراقبتی افراد در قبال آسیب های روحی و روانی عامل مهمی در برابر خرافه گرایی مردم است زیرا بسیاری از افراد بر این باورند که با مراجعه به فالگیران و دیدن آینده خود در ته فنجان قهوه تمامی مشکلات آن ها رفع شده و با فراغ بال از خانه این افراد خارج می شوند ؛ حال آن که مشکلات آن ها به قوت خود باقی مانده و با گذشت یک بازه زمانی که نتیجه ای عاید مراجعه کنندگان نشده نه تنها از نظر مالی متحمل ضررهای فراوانی شده اند بلکه از نظر روحی و روانی نیز بدتر از قبل شده و دردی به دردهایشان نیز اضافه شده است .
من دیوانه نیستم
در این هیاهوی گسترده شاید بد نباشد در کنار فالگیری و دعا نویسی سری هم به روانپزشکان و روانشناسان بزنیم تا به روش های علمی و اصولی دغدغه های ذهنی و روانی خود را مرتفع کنیم اما برخی بر این باورند که اگر کسی به روانپزشک یا روانشناس برای حل مشکل خود مراجعه کند نشان از دیوانگی وی دارد و با گفتن این جمله که “من دیوانه نیستم” از این کار سرباز می زند حال آنکه تمسک به فالگیران و دعا نویسان خود زمینه پیدایش بیماری های روانی است .
البته ناگفته نماند دید مردم نسبت به گذشته برای مراجعه به روانپزشکان و روانشناسان بهتر شده است اما باید کارهای بیشتری برای همه گیر شدن این مقوله انجام شود تا سلامت روان آحاد مردم تامین شده و جامعه ای پرشور و نشاط داشته باشیم.
جعفر بوالهری رییس دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان نیز با اشاره به این که در نظام سلامت به مقوله سلامت روان کم بها داده شده به طوری که در حد شأن و نیاز جامعه نیست ؛ می گوید: اکنون بسیاری از مقوله های روحی ، روانی ، دینی و اجتماعی در هم پیچیده شده و هر نهادی بخش های مرتبط با سلامت روان را به سمت خود کشیده بدون آن که مسئولیتی در قبال آن داشته باشد.
وی ادامه می دهد: بودجه عظیمی از سلامت روان در اختیار سازمان های بیمه گر است در حالی که باید پرسید تا کنون چقدر بودجه برای سلامت روان آحاد مردم هزینه کرده اند و اگر خدمات روانپزشکی تحت پوشش بیمه قرار گیرد بسیاری از افراد به جای مراجعه به افراد سودجو که دردی از آن ها درمان نمی کنند با مراجعه به روانپزشکان و روانشناسان به طریق علمی مشکلات روانی خود را حل می کنند.
این متخصص روانپزشکی با تاکید بر این که باید نظام ارجاع در خصوص مراجعه افراد به روانپزشکان و روانشناسان توسط پزشکان خانواده و پزشکان عمومی به درستی اجرا شود بیان می کند : باید برخی باورهای غلط را در زمینه مراجعه به روانپزشکان و روانشناسان از ذهن مردم پاک کرد و با افزایش آگاهی و تقویت ایمان واقعی بین مردم راه سوء استفاده شیادان را بست.
وی از کم کاری رسانه ها در جهت ارتقاء آگاهی افراد به منظور تامین سلامت روان آن ها گلایه کرده و اظهار می کند : رسانه های نوشتاری و بویژه دیداری نقش مهمی در تامین سلامت روان آحاد مردم دارند به گونه ای که با افزایش آگاهی مردم و تهیه برنامه هایی که افراد متخصص روانپزشکی در مقابل فالگیران قرار گرفته و مردم با آگاهی و ادراک خود فرق میان این دو را مورد قیاس قرار دهند گام مهمی در پیشگیری و ارتقاء سلامت روان مردم برداشته اند.
بوالهری تاکید می کند : وزارت بهداشت و درمان ایران گام های مهمی در جهت تامین سلامت روان برداشته و ایران پیشگام ترین کشورها در این مقوله است بطوری که پروژه های استانی ، ملی و منطقه ای درمقوله سلامت روان اجرا کرده است.
خلاصی از مشکلات به چه قیمت؟
از قدیم الایام گفتن هر دردی چاره ای داره به جز مرگ . شاید بهتر باشه به جای پرپول کردن جیب افراد رمال و فالگیر کمی به خودمان  بیاییم و با تقویت اراده و کمک گرفتن از مشاوران و متخصصان روانپزشکی از شر مشکلاتی که ذهنمان را درگیر کرده، خلاص شویم.
سلامت روان به اندازه ای مهم است که نباید به هر قیمتی آن را از دست داد و اگر خدای ناکرده گرفتار مشغله ای هستیم که فکرمان را به خود مشغول کرده ،بهتر است به روانپزشک یا روانشناس برای حل مشکل مراجعه کنیم زیرا اگر روانی سالم نداشته باشیم به دنبال آن مشکلات جسمی هم برای ما ایجاد خواهد شد و بسیاری از بیماری های جسمی ناشی از نداشتن روانی سالم و شاداب است .
امیدواریم متولیان نظام سلامت و سایر ارگان های ذیربط و مرتبط با سلامت توجه ویژه ای به این مقوله نشان دهند و سازمان های بیمه گر نیز با تحت پوشش قرار دادن خدمات روانپزشکی مردم را به دریافت این خدمات ترغیب کنند نه این که راه را برای سودجویی افراد غیر متخصص که نه تنها کمکی به مردم نمی کنند بلکه به سلامت روان آن ها صدمات جبران ناپذیری وارد می کنند ، باز کنند.
گزارش از : زهرا رحیمی
انتهای پیام/