8710

بیماری کبد الکلی پس از سال ها از مصرف مواد الکلی رخ می دهد. الکل می تواند باعث التهاب در کبد شود. با گذشت زمان، زخم و سیروز می تواند رخ دهد. سیروز در مراحل نهایی بیماری کبد الکلی است.این بیماری به نظر می رسد بیشتر رایج است در برخی از خانواده ها. زنان بیشتر از مرد ان به این بیماری دچار می شوند.

متاسفانه اين بيماري بسيار شايع است و مشكلات و گرفتاريهاي اجتماعي و بهداشتي فراواني ناشي ازاستفاده از الكل است . كبد در حفره شكمي جاي دارد زير دنده سمت راست و در قسمت راست شكم واقع شده است . كبد وظايف گوناگوني  را به عهده دارد  از جمله مضمحل كردن بعضي از مواد ناخواسته اي كه از طريق روده جذب شده است و توليد پروتئين هايي مانند آلبومين و ويتامين k ( كه از كبودي و ضرب ديدگي پوست جلوگيري مي كند ) .كبد يكي از اعضاي بدن است كه براي دفع مواد زائد بدن ضروري است . در بيماري كبد الكلي ، ابتدا كبد متورم شده و ممكن است با درد در قسمت راست و  فوقاني شكم  نيز ، همراه باشد . خستگي بي اشتهايي ، تهوع و استفراغ نيز ممكن است وجود داشته باشد .

از طرف ديگر اين امكان هم وجود دارد كه آسيب وارده به كبد ، ترديجي و بدون درد باشد بطوريكه زماني كه بيمار متوجه آن مي شود كه ديگر خيلي دير شده است . هنگاميكه كبد آسيب مي بيند ، فشار درون شريانهاي ان افزايش مي يابد و همين امر باعث متورم شدن آن مي گردد. .شريانها ي موجود در دستگاه گوارش كه آنهار را اوزوفاگوس مي نامند متورم مي شوند و  امكان كه دارد كه اين امر باعث پارگي و خونريزي شده و سبب استفراغ هاي خوني ، شوك و كم خوني  گردد. يا مايع در شكم جمع شود و(ascites ) كه ناشي از افزايش فشار و يا كاهش آلبومين در خون است .در اثر مسدود شدن مجراي كبد كه بطور معمول به داخل صفرا ترشح مي شود  امكان وقوع يرقان زرد هم وجود دارد . هنگاميكه كبد دچار مشكل مي شود مواد سمي ديگر نمي توانند از بدن خارج شوند. و با گردش خون وارد مغز مي شوند و باعث سرگيجه و كما (بيهوشي ) خواهد شد .

چگونه كبد دچار بيماری مي شود

مصرف زيا د و در طي زمان طولاني باعث صدمه ديدن سلولهاي كبد مي شود . اولين نشانه آن باد كردن و متورم شدن كبد در اثر چربي است . هنگاميكه صدمه بيشتر باشد ميزان تورم هم بيشتر است و حالتي است كه به ان التهاب الكلي كبد گفته مي شود . هر گاه مصرف الكل قطع گردد هر دو اين علائم هم ممكن است شروع به بهبود كنند . ولي هرگاه نوشيدن زياد الكل ادامه پيدا كند كبد دچار صدمه دائمي شده و اين حالت را كه با وجود لكه هايي روي كبد همراه است را سيروز (تشمع كبدي ) مي نامند .

چرا بيماري كبد اتفاق مي افتد؟

افرادي كه به دلايل مختلف مقدار زيادي الكل مي نوشند . در بعضي از آنها ممكن است عادت نوشيدن الكل از دوستانشان كسب شده باشد كه خارج از عهده آنهاست . بسياري از افراد هم براي فرار از مشكلات زندگي و محيط نامطلوب خانه يا شرايط نامساعد كار ممكن است اقدام به اين كار كنند . بهر حال اعتياد به الكل خيلي راحت صورت مي گيرد . ميزان الكل مصرفي بر اساس يك وحد اندازه گيري مي شود كه هر واحد آن به اندازه ربع ليتر قدرتي كه آبجو استاندارد دارد مي باشد كه … هر چند ميزان صدمه ديدن كبد رابطه مستقيم با مصرف زيادتر الكل دارد ولي گاهي مصرف كم آن نيز در بعضي افراد باعث بروز مشكلاتي مي شود .

جداي از همه اين مسائل ، بنظر مي رسد كه كبد از بعضي از افراد نسبت به افراد ديگر آسيب پذير تر است و در اثر مصرف الكل ، زودتر صدمه مي بيند . متاسفانه هيچ راهي وجود ندارد كه توان اين افراد را قبل از صدمه دين شناسايي كرد .

معالجه بيماري هاي كبد

ابتدا بايد يك ارزيابي اوليه اي  از ميزان صدمه  وارده به كبد  و ديگر اعضاي بدن انجام گيرد اين ارزيابي شامل آزمايش خون و اسكن از طريق امواج صوتي است . البته اين آزمايشان خيلي معمولي هستند و گاهس لازم است آزمايشات دقيق تري مثل آندوسكوپي (فرستادن دوربين از راه دهان ) براي  ديدن وضعيت معده و مري لازم باشد . گاهي ممكن است لازم باشد نمونه اي از  كبد توسط سوزني برداشته شود . اين ازمايش را بيوپسي كبد مي گويند كه دقيق ترين روش براي تعيين ميزان صدمه وارده به كبد است .البته گاهي بندرن ممكن است خونريزي ناشي از يان تست بوجود بيايد كه چمن خطرناك است هميشه از اين روش استفاده نمي شود .

مهم ترين بخش مداوا ، متوقف كردن مصرف الكل است . تا بدين وسيله اين امكان فراهم شود كه كبد بتواند خود را ترميم كند . هر چند راههاي ديگري هم وجود دارد از جمله مصرف قرص هاي آب ( كه ادرار آور هستند ) و مصرف ويتامين ها و محدود كردن مصرف نمك . گاهي ممكن است خطر خونريزي به داخل معده صورت گيرد كه مي تواند مرگ آور باشد . كه معمولا با آندوسكوپي قابل مداوا است.

عفونت هايي مثل پنوموني رايج هستند كه با استفاده از آنتي بيوتيك قابل درمان هستند  . گاهي مي توان از پيوند كبد هم استفاده كرد ولي بدليل محدود بودن تعداد اهداء كنندگان كبد ، امكان اين كار كمتر ميسر است .

در طي درمان

اگر مصرف الكل متوقف شود . وضعيت خيلي بهتري بوجود مي آيد . اگر صدمات وارده به كبد در مراحل اوليه باشد امكان برگشت و بهبود كامل وجود دارد . حتي در حالتي كه سيروز كبدي اتفاق افتاده باشد . هر يم را اتفاقات بالا كه اتفاق بيفتد مي تواند نياز به معالجه داشته باشد . در اين حالت متوقف كردن مصرف الكل ضورري است مگر اينكه دكتر در اين زمينه موافقت كرده باشد .

استفاده از داروهايي كه بدون نسخه به فروش مي روند نبايد بدون اطلاع دكتر انجام گيرد.

متورم شدن ناگهاني شكم ، كبودي پوست ، يرقان استفراغ خوني ، مدفوع سياه همه علائمي هستند كه بايد مورد توجه و رسيدگي قرار گيرند.

اگر بيماري كبد بدون مداوا رها شود

ادامه مصرف الكل مي تواند سبب وارد شدن صدمات بيشتر به كبد گردد. و پيشرفت آن باعث بروز علائمي مي شود كه در بالا بيان شده است . پاسخ به درمان در كساني كه به نوشيدن الكل ادامه مي دهند موفقتي خواهد بود . و در نهايت ع درمان ناموفق خواهد بود و شخص در اثر عوارض وارده خواهد مرد.

تاثير خانواده برروي بيماري كبد

مصرف بيش از اندازه الكل و بوجود آمدن بيماري كبد مي تواند اثرات مخربي را روي خانواده بگذارد .  اين شامل اثرات آني مي شود كه مراقبت از اين نوع بيمارها در خانواده دارد ولي اين مشكل زماني وخيم تر مي شود كه شخص ، مصرف الكل را ادمه دهد . و مشكلات اضافي ديگري را پديد خواهد آورد . از جمله رانندگي و خطرات ناشي از آن، درگيري هاي خانوادگي و عملكرد ضعيف در هنگام انجام كار