ds00181_ ds00344_ ds00353_ ds00491_ ds00492_ ds00567_ ds00660_ my00709_im01872_thyroid_gif

عارضه تیروئید چگونه در افراد بروز میکند با چه توصیه هایی می توانیم مانع این عارضه شویم نشانه های بارز برای ابتلا به این بیماری را بررسی می کنیم و توصیه های متخصصین غدد را برای اختلالات تیروئید برایتان بازگو خواهیم کرد

*دکتر رضا کریمی: سال‌ها پیش مردم درباره سلامت و بیماری آگاهی چندانی نداشتند و به همین دلیل در بسیاری موارد، بیماری‌ها دیر تشخیص داده می‌شد یا ناشناخته باقی می‌ماند. در سال‌های اخیر با افزایش آگاهی، این مشکل تا حد زیادی برطرف شده، ولی مشکل جدیدی ایجاد شده است. این مشکل اهمیت دادن اضافی به علائمی است که خطر چندانی ندارند.

مادر بارداری را در نظر بگیرید که سطح هورمون TSH او به جای 5/2 که برای شروع بارداری ایده‌آل است، عدد 5/3 باشد. هورمون TSH که در این مثال آمده از هیپوفیز ترشح می‌شود و وقتی تیروئید رو به کم‌کاری برود، افزایش می‌یابد.

زیاد شدن این هورمون، آن‌طور که در مثال آمده است، اصلا خطری ندارد و فقط بهتر است خانم باردار قرص لووتیروکسین را به مقدار کم بخورد. وقتی مصرف این قرص شروع شود، دیگر جای نگرانی نیست. متاسفانه درباره همین هورمون و اثراتی که دارد، تبلیغات نادرست و بیش از حدی به راه افتاده است و من بارها خانم‌های بارداری را ویزیت کرده‌ام که از شدت نگرانی بی‌جهت دچار اضطراب و تشویش بوده‌اند. البته باید در اینجا ذکر کنم که هورمون تیروئید در دوران بارداری اهمیت دارد و باید در جهت اصلاح اختلالات آن حتی قبل از اقدام به باروری همت شود، ولی در عین حال تشویش و نگرانی زیاد درباره کم یا زیاد شدن یک آزمایش بیهوده و مضر است.

تپش قلب نیز از مثال‌هایی است که خیلی‌ها به‌عنوان نشانه خطر و بیماری‌هایی مثل بیماری قلبی یا پرکاری تیروئید در نظر می‌گیرند. جوان بیست ساله‌ای را در نظر بگیرید که دچار تپش قلب گاه‌گاه است. ایشان اگر کاهش وزن یا ضعف عضلانی داشته باشد یا علائم دیگری که پزشک تشخیص می‌دهد، می‌توانیم با یک آزمایش تیروئید، بیماری را رد یا تایید کنیم. نکته مهم و اساسی این است که بیش از 90 درصد جوانانی که تپش قلب دارند، دچارتنش‌های زندگی شده‌اند و درصد کمی نیز به بیماری‌های شایعی مثل اضطراب، افسردگی یا کم خونی مبتلا هستند. در این میان، تعداد معدودی مبتلا به پرکاری تیروئید هستند و نباید بی‌جهت با دیدن یک علامت، فکر بیماری‌های خطرناک را کرد.

افزایش وزن نیز ازجمله علائمی است که تعداد زیادی از مردم را آزار می‌دهد. بسیاری از این افراد به فکر بیماری‌های نادری همچون کوشینگ و کم‌کاری شدید تیروئید می‌افتند، اما این‌گونه نیست. کوشینگ علائم متعدد و مشخصی دارد. فرد مبتلا دچار بی‌خوابی، اضطراب، ضعف شدید عضلات، قطع عادت ماهانه و بسیاری علائم دیگر می‌شود. بیماری کم‌کاری تیروئید نیز در مراحل شدید، باعث دو تا سه کیلوگرم اضافه وزن می‌شود در حالی که بیشتر مردم ده‌ها کیلوگرم وزن اضافه‌شان را به اشتباه به کم‌کاری تیروئید نسبت می‌دهند.

*فوق‌تخصص بیماری‌های غدد و متابولیسم
روزنامه جام جم