17

شاید این روز های اصطلاخاتی مانند : خود بهبودی ، خود یاری ، رشد در خود و اینگونه کلمات زیاد به گوشتان خورده باشد. خود بهبودی به فعالیت هایی که باعث رشد توانایی های فرد و حل کردن مشکلات توسط خود فرد می شود ، می گویند.

ذهن ناخودآگاه، یکی از کلیدهای اصلی رشد و بهبودی توسط خود فرد است. با تغییر محتویات ذهن ناخودآگاه، شما می توانید عادت ها، رفتارها و خلق خود را تغییر دهید. این کار از طریق تجسم، تصدیق، مدیتیشن و تحلیل رفتار و عادت ها صورت می گیرد.

روند تغییر داخلی و درونی نیاز به کار درونی دارد. خواندن کافی نیست،شما باید آنچه را می خوانید تمرین کنید و این کار نیزا به زمان و سعی و تلاش دارد. خود بهبودی در یک آن و لحظه به دست نمی آید. هر تغییر درونی نیاز به صرف زمان دارد و باید انگیزه، تمایل، بلندنظری، استقامت و وقف کردن خود برای هدف موجود باشد. استقامت درونی و برونی و همین طور امور مخالف باید در نظر گرفته شوند. با شروع هر نوع برنامه خود بهبودی، بیشتر افراد معمولاً بامقاومت درونی ناشی از عادت های قدیمی و ذهن ناخودآگاهشان و همین طور مقاومت و ضدیت افراد پیرامونشان مواجه می شوند.

تمایل به تغییر، عادت های نو و بهبودی باید به قدر کافی قدرتمند باشد تا در برابر تنبلی، تمایل و تمسخر یا ضدیت و مخالفت خانواده، دوستان و همکاران مقاومت نماید. اجازه دهید چیزی در مورد خود برایتان بگویم. من از کودکی به سمت تکنیک های خود بهبودی جذب شدم و آنها را به عنوان منبع نیروی درونی، شادی و راهی برای یک زندگی بهتر در نظر گرفتم. یکی از مفیدترین تکنیک هائی که من کشف نمودم تکنیکی بسیار ساده، ولی خیلی مؤثر بود.

در این روش من به مشاهده رفتار افراد در موقعیت های مختلف می پرداختم و سپس به درون خود رجوع می نمودم تا دریابم آیا من نیز همان گونه تحت آن شرایط عمل می کردم یا نه؟ وقتی من افراید با ویژگی های شخصیتی خاص و یا رفتاری خاص را می دیدم که آن ها را دوست نداشتم، به بررسی خود می پرداختم تا ببینم خود نیز آنها را دارا هستم یا نه؟ اگر من نیز همان گونه بودم در ذهن خود رفتاری متفاوت را تجسم و تمرین می نمودم. در روبه روی چشمان ذهنم، خود را با ویژگی های متضاد شخصیتی می دیدم و خود را در موقعیت های مختلف تجسم می کردم که در آنها رفتاری جدید را نشان می دادم.

وقتی با ویژگی های شخصیتی و یا رفتاری مواجه می شدم که آنها را دوست داشتم، به مزایا و فایده شان و اهمیت آنها در زندگی خود فکر می کردم. در این جا نیز از تجسم و تصدیق استفاده کرده و تلاش می کردم همان گونه در زندگی روزانه ام رفتار کنم.

به این ترتیب، من از رفتار و اعمال افراد پیرامونم در خانه، سرکار، خیابان و هرجای دیگر و یا در صفحه تلویزیون بسیار آموخته و بهره برده ام. من هرگز این کار را برای قضاوت کردن در مورد آنها یا سوء استفاده از آنها انجام نداده ام، بلکه برای یادگیری چگونه بهتر عمل کردن، بهتر عکس العمل نشان دادن و بهتر رفتار کردن به این کار مبادرت کردم. این روند فایده دیگری را نیز در برداشت. این کار موجب افزایش آگاهی در مورد چگونگی تأثیر ذهن و افکار بر رفتار و اعمال افراد گردید. شما چگونه می توانید از این راهکار (تکنیک) برای خود بهبودی وخود رشدی بهره بگیرد؟

۱) به اطراف خود بنگرید و ببینید افراد در شرایط مختلف چگونه عمل می کنند. به افراد در خانه، محل کار، سوپر مارکت، اتوبوس و خیابان بنگرید. همچنین به افرادی که در تلویزیون با آنها مصاحبه می شود و یا در فیلم ها نگاه کنید.

۲) ببینید افراد چطور حرف می زنند، چطور قدم می زنند، چطور عکس العمل نشان می دهند و دیگران چطور با آنها رفتار می کنند.

۳) به صدای افراد و لحن آن و عکس العمل دیگران به صدای آنها توجه کنید. ببینید که احساس و عکس العمل شما در برابر صدای فریاد و یا صدای آرام چیست. ببینید وقتی افراد عصبانی، بی قرار و غمگین می شوند، چه اتفاقی می افتد و اگر آرام و راحت و ریلکس باشند چه می شود.

۴) اگر آنچه را می بینید دوست ندارید، علت دوست نداشتتان را تحلیل کنید و سپس رفتار خود را تحلیل و بررسی کنید تا بفهمید آیا شما هم همان گونه رفتار می کنید. در تحلیل های خود صادق و بی طرف باشید.

۵) اگر کشف کردید که شما نیز برخی از این ویژگی های نامطلوب شخصیتی و رفتاری را نشان می دهید، با خود قرار بگذارید که هرگاه این رفتارها را بروز دادید آگاه شده و نهایت تلاشتان را برای اجتناب از آنها به کار برید.

۶) در ذهن خود در یک منظره ذهنی (خیالی)، رفتار مورد علاقه تان را بازی کنید. این کار را چند بار در روز تکرار نمائید.

۷) هنگامی که نوعی رفتار یا ویژگی شخصیتی را یافتید که آن را دوست داشته و تمایل به کسب آن دارید، سعی کنید به روشی مشابه عمل کنید. در اینجا نیز، یک صحنه را چندین بار در روز تجسم نمائید و رفتار و اعمال خود را بازی کنید.

۸) همین طور می توانید تصمیم بگیرید که برخی عادت ها و الگوهای رفتاری را تغییر داده و عادت های جدیدی ایجاد نمائید، زیرا معتقدید آنها ضروری و سودمند هستند حتی اگر آنها را در دیگران مشاهده نکرده باشید.

۹) فکر کرده و رفتار و اعمال مورد علاقه تان را به دفعات در ذهن خود تجسم نمائید. به طور مداوم تغییرات دلخواه تان را به خود یادآوری کنید و سعی کنید اعمالتان در جهت آنها باشد. هرگاه دیدید که مطابق عادت قدیمی تان عمل می کنید، تصمیم تان برای تغییر و بهبودی را به یادآورده و مطابق آن عمل کنید.

۱۰) در صورتی که خیلی زود به نتیجه دست نیافتید، ناامید و خسته نشوید، تعداد دفعاتی که در این کار شکست خورده و یا آن را فراموش می کنید مهم نمی باشد. در تلاش خود استقامت ورزیده و هرگز تسلیم نشوید و حتماً خواهید دید چگونه شما و زندگیتان تغییر خواهد نمود.