1

شاید تا بحال با کسانی بر خورد کرده اید که یک دفعه ای در پی یک اتفاقی نصف صورتشان فلج شده است اسم این بیماری بلز پالسی  است که مبتلایان به این بیماری اصلا نباید بترسند چون در عین حالی که بیماری ترسناکی است ولی به آسانی معالجه می شود و مخصوصا معالجه با سوزن درمانی به آسانی انجام می شود و بیمار کاملا بهبود میابد
فلج  عصب صورتی را بيشتر بشناسيد

فلج عصب صورتی یا فلج بلز به دليل ايجاد اختلال در عملكرد عصب هفتم صورت اتفاق مي‌افتد و اين اختلال مي‌تواند دلايل مختلفي داشته باشد. عصب هفتم، عصبي است كه از مغز به عضلات صورت متصل است و فرمان‌هاي مغز را براي باز و بسته ‌شدن چشم‌ها، حركت دهان، عضلات گونه، جويدن، گريه‌كردن و خنديدن به عضلات صورت منتقل مي‌كند. در شرايطي كه عصب بلز دچار التهاب يا آسيب شود عملكرد عضلات صورت به مرور كم مي‌شود و بيمار در مدت زمان كوتاهي با عدم تقارن عملكرد عضلات صورت در نيمي از صورت مواجه مي‌شود. به اين ترتيب بيمار هنگام خنديدن، پلك زدن، غذا خوردن و ديگر فعاليت‌هايي كه مربوط به عضلات صورت است با تغيير حالت چهره و عدم تقارن عضلات صورت در 2 نيمه صورت مواجه مي‌شود و اين نشانه آن است كه عصب هفتم پيام‌ها و فرمان‌هاي مغز را به خوبي به عضلات صورت مخابره نمي‌كند. در اين شرايط ممكن است بيمار تا حدودي توان حركت دادن ابرو، پلك زدن، جوييدن، بلع صحيح غذا، حركت زبان و تكلم را از دست بدهد و همه اينها در شرايطي اتفاق مي‌افتد كه زيبايي بيمار و روحيه او نيز در معرض خطر قرار دارد.

این فلج چرا‌  سراغ‌تان مي‌آيد؟

اين بيماري غالبا در پي حادثه، تصادف، ابتلا به تومور در ناحيه سر، بيماري ويروسي و التهاب عصب هفتم صورت به وجود مي‌آيد. برخي از متخصصان علاوه بر اين عوامل، فاكتورهاي ديگري را نيز در ابتلا به فلج بلز موثر مي‌دانند؛ فاكتورهايي كه بعضی از آنها هنوز براي اين گروه از متخصصان شناخته شده نيست. با اين وجود بيماري فلج بلز از جمله بيماري‌هايي است كه اگر در زمان مناسب و شروع بيماري به آن رسيدگي و درمان آغاز شود، احتمال بهبود عملكرد عضلات و اعصاب صورت به طور كامل وجود دارد و تنها10 تا 20 درصد بيماران متناسب با شدت آسيبي كه به عصب هفتم صورت‌شان وارد شده درجاتي از اين فلج را با خود به همراه خواهند داشت.

درمانگران چینی در این موردچه مي‌گويند؟

در بسياري از كتاب‌ها و نسخه‌هاي به جاي مانده از درمانگران طب سنتي چين از فلج بلز با نام فلج محيطي يا انحراف يك‌سويه چشم و دهان ياد شده است. در اين آثار دلايل مختلفي براي ابتلا به فلج محيطي صورت يا فلج بلز مطرح شده است كه در ميان آنها به زندگي در شرايط آب و هوايي خيلي سرد يا خيلي گرم، قرار گرفتن در معرض بادهاي شديد و سرد، ابتلا به بيماري ويروسي و كم‌خوني يا ايجاد ضربه در ناحيه سر اشاره شده و درمان‌هايي براي آن از طريق طب سوزني و نسخه‌هاي گياهي طب سنتي چين در نظر گرفته شده است. اين شيوه درماني امروزه نيز توسط سازمان بهداشت جهاني به عنوان يك شيوه درماني مكمل توصيه شده است. به اين ترتيب متخصصان در طب مدرن مي‌توانند با دارودرماني بيمار را درمان كنند و در كنار آن از يك متخصص طب سوزني بخواهند براي ايجاد تسريع روند درماني به بيمار كمك كند.

سوزن به عنوان  درمان کمکی

بر اساس آمار منتشر شده درباره نتايج درماني بيماران مبتلا به فلج بلز بيش از 60درصد افراد مبتلا به اين بيماري با پيگيري روند درماني بهبود مي‌يابند. نكته مهم اين است كه دليل بروز بيماري بايد به درستي تشخيص داده شود. به عنوان مثال در صورتي كه فلج بلز به دليل ابتلا به يك بيماري ويروسي در فرد مشاهده شود، علاوه بر آنكه درمان براي بازگشت عملكرد عصب‌هاي صورت انجام مي‌شود بايد عامل پيدايش فلج صورت (بيماري ويروسي) نيز با دارودرماني برطرف شود بنابراين اين يك درمان گروهي است كه متناسب با دلايل بروز فلج بلز ميزان همراهي و تاثيرگذاري اين شيوه‌هاي درماني بيشتر يا كمتر مي‌شود.

سوزن‌ها چگونه درمان‌مان مي‌كنند

در شيوه طب سوزني در شرايطي كه التهاب اعصاب در ناحيه صورت به ويژه التهاب عصب هفتم صورت موجب ابتلا به فلج بلز و از بين رفتن تقارن دو نيمه صورت باشد، سوزن كاركرد بسيار موثري دارد. درمانگر با زدن سوزن‌هاي يك‌بار مصرف و بسيار نازك به نقاط مشخصي از بدن بيمار بخش بازسازي سلول‌هاي آسيب‌ديده در مغز را فعال مي‌كند. به اين ترتيب مغز فرمان بازسازي ريشه‌هاي عصبي و بهبود التهاب ايجاد شده در ناحيه عصب هفتم را صادر مي‌كند. ضمن آنكه بخشي از سوزن‌ها كه در ناحيه صورت بيمار زده مي‌شود به بهبود و افزايش جريان گردش خون در اين ناحيه كمك مي‌‌كند و موجب مي‌شود بازسازي سلول‌هاي عصبي با سرعت بيشتري اتفاق بيفتد. استفاده از اين شيوه درماني در كنار شيوه طب مدرن مي‌تواند طول مدت درمان بيمار را كاهش دهد چرا كه در طول درمان بيماري از آنجا كه ظاهر فرد زيبايي و جذابيت گذشته خود را از دست داده است مي‌تواند موجب ابتلاي فرد به بيماري‌هاي روحي به ويژه افسردگي شود.

30جلسه‌ای خوب می‌شوید

مردان و زناني كه دچار فلج محيطي صورت مي‌شوند در صورتي كه شيوه درماني طب سوزني را انتخاب كنند بايد 3 دوره درماني 10 جلسه‌اي براي دريافت سوزن به مطب متخصص مراجعه كنند. در نخستين دوره درماني درمانگر با ارزيابي روند درمان بيماري در جلسات طب سوزني روند درماني بيمار را برايش شرح مي‌دهد. در شرايطي كه متخصص از روند درمان راضي باشد بعد از 30جلسه به بيمار توصيه مي‌شود تا ماهي يك بار براي دريافت سوزن و پيشگيري از بازگشت بيماري به متخصص طب سوزني مراجعه كند و در شرايطي كه بيمار نياز به ادامه روند درمان داشته باشد اين روند از سوي درمانگر براي او تجويز و توصيه مي‌شود.

عجله نکنید

نكته‌اي كه پيش از شروع جلسات درماني براي بيمار شرح داده مي‌شود اين است كه طب سوزني توانايي درمان و بهبود بسياري از اختلال‌هاي حسي و حركتي ناشي از بيماري فلج بلز را در ناحيه ابروها، چشم، پلك‌ و گونه‌ها دارد. به اين ترتيب افرادي كه به دليل ابتلا به فلج بلز توانايي خود را در حركت دادن ابرو، بستن پلك از دست داده‌اند يا دچار افتادگي در ناحيه عضلات گونه هستند مي‌توانند در دوره‌هاي اوليه درمان شاهد بهبود عملكرد اين بخش‌ها باشند. اما نكته مهم آن است كه در شرايطي كه فلج بلز بيش از هر كجا اعصاب لب و دهان بيمار را به خود مشغول كند علاوه بر انحراف لب و تحت تاثير قرار دادن زيبايي بيمار، بر تكلم و بلع او نيز اثر مي‌گذارد بنابراين درمان آن در مقايسه با آسيبي كه به ديگر بخش‌ها وارد شده، نيازمند فرصت زماني بيشتري است.

این بیماری را با سكته مغزي اشتباه نگيريد

گاهي این نگراني در ميان اعضاي خانواده بيمار وجود دارد و آنها تصور مي‌كنند علت فلج اعصاب و افتادگي عضلات صورت ناشي از سكته مغزي است در حالي كه اگر ابتلا به فلج بلز توسط متخصص اعلام شود آنها نبايد نگراني در مورد آسيب مغزي بيمارشان داشته باشند چراكه اين بيماري مربوط به خود مغز نيست و عصب هفتم صورت را تحت تاثير خود قرار داده است. اين بيماري از جمله بيماري‌هاي قابل درمان است و بهره‌مندي بيمار از شيوه‌هاي درماني طب مدرن و مكمل مانند طب سوزني مي‌تواند روند و طول مدت درمان بيمار را تسريع كند.

منبع-مجله سیب سبز