مثلث پوکی استخوان، بیماری های هورمونی و پریودنتال

معمولا این عارضه ها در سنین یائسگی و یا در دوران بارداری در خانم ها اتفاق می افتند و وقتی هر کدام از این بیماری ها در بدن کسی بروز کند ، واقعا فرد بیمار رنج میکشد؛ اگر دوست ندارید در سنین بالا یا حاملگی این بیماری ها به جان شما بی افتد در ادامه این مطلب را مطالعه کنید چرا که قصد داریم رابطه ی این سه بیماری را با هم بررسی کنیم.

پاسخ دکتر مژگان آزادخواه، جراح دندانپزشک:

استئوپروزیس یا پوکی استخوان، نوعی بیماری است که مشخصات آن کاهش مواد معدنی استخوان است که بیشتر در خانم‌های یائسه همچنین افرادی که به مدت طولانی در تختخواب بستری هستند و بیمارانی که استروئید مصرف می‌کنند اتفاق می‌افتد. تحقیقات نشان داده کسانی که دارای پوکی استخوان در منطقه لگن هستند، همزمان تحلیل استخوان در استخوان فک پایین نیز در آنها مشاهده می‌شود. پوکی استخوان به خودی خود شروع‌کننده بیماری پریودنتال نیست اما در کسانی که دچار پوکی استخوان هستند، تحلیل استخوان با شدت بیشتری صورت می‌گیرد.

تغییرات هورمونی و بیماری پریودنتال:

هورمون‌های جنسی در طول دوره زندگی دچار تغییرات مختلفی هستند که سه دوره مشخص آن عبارتند از: بلوغ، بارداری و یائسگی، در دوره بلوغ هورمون‌های جنسی افزایش یافته، منجر به بالا رفتن جریان خون لثه شده و پاسخ دستگاه پریودنشیم را به‌‌عنوان عوامل محرک طبیعی افزایش می‌دهد. ژنژویت دوران بلوغ در دختران و پسران به یک میزان ایجاد می‌شود. در دوره بارداری، التهاب لثه به‌مراتب بیشتر از سایر ایام بوده و با اندک پلاک میکروبی، لثه ملتهب می‌شود.

البته در بسیاری از موارد، مادران دچار التهاب لثه می‌شوند که در دوران قبل از بارداری نیز التهاب لثه داشته‌اند. اگر افراد در این دوران، بهداشت دهان و دندان را رعایت کنند، بارداری به خودی خود منشا التهاب لثه نخواهد بود و به این بیماری دچار نخواهد شد.

پاسخ به عوامل محرک محیطی از ماه دوم بارداری شدت یافته و در ماه هشتم به‌دلیل افزایش هورمون‌های خونی به اوج خود می‌رسد و لثه ادماتوس تیره رنگ شده و معمولا  بین دندانی دچار افزایش حجم می‌شود. بعضی اوقات این پابی‌ها آنچنان به عوامل محرک محیطی پاسخ شدید می‌دهند که افزایش حجمی به اندازه یک لامپ کوچک روی لثه دیده می‌شود که به آن تومور بارداری می‌گویند. این افزایش حجم غیرسرطانی بوده و معمولا بعد از زایمان خود به خود برطرف می‌شود. افراد یائسه نیز در این دوره دارای علائم خشکی دهان، سوزش و تغییر حس چشایی هستند.