اسهال چه عوارضی برای خردسالان به همراه دارد این بیماری چگونه بر سلامت اطفال تاثیر میگذارد اسهال با چه روش های درمانی برطرف می شود بهتر است از پیشزفت این عارضه در خردسالان جلوگیری کنید و بلافاصله پس از مشاهده به رفع آن بپردازید

در روزهای گرم سال، آمار ابتلا به بیماری‌هایی مانند اسهال به ویژه در کودکان افزایش می‌یابد. اما زمانی که کودک به اسهال مبتلا می‌شود چه اقداماتی باید انجام داد؟

 

اسهال یکی از مشکلات شایع در همه سنین است. تغییر ناگهانی رژیم غذایی، یکی از علل شایع شل شدن کوتاه مدت مدفوع است. ولی شروع سریع اجابت مزاج شل و متوالی بدون خونریزی نتیجه عفونت ویروسی است.

اسهال خفیف در کودکی که میزان دریافت مایع و غذای وی در حد طبیعی است معمولا جدی نیست و نیازی به مراجعه به پزشک وجود ندارد مگر اینکه ادامه یابد و یا به تناوب تکرار شود.

اسهال شدیدتر، مستلزم برنامه‌ریزی اختصاصی و پایش مجدانه است، تا اطمینان حاصل شود که کم آبی رخ نمی‌دهد. ممکن است 7 تا 10 روز طول بکشد تا اجابت مزاج به وضع اولیه برگردد. اگر اسهال حاوی خون باشد، حتما باید به پزشک مراجعه کرد.

علایم محتمل در کودکان

اجابت مزاج شکل و آبکی

دردهای متناوب شکمی

کاهش اشتها

تهوع

استفراغ

تب

بدن درد

 

توصیه‌های خانگی برای اسهال کودکان

کودک شما اگر علایم زیر را داشته باشد، ممکن است به کم آبی دچار باشد:

کودک 8 ساعت، ادرار نکرده است.

وقتی کودک گریه می‌کند، اشک جاری نمی‌شود.

دهان کودک خشک و چشم‌ها فرو رفته‌اند.

هنگام برخاستن کودک، سرگیجه پیدا می‌کند.

کودک خواب آلود و ضعیف است.

توصیه‌های کلی برای کودک مبتلا به اسهال

هدف در مراقبت از کودک مبتلا به اسهال آن است که به کودک به اندازه کافی غذا و مایعات برسانیم تا از رخداد کم آبی پیشگیری شود. غیر از این، هیچ درمان اختصاصی دیگری برای اسهال ویروسی وجود ندارد.

 

کودک شیر مادرخوار یا شیر مصنوعی خوار

تغذیه با شیر مادر را متوقف نکنید. در هر زمان ممکن، تغذیه با غذای جامد و مایعات را انجام دهید. اگر مدفوع کودک خیلی آبکی یا بسیار کم فاصله است.

بین وعده‌های غذایی، مایعات اضافی به وی بنوشانید. گاهی در شیرخواران، قاشق یا قطره چکان می‌توانند به دادن مایعات به نوزاد کمک کنند.

بسیاری از متخصصان استفاده از مایعات جبران کم آبی مثل او آر اس را برای پیشگیری از کم آبی از ابتدا توصیه می‌کنند.

ما هم موافقیم که این امر بسیار مطلوب است، ولی مزه او آر اس، نوشاندن آن را به قدر کافی در کودکی که تشنه نیست، دشوار می‌کند.

ما توصیه می‌کنیم برای اسهال خفیف و با فواصل زیاد، از آب یا آب میوه رقیق (مخلوط با نسبت برابر آب و آب میوه) برای مدت کودتاهی استفاده شود.

اگر کودک استفراغ هم می‌کند یا اسهال مستمر و شدید دارد، توصیه ما هم دادن او ار اس به کودک است. اگر احساس می‌کنید کودک به اندازه‌ای که مایع دفع می‌کند، مایع نمی‌نوشد، حتما به پزشک مراجعه کنید.

مهمترین مساله این است که کودک را از نظر نشانه‌های کم آبی پایش کنید.

اسهال در کودکان بزرگتر

اگر کودک شیر یا غذای جامد معمول را تحمل می‌کند، رژیم معمول را ادامه دهید. باید به این رژیم، مایعات اضافی بیفزایید.

بسیاری از متخصصان استفاده فوری از محلو های جبران کم آبی (او آر اس) را توصیه می‌کنند، ما هم موافقیم که این روش مطلوب است و از کم ابی پیشگیری می‌کند.

ولی بعضی کودکان، این مایعات را نمی‌خورند چرا که طعم چندان خوشایندی ندارند ولی اگر خنک باشد تحمل آن آسانتر است.

توصیه‌های خانگی

1- ما فکر می‌کنیم در اسهال خفیف یا اجابت مزاج گاه به گاه استفاده از مایعاتی که کودک از خوردن آن لذت می‌برد و به راحتی آن را می‌نوشد راه مطمئنی است.

آبمیوه‌ها باید با حجم مساوی آب، مخلوط شوند. سوپ‌ها (سوپ جوجه یا آب گوشن) یا عرق زنجبیل را می‌توان مدت کوتاهی استفاده کرد.

به یاد داشته باشید که هر رژیم حاوی فقط مایعات، تنها 24 ساعت قابل قبول است. پس از این مدت باید به کودک مایعات جبران کم ابی به علاوه غذای جامد داد.

ما توصیه می‌کنیم دست کم در هر ساعت به کودک 90 تا 180 میلی لیتر، مایع داد. گاهی استفاده از قاشق یا قطره چکان می‌تواند به کمک در خوردن مایع، کمک کند.

2- هنگامیکه دوباره غذا را شروع می‌کنید، بعضی متخصصان توصیه می‌کنند که با غذای نرم و سبک مثل پلو، حریره، موز خرد شده، پوره سیب زمینی و نان آغاز کنید.

3- ما توصیه می‌کنیم به کودکان از غذای سالمی که دوست دارند بدهید، به قدری که تهوع پیدا نکنند تا به تدریج طی 1 تا 2 روز به رژیم طبیعی برگردند.

4- اگر اسهال 5 تا 7 روز طول بکشد، شیر بدون لاکتوز یا شیرهای مصنوعی با پایه سویا را می‌توانید چند روز امتحان کنید و ببینید اسهال کمتر می‌شود یا نه.

اگر نمی‌توانید کودک‌تان را وادار کنید به اندازه لازم مایع بنوشد یا احساس می‌کنید که از دست رفتن مایعات بیش از میزان جبران آن است، باید به پزشک مراجعه کنید.

تحریریه زندگی آنلاین- گروه کودک