30

فوتبال یکی از ورزش های پر طرفدار بوده که از گذشته تا کنون بسیاری از افراد مشغول آن بوده و یا به آن تمایل داشته اند. فوتبالیست ها باید طبق فعالیت زیاد خود رژیم غذایی مناسبی داشته باشند. در این مطلب فاکتور های مهم برای رژیم غذایی یک فوتبالیست را شرح می دهیم.

در گذشته یی نه چندان دور، فوتبالیست ها به پر خوری مشهور بودند. آنها صبحانه مفصلی می خوردند كه بیشتر حجم آن را غذاهای سرخ شده تشكیل می داد.

اما امروز، در دوران فوتبال حرفه یی ، رژیم غذایی فوتبالیست ها نیز به تمامی متحول شده است . یك رژیم غذایی مناسب بدن فوتبالیست را آماده نگه می دارد و از آسیب های بعدی جلوگیری می كند. اما فوتبالیست های امروز دقیقا چه می خورند؟

مدیر آرسنال ، آرسن ونگر، به رویكرد علمی اش در تغذیه تیم زبانزد فوتبالیست هاست . هنگامی كه او در سال ۱۹۹۶ به آرسنال پیوست ، منوی غذایی ورزشكارها را دور انداخت و برنامه غذایی منظمی برابر آنها قرار داد. او اعلام كرد كه خوردن شكر، گوشت قرمز، چیپس و غذاهای سرخ شده ممنوع است و بازیكن ها تنها اجازه دارند سبزیجات ، ماهی ، مرغ و آب بخورند.

او حتی هر روز صبح از بازیكن ها تست ادرار می گرفت تا میزان گردش خون آن را اندازه گیری كند و متوجه شود آیا آنها به اندازه كافی (آنطور كه در برنامه آمده ) آب می نوشند یا نه .

متخصصان صنایع غذایی فرانسه نیز از كسانی بودند كه در سال ۱۹۹۶ از رژیم غذایی فوتبالیست های انگلیسی انتقاد كردند و گفتند انگلیس برای موفقیت در میدان های ورزشی باید تغییری اساسی در رژیم غذایی بازیكنانش ایجاد كند. بازیكنان انگلیسی عادت داشتند پیش از مسابقه آش گوجه فرنگی ، اسپاگتی و نان تست بخورند اما متخصصان فرانسوی گفتند این غذاها بیشتر در آنها ایجاد نفخ می كند تا احساس نشاط .

قبل از مسابقه

به عقیده متخصصان تغذیه در روز مسابقه ، سیب زمینی بهترین غذایی است كه می توان به یك فوتبالیست پیشنهاد كرد. سیب زمینی انرژی عضلانی را بالا می برد و ویتامین های موجود در آن موجب نشاط بدن می شود.

مطابق یك تحقیق هر بازیكن باید در روز مسابقه حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم سیب زمینی بخورد. سیب زمینی ها باید حداقل ۲۰ دقیقه جوشانده شده باشند.

بعد از مسابقه

اما رژیم غذایی تنها شامل غذاهای پیش از مسابقه نمی شود. فوتبالیست ها باید كاملا مراقب باشند كه بعد از مسابقه چه می خورند. نوشیدن یك پارچ آب بعد از نود دقیقه دویدن اصلا فكر خوبی نیست . نوشیدن این میزان آب بعد از مسابقه ، ترمیم بخش های آسیب دیده بدن را به تعویق می اندازد.

معمولا فوتبالیست ها در هر مسابقه دو لیتر از آب بدنشان را از دست می دهند. اما نوشیدن هر نوع مایعات این آب را جبران نمی كند. مثلا نوشیدنی های الكلی بیشتر از آنكه آبی به بدن اضافه كنند، باعث افزایش ادرار و دفع مایعات می شوند.

پزشكان توصیه می كنند فوتبالیست ها بعد از هر مسابقه بهتر است از نوشیدنی هایی استفاده كنند كه حاوی املاح به خصوص مقداری نمك هستند. این قبیل مایعات به بدن كمك می كند تا بافت های آسیب دیده را سریع تر ترمیم كند.