1

خشمگین شدن و عصبانیت شاید برای بسیاری از افراد به رفتاری عادی و روزمره تبدیل شده باشد. شاید در طول شبانه روز بار ها با هرکسی بحث و بگومگو داشته باشند. اما بد نیست با تاثیرات این عادت بد بر روی شلامت قلب آشنا شویم.

خشم زیاد باعث بیماری قلبی می شود. اگر شما گاهی خشمگین و عصبانی می شوید، طبیعی است. در واقع ابراز خشم به شیوه درست و منطقی می تواند نشان دهنده سلامت باشد. ولی به طور مکرر دچار خشم و عصبانیت شدن، عادی نیست و نیاز به درمان دارد.افرادی که در هنگام عصبانیت وسیله ای را پرت می کنند و یا داد می زنند، و همینطور افرادی که خشم خود را می خورند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های قلبی قرار دارند. نباید موقع عصبانیت دادوبیداد کنید، ولی نباید هم خشم خودتان را بخورید، بلکه بهتر است به طور منطقی و صحیح به فردی که باعث عصبانیت شما شده است، بگویید چه احساسی دارید.

 

خشم و بیماری قلبی

 

دانشمندان به درستی جواب این سوال را نمی دانند، اما خشم ممکن است اثرات فیزیولوژیکی بر قلب و رگ های خونی داشته باشد. احساساتی همانند خشم که باعث ترشح هورمون های استرس زا از قبیل آدرنالین و کورتیزول می شود، سرعت ضربان قلب و تنفس را زیاد می کند و انرژی زیادی را از دست می دهید. همچنین به علت انقباض رگ های خونی، باعث افزایش فشار خون می شود. اگر بارها و بارها این عصبانیت رخ دهد، از آنجاکه مقدار هورمون های استرس زا در بدن شما زیاد می شود، باعث فرسایش قلب و سیستم قلبی عروقی می گردد و به شما آسیب می رساند. اگر شما مکررا عصبانی شوید، ممکن است باعث تجمع پلاک های چربی در رگ های خونی و بروز بیماری آترواسکلروز در خودتان شوید. در این بیماری عمل پمپاژ کردن قلب سخت تر انجام می گیرد، عروق خونی منقبض می شوند، افزایش قند خون و چربی خون رخ می دهد و تمام این موارد باعث تخریب دیواره عروق می گردد. اما این نکته را نباید فراموش کرد افرادی که زیاد خشمگین می شوند، دارای مشکلات روحی از قبیل افسردگی می باشند، پس نباید تنها عامل ایجادکننده بیماری های قلبی را، عصبانیت دانست.

 

احساسات و قلب

 

در افراد سالم، عصبانیت به میزان قابل توجهی در بروز بیماری های قلبی نقش دارد و در افراد دارای بیماری های قلبی، این احساسات منفی باعث بروز مشکلات جدی تری می گردد. بر اساس تحقیقات می توان گفت که خشم، باعث آسیب بیشتری در قلب مردان نسبت به زنان می شود. لذا مهم است که پزشک از خلق و خو و زندگی بیمار خود مطلع باشد، زیرا تغییرات روحی می تواند تغییراتی در قلب بوجود آورد.

 

مقابله با عصبانیت

 

مشاوره با روانشناس می تواند به شما در مقابله با خشم کمک کند، اما شما خودتان نیز می توانید به خودتان کمک کنید.عواملی را که باعث خشم شما می شوند، بشناسید و آنها را از خودتان دور کنید. به خودتان بگویید:من نمی توانم با سرزنش کردن دیگران، کار خودم را به انجام برسانم، حتی اگر آنها باعث به تاخیر انداختن کارم گردند. پس باید از زاویه دیگری به کار خودم نگاه کنم.اگر من از دست کسی عصبانی شوم، کارم را به خوبی نمی توانم انجام دهم. پس در حال حاضر باید آرام باشم.عصبانیت زیاد باعث بیماری من می شود، پس باید به چیزهای مثبت فکر کنم.

 

مقابله با استرس

 

پرخوری نکنید. مهارت نه گفتن را یاد بگیرید. شما نباید همیشه به دیگران بگویید بله و انتظارات آنها را برآورده کنید (البته به طور منطقی و درست). سیگار را ترک کنید. سیگار تحریک کننده استرس می باشد. ورزش کنید. ورزش های هوازی باعث آزاد شدن هورمون اندروفین و ایجاد نگرش مثبت در شما می شود. هر روز آرامش خود را حفظ کنید. مسئولیت پذیر باشید. بر آنچه که می توانید انجام دهید و آنچه که نمی توانید انجام دهید، کنترل داشته باشید. علل استرس زا را کاهش دهید. مثلا افرادی هستند که بیش از حد می خواهند کار کنند، اما همیشه وقت کم می آورند. پس بهتر است توانایی های خود را بشناسید، کارهای خود را اولویت بندی کنید و زمان لازم برای انجام هر کار را مشخص کنید و زمانی را به استراحت و تفریح خودتان اختصاص دهید. کارهایی که بر باورهای شما تاثیر دارند و باعث می شوند بهتر کار کنید را انجام دهید، مثل نماز اول وقت خواندن. اهداف و انتظارات خود را واقع بینانه تنظیم کنید. مسلم است که شما نمی توانید تمامی کارهای خود را به طور کامل و به درستی انجام دهید. اعتماد به نفس خود را بالا ببرید. هنگامی که احساس ضعف نفس می کنید، کارهای خوب خود را به یاد بیاورید. استراحت کافی داشته باشید. زمان استراحت، باید هم ذهن و هم بدنتان استراحت کند. برخی افراد با چرت کوتاه روزانه، استرس را از خودشان دور می کنند.

 

روش های ایجاد آرامش

 

۱ تنفس عمیق: فکر کنید یک نقطه در زیر ناف شما وجود دارد. تا آن نقطه، شکم خود را پر از هوا کنید. اجازه دهید تا هوا از شکم شما بالا بیاید و از بدن خارج گردد.

۲ آرامش عضله: چند نفس عمیق بکشید، بازدم را به آرامی انجام دهید. به مناطقی از بدنتان که گرفته اند، دقت کنید. به سرعت آن مناطق را شل کنید.به آرامی سر خود را ۱ تا ۲ بار بچرخانید. حرکتی که باعث درد می شود را انجام ندهید. شانه خود را به جلو و عقب ببرید. تمام عضلات خود را شل کنید. فکرهای خوب کنید. یک بار دیگر نفس عمیق بکشید و به آرامی بازدم کنید.

۳ آرامش ذهن: در ذهن خود صحنه آرامش بخشی را تصور کنید و موارد مثبت را در آن بگنجانید.

۴ پس خوراند زیستی: مهارت کاهش استرس می باشد که توسط ابزارهای مختلف برای اندازه گیری درجه حرارت، ضربان قلب، تنش عضلانی و دیگر علائم حیاتی انجام می شود. هدف پس خوراند زیستی عبارتست از یادگیری آرام کردن بدن و شما با یادگیری این روش می توانید در برابر عواملی که باعث درد و تنش در شما می گردند، مقابله کنید. اگر یکی از این راه های آرام سازی برای شما مفید بود، آن روش را هر روز به مدت ۳۰ دقیقه انجام دهید.