14846

 چون غذاهای نذری به مصرف عموم میرسند بهتر است در نحوه تهیه آن ها دقت بیشتری کنیم طبخ این غذاها باید  با روغن های مناسب انجام شود برای  پخت و پز این غذاها و یا حلواها  بهتر است از روغن مایع آفتابگردان، کلزا یا ذرت استفاده شود همچنین برای تهیه برنج بهتر است از برنج ایرانی استفاده کنیم آشپزهای هیاتی باید اصول بهداشتی را رعایت کنند و دستکش داشته باشند تاز آلوده شدن این غذاها و اختلالات گوارشی در عزاداران  پیشگیری کنند.

یک متخصص علوم و صنایع غذایی تاکید کرد: آشپزهای هیاتی برای طبخ غذاهای نذری باید دو تا سه نوع روغن در اختیار داشته باشند تا بر اساس نوع غذا، نوع روغن را انتخاب کنند.

دکتر آراسب دباغ مقدم، با اشاره به اینکه به مناسبت فرا رسیدن ماه محرم، از هم اکنون در سطح شهر نمایشگاه های عرضه اقلام مواد غذایی برای تهیه غذاهای نذری باز شده و آشپزها و متصدیان تکایا، حسینیه ها، مساجد و هیات ها در حال تهیه و تدارک این اقلام هستند گفت: معمولا برای تهیه غذاهای نذری در حجم زیاد، اغلب آشپزها روغن های حلبی ۴/۵ یا ۵ کیلویی خریداری می‌کنند که اکثر این روغن ها از نوع نیمه جامد و مخصوص سرخ کردنند و بیشتر آشپزهای هیاتی نیز به دلیل عدم دسترسی به روغن های مایع مخصوص پخت و پز، برنج نذری را هم با همین روغن ها طبخ می کنند.

این متخصص بهداشت مواد غذایی با اشاره به اینکه آشپز خوب باید چندین نوع روغن در اختیار داشته باشد تا هر غذایی را با روغن مخصوص به آن طبخ کند گفت: روغن ها چندین نوع دارند یک نوع مخصوص سالاد و غذاهای سرد است  و بشدت در برابر حرارت حاصل از طبخ حساس محسوب می‌شود. نوع دیگر اشباع بسیار کمی دارد و برای پخت و پز مناسب است. یک نوع دیگر روغن هم اشباع بیشتری دارد و نیمه جامد و مقاومتر است که برای سرخ کردن کاربرد زیادی اما برای بدن مضرتر است و هضم سخت و سنگینی دارد.

دکتر دباغ مقدم، به آشپزهای هیاتی توصیه کرد: برای طبخ برنج های نذری اعم از قاطی پلوها، چلوها، عدسی و حلوا، روغن مایع آفتابگردان، کلزا یا ذرت مصرف کنید و برای سرخ کردن سیب زمینی و گوشت قیمه و تفت سبزی قورمه، روغن های نیمه جامد گزینه مناسبی هستند.

این عضو هیئت علمی دانشگاه، تصریح کرد: با رعایت این موارد، قدرت هضم غذاهای نذری بیشتر می شود و پُری، سنگینی، رخوت و دیگر اختلالات گوارشی در عزاداران ایجاد نخواهد شد.

وی همچنین به این نکته اشاره کرد که خرید و استفاده از برنج ایرانی برای تهیه چلوهای نذری، علاوه بر کمک به رونق شالیزارها و شالی‌کاران ایرانی، باعث خواهد شد که عزاداران نیز از عطر و طعم و کیفیت خوب برنج ایرانی بهره ببرند.

به گفته او، دانه برنج هر چه در ظاهر باریک و قلمی تر ، رنگ آن کمی زرد و نیمه بلوری، بدون خرده و یکدست و معطر باشد مناسب تر است و هر چه دانه برنج خشک ‌تر باشد به هنگام پخت، آب بیشتری جذب کرده و حجیم‌تر می‌شود و اصطلاحاً بیشتر «ری» می کند.