خدمات پرستاری

Nurse ( پرستار ) فردی است که به درمان بیماران کمک میکند و از آن ها مراقبت مینماید.همه ما این تعریف را از پرستار میدانیم و البته میگوییم که پرستار حقوق خوبی میگیرد و مزایای زیادی دارد.در خصوص تعرفه گذاری خدمات پرستاری،یک کارشناس پرستاری نامه ای را به سلامت نیوز نوشته است که در ادامه جزییات آن را خواهید خواند.

یک کارشناس پرستاری طی نامه ای به سلامت نیوز در پاسخ مصاحبه اخیر محمدمیرزابیگی نوشت : متاسفانه یا خوشبختانه مصاحبه حضرتعالی را درباره تعرفه گذاری خدمات پرستاری، که یکی از قوانین متعالی و مستقل ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی به شمار می رود را خواندم. آنجا که فرمودید:

((از ابتدای نوشتن قانون تعرفه‌گذاری هدف ما پرداخت فی‌فور سرویس نبوده است. نظام پرداخت فی‌فور سرویس مطلقا درست نیست.))

قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری در صورت اجرایی شدن هم منافع گیرندگان خدمت، هم ارائه کنندگان واقعی خدمت، هم منافع حاکمیت و دولت را با خود به همراه داشت.

قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری، در صورت اجرایی شدن منافع گیرندگان خدمت را از آن جهت مورد محافظت قرار میداد، که اولا گیرنده خدمت هزینه کمتری را برای انجام یک خدمت می پرداخت به نسبت انجام همان خدمت توسط یک پزشک متخصص. کما اینکه در کشوری مثل انگلیس بسیاری از سونوگرافی ها با هزینه خیلی کمتر توسط پرستاران دوره دیده انجام می شود.

در ثانی امکان دسترسی به پرستاران از نظر موقعیت جغرافیایی و زمانی و مناطق محروم طبعا بسیار بیشتر و آسان تر است تا پزشکان متخصص .

ازطرفی اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری باعث رضایت مندی بیشتر ارائه کنندگان واقعی خدمت می شد. واین گونه نبود که مثلا در منطقه‌ای محروم که پزشک و پرستار و ماما و بهورز در یک خانه بهداشت روستایی در یک استان محروم و دور از شهر مشغول انجام خدمت هستند تمامی مراقبت ها و معاینات و ده گردی خانه به خانه و واکسیناسیون و مراقبت از خانم های باردار توسط ماما و پرستار و بهورز انجام شود در حالی که اختلاف دریافتی پزشک چندین برابر ماما و پرستار و بهورز همان خانه بهداشت باشد و در بیمارستان ها هم که تفاوت کارانه ها قابل انکار نیست.
همچنین اجرای تعرفه گذاری خدمات پرستاری باعث حفظ منابع بیمه ها می شد. و پرداخت بیمه ها را برای انجام ‌خدمات غیر ضروری بسیار کاهش می یافت.
همچنین رقابت بین سطوح مختلف ارائه کننده خدمات درمانی و مراقبتی را در جهت ارائه خدمت با کیفیت بالاتر و قیمت کمتر بیشتر می کرد. و باز منافع شرکت های بیمه که همان منافع دولت و در نهایت همان منافع ملت به عنوان گیرندگان نهایی خدمت می باشند، بیشتر حفظ می شد.

جناب میرزابیگى هدف اینجانب از نوشتن این نامه سرگشاده یادآوری مطالب فوق نبوده و نیست چرا که تکرار مکررات است. و خود نیک این موارد را می دانید.
جناب میرزابیگى دوست و همکار دیرین و معاونت امروز پرستاری وزارت بهداشت، اینجانب حضرتعالی را به عنوان یک سیاست مدار برجسته و صاحب سبک و مولف در عرصه<<سیاست و سلامت>> می دانم.

با این وجود در مصاحبه شما خطایی استراتژیک و خطرناک به چشم می خورد که مطمئناً از چشم تیز بین سیاست بلدان عرصه اقتصاد سلامت که پیگیر خبر های حوزه سلامت هستند به عنوان گاف یک سیاستمدار کهنه کار تلقی می شود.
حضرتعالی سهواً اصول اساسی دموکراسی را زیر سوال برده‌اید.
قانون مصوب مجلس را برای اجرا نشدن تلقی نموده و در حیطه تفسیر قانون وارد شده‌اید که قانون اجازه تفسیر آن را حتی به قوای مقننه و مجریه و قضاییه هم نداده است.و حال آنکه فقط شورای محترم نگهبان می تواند قانون مصوب را تفسیر کند.

تعرفه گذاری چه فی فورسرویس یعنی پرداخت بر اساس هر مورد خدمت وچه per capitalیعنی دریافت مبلغ سرانه به ازای جمعیت تحت پوشش و چه ترکیبی ازچند نوع مکانیسم پرداخت ابتدا باید بسته خدمتی و استاندارد سازی و اجرای تعرفه گذاری و تصویب شورای عالی بیمه و مهمتر از همه عزم و تصمیم وزارت محترم بهداشت را به همراه داشته باشد.

اکنون مهمترین مانع در اجرای طرح تعرفه گذاری خدمات پرستاری،همانا در خطر افتادن منافع عده ای محدود از متولیان بخش درمان می باشد. که سهمی فراتر از تاثیر خود را در انحصار خویش درآورده اند. همانطور که پزشکی یک آپاندکتومی می کند یک اجرتی می گیرد و اگر دو آپاندکتومی بکند اجرت دو آپاندکتومی را میگیرد برای پرستاران هم تعرفه گذاری اینگونه مصوب شده است تا به ازای هر خدمتی که انجام می دهند اجرت آن را طبق تعرفه دریافت کنند.
چه بر اساس هر خدمت چه بر اساس هر بسته خدمتی.
حال اگر پرداخت به صورت فی فور سرویس از نظر وزارت بهداشت و حضرتعالی مطلقاً قابل قبول نیست آیا منصفانه نیست که برای تمام گروهای درمان آن را حذف کنید و پرداخت حجمی همانند دیگر گروه های تاثیر گذار در بخش درمان را به پزشکان نیز تسری دهید.
جناب میرزابیگى عزیز همواره توصیه اینجانب به عنوان عضو کوچکی از جامعه بزرگ پرستاری،به همکاران پرستار صبوری و تعامل و همکاری و همراهی با نظام پرستاری و معاونت پرستاری به عنوان دوبالی که می توانند پرنده نیمه جان پرستاری را از ورطه بی انگیزگی و عدم رضایت شغلی که دو آفت اساسی افول هر سازمان صنفی می توانند باشد بوده است.
بی توجهی به این دو آفت بدون شک موجب افت کیفیت ارائه خدمات خواهد شد. واثرات طرح تحول سلامت را منفی تر خواهد کرد.
جناب میرزابیگى اینکه قانونی برای اجرا نشدن به تصویب مجلس رسانده شود چگونه قابل هضم خواهد بود؟
آیا مجلس و نمایندگان ملت قانون را برای اجرا نشدن تصویب کرده اند ؟
آیا مجلس و نمایندگان ملت قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری را برای دل خوش کنک جامعه پرستاری تصویب کرده اند؟
واما مخلص کلام: تصور اینکه قانونی برای اجرا نشدن در مجلس شورای اسلامی تصویب شود بدعتی خطرناک خواهد بود.

م.فلاح
کارشناس پرستاری و کارشناس ارشد مدیریت

منبع : سلامت نیوز