hemorrhoids-25-638

هموروئید یا بواسیر چگونه ایجاد می شوند این اختلال در چه افرادی پدید می آید ؟چه کسانی مستعد ابتلا به این عارضه هستند یبوست مزمن، اسهال مزمن، رژیم غذایی کم فیبر، افزایش فشار داخل شکم، چاقی، نشستن به مدت طولانی، نداشتن تحرک روزانه کافی و عدم ورزش روزانه، توده ی داخل شکم و بسیاری عوامل دیگر در ایجاد بواسیر نقش دارند هموروئید به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم می شود می خواهیم به روش های درمانی برای هریک اشاره کنیم.

هموروئید یا بواسیر چیست ؟
هموروئید بالشتک های عروقی طبیعی در کانال مقعد است که به کنترل دفع کمک می کنند. هموروییدها وقتی ورم می کنند یا ملتهب می شوند غیرطبیعی می شوند. بیماری همورویید یا بواسیر رگ متورم و ملتهب در رکتوم مقعد است که منجر به ناراحتی در این ناحیه می گردد. بواسیر یا همان همورویید معمولا از زور زدن در هنگام دفع مدفوع – چاقی و یا بارداری ایجاد می شود. احساس ناراحتی در ناحیه مقعد علامت شایع این بیماری است سایر علایم شامل خارش و خونریزی است. بهترین درمان همورویید در موارد مزمن لیزر همورویید است که در انتهای این صفحه کامل توضیح داده خواهد شد.

نیمی از مردم امریکا در دوره ای از زندگی خود به بیماری هموروئید مبتلا می شوند. شیوع در دو جنس مساوی ذکر شده است و پیک سنی بین ۴۵ تا ۶۵ سالگی است. البته شیوع همورویید در ایران در بین زنان بیشتر است. همچنین شیوع این بیماری در بین افراد چاق بیشتر از افراد دیگر است.

 

علل هموروئید یا علل بواسیر :
علت دقیق همورویید ناشناخته است ولی عواملی که در این زمینه نقش دارند شامل موارد زیر است.
– یبوست مزمن
– اسهال مزمن
– رژیم غذایی کم فیبر
– افزایش فشار داخل شکم
– چاقی
– نشستن به مدت طولانی
– نداشتن تحرک روزانه کافی و عدم ورزش روزانه
– توده ی داخل شکم
– سرفه ی مزمن
– ارث
– حاملگی

البته علایم خانم های باردار ممکن است بعد از زایمان بهبود یابد و یا در بعضی موارد به خاطر فشار های زایمان تشدید شود.

 

انواع هموروئید یا بواسیر :
هموروئید یا بواسیر به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم می شود.

هموروئید خارجی یا بواسیر خارجی
بواسیر خارجی برآمدگی نرمی در اطراف دهانه ی مقعد است. گاهی اوقات ممکن است حالتی به نام همورئید ترومبوزه رخ دهد. در این وضعیت، یک لخته ی خونی ایجاد شده و آن برآمدگی سفت می شود. از آنجا که بافت های اطراف مقعد پوشیده از پایانه های عصبی است، بواسیر خارجی موجب درد و سوزش و خارش شدید مقعد می شود. هموروئید داخلی در بالای خط دندانه ای است و با اپی تلیوم ستونی پوشانده شده و رسپتورهای درد ندارد. آن ها در سال ۱۹۸۵ به ۴ دسته بر اساس درجه پرولاپس یا بیرون زدگی تقسیم شدند .

درجه اول : فقط خون ریزی دارد و بیرون زدگی ندارد
درجه دوم : خون ریزی و بیرون زدگی دارد و بیرون زدگی خودبخود جا می رود
درجه سوم : بیرون زدگی فقط با فشار دست جا می رود
درجه چهارم : بیرون زدگی حتی با فشار دست هم جا نمی رود

 

هموروئید داخلی یا بواسیر داخلی
این هموروئیدها زیر خط دندانه ای مقعد هستند. در قسمت فوقانی تر با اندودرم و در قسمت پایین تر با پوست پوشیده شده اند. هر دو قسمت به درد و حرارت حساس هستند از آنجا که پایانه های عصبی حساس در مقابل درد زیادی در داخل کانال مقعد وجود ندارد، این نوع بواسیر خیلی دردناک نیست. اما ممکن است که حین عمل دفع، این بواسیرها خونریزی کنند. گاهاً ممکن است این نوع بواسیر تا اندازه ای ملتهب شود که به خارج دهانه ی مقعد کشیده شود. این وضعیت سقوط و پایین آمدن بواسیر نامیده می شود.

 

هموروئید ترومبوزه
هموروئیدهای ترومبوزه که بصورت برآمدگی کبود رنگ و دردناک در آندودرم دیده می شوند, 48 تا 72 ساعت اول درد شدید و ناراحت کننده ایجاد می کنند و بعد از آن درد کاهش می یابد. در صورتی که بیمار در مرحله ابتدایی مراجعه نماید بهترین روش درمان هموروئید ترومبوزه هموروئیدکتومی با لیزر می باشد. روش هموروئیدکتومی در واقع برداشتن لخته همورویید ترومبوزه است و پیشنهاد می شود حتما با لیزر برداشته شود یا با تابش لیزر تحلیل رود زیرا عمل جراحی باز هموروریید ترومبوزه دوره نقاهت طولانی تری دارد و بیمار درد زیادی را متحمل می شود. با توجه به تشخیص پزشک بهترین روش درمان همورویید ترومبوزه یکی از دو روش لیزر درمانی آن و یا برداشتن لخته با لیزر است.

 

علایم هموروئید یا علائم بواسیر
خونریزی : اولین و شایعترین علامت هموروئید خون ریزی بدون درد است. این نوع خون ریزی از علایم هموروئید داخلی است. خون ممکن است به صورت رگه هایی در اجابت مزاج دیده شود یا بعد از اجابت مزاج به مقدار کم چکه کند. بیماری که با خونریزی مراجعه می کند خصوصا بیماری که ذکر می کند خون با مدفوع مخلوط است باید از نظر تمام علت های خونریزی مقعد بررسی شود.
توده : دومین علامت همورویید بیرون زدن بالشتک های هموروئیدی از مقعد است.
درد : سومین علامت هموروئید درد مقعد است. درد در همورویید درجه ۳و۴ داخلی ترومبوزه و نکروزه و هموروئید خارجی ترومبوزه دیده می شود.

علائم دیگر شامل ترشح مخاطی – احساس دفع ناکامل – بی اختیاری مدفوع – التهاب و تورم مقعد و خارش مقعد.

 

تشخیص هموروئید یا بواسیر
هموروئیدها به طور تیپیک با معاینه فیزیکی تشخیص داده می شوند. با مشاهده ی مقعد و بافت اطراف می توان هموروئید خارجی و هموروئید داخلی پرولابه را تشخیص داد. معاینه ی رکتوم برای بررسی تومورها:پولیپ ها:پروستات بزرگ و آبسه ها لازم است.ممکن است انوسکوپی لازم شود. اگر درد وجود دارد احتمال وجود شقاق و یا یک هموروئید خارجی بیشتر است

برای تشخیص قطعی هموروئید ممکن است یکی از روشهای زیر انجام شوند :
آنوسکپی ( دیدن مقعد با کمک یک لوله کوتاه به نام آنوسکپ، وسیلهای لنز دار و دارای یک منبع نورانی در سر آن است ) ، یا پروکتوسکپی ( دیدن راست روده و قسمت پایینی روده بزرگ یا وسیلهای به نام پروکتوسکپ ، که وسیلهای اپتیک و دارای یک منبع نورانی در سر آن است ).

 

بیماری هایی که ممکن است با همورویید اشتباه شوند، تشخیص افتراقی هموروئید
بعضی مشکلات انورکتال شامل شقاق ؛ فیستول مقعد ؛ آبسه مقعد ؛ سرطان های کولورکتال ؛ واریس رکتوم و خارش مقعد علایم مشابه داشته و ممکن است به اشتباه به هموروئید نسبت داده شود.خون ریزی مقعد ممکن است به علت کانسر کولو رکتال؛ بیماری های التهابی روده و کولیت؛ بیماری های دیورتیکولار و انژیو دیسپلازی رخ دهد.

بیماری های دیگر که باعث ایجاد توده در مقعد می شود شامل :
تگ های پوستی ، زگیل های مقعد ، پرولاپس رکتوم ، پولیپ و پاپیلای بزرگ شده ی مقعد .

پزشک آنلاین