1

یکی از بهترین و شیرین ترین دوران زندگی را می توان دوران دانشجویی داسنت. در این دوره اتفاقات گوناگنی رخ می دهد ، برخی از افراد در این دوره دچار مشکلات جسمی می شوند و علت آن بی توجهی های غذایی است.

به همین دلیل تمام متخصصان تغذیه به دانشجوها توصیه می کنند حواسشان به خورد و خوراکشان باشد و مصرف شیر، آب، میوه ها و سبزی های تازه یا مغزها و دانه های خام را در اولویت قرار دهند و دست از ورزش و فعالیت بدنی برندارند و تا می توانند، به موقع و به اندازه غذا بخورند تا مشکلی برایشان پیش نیاید.

 

در «سفره سالم» این هفته، چند نکته مهم و کاربردی را در آستانه ۱۶ آذرماه، مصادف با روز دانشجو، به تمام دانشجوهای عزیز یادآوری می کنیم.

 

 

متاسفانه خیلی از دانشجوها برای کاهش هزینه ها، به مصرف هر نوع ماده غذایی که کمترین هزینه را برای آنها داشته باشد، روی می آورند. مثلا مصرف انواع ساندویچ ها و فست فودهای ارزان قیمت بین دانشجوها رواج زیادی دارد درحالی که مصرف بیش از اندازه ساندویچ های حاوی گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس یا حتی همبرگر، می تواند در درازمدت باعث ایجاد مشکلات گوارشی فراوان و ابتلا به سرطان روده و معده شود. حالا فکرش را بکنید که اگر شما ۴ سال یا بیشتر، از ساندویچ های حاوی مواد اولیه درجه ۲ یا ۳ برای سیر کردن خود استفاده کنید، چه بلایی سر سلامتتان خواهید آورد بنابراین اگر دانشجو هستید و توان مالی برای تهیه غذاهای باکیفیت و درجه یک ندارید، خوردن غذاهای سلف دانشگاه را به شما پیشنهاد می کنیم.

 

هرچند که طعم برخی از این غذاها چندان مطلوب نیست اما هم قیمت مناسبی دارند و هم مواد اولیه آنها سالم است. راه دیگری که می توانیم به شما پیشنهاد کنیم، خرید مواد غذایی ارزان قیمت اما سالم است. مثلا

می توانید به جای یک ساندویچ سوسیس یا کالباس ارزان قیمت و البته مضر، چند نان، یک قالب پنیر، یک بسته خامه، یک ظرف ماست، یک شیشه مربا یا عسل، کنسرو لوبیا و قارچ یا خوراکی های این چنینی تهیه و در کنار دوستانتان صرف کنید. مطمئن باشید خوردن این غذاها در کنار دوستان، هم لذت زیادی دارد، هم سلامت شما را به خطر نمی اندازد. ضمن اینکه می توانید گاهی هم خوراکی هایی مانند سیب زمینی و تخم مرغ پخته یا سبزی های بخارپزی مثل ذرت، نخودفرنگی و هویج را از خانه با خود به دانشگاه ببرید.

 

 

غذاهای سالم تر را انتخاب کنید

 

اگر از نظر مالی مشکلی ندارید، باز هم باید حواستان به غذاهایی که قرار است چند سال در دوران دانشجویی مصرف کنید، باشد. مثلا اگر می خواهید ساندویچ یا پیتزا بخورید، انواع حاوی گوشت، مرغ و قارچ آنها را به جای انواع مملو از سوسیس و کالباس، انتخاب کنید. گاهی انتخاب پیتزا و ساندویچ های سبزی ها هم می تواند تنوع و سلامت بیشتری به فهرست غذایی تان بدهد. بهتر است به جای ساندویچ یا یک پرس ناگت و شنیسل مرغ، گزینه سالم تری مانند فیله مرغ را انتخاب کنید. غذاهای گریل شده یا بخارپز، همیشه نسبت به انواع سوخاری در اولویت قرار دارند و ساندویچ های گوشت و استیک از ساندویچ های همبرگر و کالباس بهترند. از فروشنده و مسوول رستوران بخواهید در ساندویچ شما، مقدار بیشتری سبزی و صیفی جاتی مانند کاهو، گوجه یا خیار بگذارد و خیارشور را حذف کند. به جای انواع مایونزهای پرچرب، ساندویچ و سالاد را با آبلیمو و روغن زیتون طعم دار کنید. همیشه یک ظرف سالاد یا ماست هم کنار غذای خود سفارش دهید. به جای انواع کولاها یا نوشیدنی های گازدار و شیرین، نوشیدنی های سالم تری مانند آب، دوغ یا آبمیوه های طبیعی را با غذای اصلی تان مصرف کنید و در نهایت اینکه، زمانی را برای غذا خوردن انتخاب کنید که وقت کافی داشته باشید زیرا کمبود وقت، باعث تندتند غذا خوردن، پرخوری و چاقی می شود.

 

 

شیر و آب را فراموش نکنید

 

یکی از مشکلاتی که بیشتر دانشجوها در طول دوران تحصیلی با آن مواجه می شوند، ابتلا به یبوست های مزمن است. معمولا بیشتر دانشجوها ترجیح می دهند چای، قهوه، نسکافه و انواع کولاها را مصرف کنند اما این نوشیدنی های حاوی کافئین، همگی مدر هستند و با کاهش سطح آب بدن، باعث ابتلا یا تشدید یبوست می شوند. به همین دلیل هم باید در مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین حد تعادل را رعایت کنند و آب و شیر بیشتری را در برنامه غذایی روزانه شان بگنجانند. شما به عنوان یک دانشجو که ساعت های زیادی از روز را می نشینید و به تمرکز هم نیاز دارید، باید حداقل روزی ۸لیوان آب بخورید. اگر بتوانید دو بار در روز (صبح و عصر) هم شیر کم چرب مصرف کنید، تاحدی هم مشکل یبوستتان حل می شود، هم نیاز بدنتان به کلسیم تامین. البته اگر یبوستتان با نوشیدن شیر سرد بدتر می شود، بهتر است شیر را در خانه و به صورت ولرم میل کنید.

 

 

با میوه ها آشتی کنید

 

متاسفانه یکی از بزرگ ترین مشکل های دانشجوها، نخوردن انواع میوه هاست. این در حالی است که میوه ها، سرشار از آب، املاح، ویتامین ها و فیبرهای غذایی فراوانی هستند و می توانند یکی از بهترین سوخت های مغز برای ایجاد تمرکز بیشتر و افزایش قدرت حافظه باشند. دانشجوها برای مصرف حجم مناسبی از میوه در طول روزهایی که در دانشگاه هستند، می توانند ۳ کار انجام بدهند؛ اول، از بوفه دانشگاه بخواهند میوه های تمیز و پوست کنده را هم به فهرست خوراکی ها اضافه کند.

 

دوم، خودشان روزی ۲ یا ۳ میوه از خانه ببرند و بین کلاس ها، آنها را مصرف کنند. سوم، گاهی به جای تنقلات چرب و شوری مانند انواع اسنک ها، یک کمپوت میوه بخرند و با دوستانشان آن را بخورند. در بین کمپوت های مختلف، کمپوت میوه هایی مثل گلابی، هلو، زردآلو یا حتی آناناس و انبه، ملین هستند و می توانند علاوه بر رفع نیاز بدن به برخی مواد مغذی، مشکل یبوست را هم تاحد زیادی حل کنند. راستی! شما می توانید گاهی میوه های خشک را هم مصرف کنید تا از خواص آنها بهره مند شوید. علاوه بر میوه ها، مصرف آبمیوه های خانگی نیز توصیه می شود.