37

در این مطلب قصد داریم به یکی از پرخاصیت ترین ماده غذایی اشاره کنیم. سیر خواص بیشماری دارد که از گذشته تا کنون به مصرف آن تاکید زیادی شده است. اما به علت بوی بدن آن بسیاری از افراد این گیاه را مصرف نمی کنند.

سیر منبع آهن نیست اما می تواند نقش پررنگی در تنظیم سوخت وساز آهن در بدن داشته باشد و با حفظ آهن موجود در سلول ها و در دسترس نگه داشتن آنها برای مواقع مورد نیاز، مانع پایین آمدن سطح آهن خون می شود. خواص سیر خام بیشتر از سیر پخته است…

 

اما محققان می گویند اگر نمی توانید سیر خام بخورید، آن را در آخرین دقایق پخت غذا خرد کنید و داخل قابلمه بریزید. سیر یکی از بهترین منابع دریافت سولفور، منگنز، سلنیوم، ویتامین B۶ و ویتامین C هم محسوب می شود. منگنز موجود در سیر هم می تواند سطح چربی خوب خون یا همان HDL را تا حد قابل توجهی افزایش دهد. خوردن منظم سیر می تواند باعث کاهش ۵ تا ۱۵ درصدی میزان تری گلیسیرید، کلسترول و فشارخون هم بشود. به همین دلیل به کسانی که دچار کم خونی یا افت فشارخون هستند، توصیه می شود در مصرف سیر، به خصوص به شکل خام، احتیاط کنند. سیر جزو آنتی بیوتیک های طبیعی هم طبقه بندی می شود و خوردن آن برای مبارزه با عفونت های بدن، به خصوص عفونت های دستگاه گوارش بسیار مفید است. با تمام این مزایایی که برای سیر گفتیم، برخی افراد نسبت به آن آلرژی دارند. شما هم اگر پس از مصرف سیر دچار قرمزی و خارش پوست، برافروختگی صورت یا سردرد شدید، باید بدانید که به این گیاه مغذی حساسیت دارید و باید مصرف سیر را کنار بگذارید. با این مقدمه، نگاهی می اندازیم به چند پرسش و پاسخ رایج درباره این ماده غذایی سودمند.

 

 

چرا دهان ما بعد از خوردن سیر، بوی بدی می گیرد؟

 

مصرف سیر باعث تولید گاز سولفید هیدروژن در بدن می شود که بوی خوشایندی ندارد و زمانی که با مصرف سیر، در دستگاه گوارش رها می شود، به سایر قسمت های بدن، از جمله ریه ها می رسد. به همین دلیل نفسمان بدبو می شود و ما آن بو را به دهان نسبت می دهیم. خیلی از افراد می گویند با جویدن آدامس یا مکیدن قدری چای خشک یا قهوه، می توان این بوی بد را از بین برد، در صورتی که تا زمان دفع کامل این گاز از بدن، بوی ناخوشایند آن همچنان از طریق تنفس فرد احساس خواهد شد. خوشبوکننده های دهان یا خوراکی هایی مانند آدامس هم موقتا می توانند محیط داخلی دهان را خوشبو کنند و اثر آنها بیش از نیم ساعت طول نخواهد کشید. البته خوشبختانه این گاز می تواند به باز شدن عروق خونی و تنظیم فشار خون کمک کند و به همین دلیل هم به همه افراد توصیه می شود که برای پیشگیری از ابتلا به گرفتگی عروق و ناراحتی های قلبی ناشی از آن، حداقل روزی یک سیر بخورند.

 

 

سیر را چطور نگه داریم؟

 

سیر را تازه خریداری و مصرف کنید. اگر سیرها داخل مغازه جوانه زده بودند، از خیر خریدن آنها بگذرید، زیرا جوانه زدن، نشانه تازه نبودن محصولات کشاورزی است. اگر قرار است سیر را به مدت طولانی نگهداری کنید، آنها را در جایی کاملا خشک و خنک داخل روزنامه بپیچید یا اینکه ابتدا برای چند روز متوالی، سیرها را کامل و بوته ای با پوست رویی شان زیر نور آفتاب بگذارید تا پوستشان کاملا خشک شود. سپس آنها را در محلی خشک و خنک برای حدود ۴ ماه بدون نگرانی از جوانه زدن، نگه دارید. به علاوه، می توانید سیرها را حبه کنید، آنها را با پوست رویی شان بشویید تا آلودگی هایی مانند گل و لای نداشته باشند، سپس خشکشان کنید و در همان حالت تازه، داخل نایلونی قرار دهید و آنها را فریز کنید. به این ترتیب، ماندگاری سیر تا حدود ۱۰ ماه افزایش پیدا می کند. حواستان باشد سیری که قرار است برای مدتی طولانی نگهداری شود، نباید چاقو بخورد. خرد یا رنده کردن سیر پیش از نگهداری داخل فریزر، باعث از دست رفتن ارزش تغذیه ای آن می شود.

 

 

سیر جوانه زده را چه کار کنیم؟

 

سیر جوانه زده را نه دور بریزید و نه جوانه آن را استفاده کنید. بهترین کار این است که پوستش را بگیرید، جوانه را خارج کنید و سپس بقیه سیر را استفاده کنید. جوانه زدن سیر، نشانه فساد آن نیست اما می تواند نشان دهنده کهنه بودن سیر باشد یا به شما بگوید که جای مناسبی را برای نگهداری از آن انتخاب نکرده اید. هرچه محل نگهداری سیر گرم تر باشد، امکان جوانه زدن آن هم بیشتر خواهد شد.