goosht-ghermez-kababi

آگاهی مردم در رابطه با نحوه ی طبخ مواد غذایی بسیار کم می باشد ، بیشتر مردم نمی دانند چه غذایی را باید چگونه بپزند و همین باعث می شود ارزش غذایی آن ماده کاهش یابد. بسیاری از افراد تمایل دارند گوشت را به صورت کبابی بخورند ، اما بد نیست با مضرات و معایب این شیوه طبخ آشنا شوید.

حتما می دانید که راه های مختلفی برای پختن یک غذای خوشمزه و چشم نواز وجود دارد اما شاید مهم ترین نکته در انتخاب راه پخت این باشد که مواد اضافی را بی دلیل به غذایتان نیفزایید. واقعیت این است که اکثریت مردم جامعه از اینکه شیوه پخت غذای آنها روی ارزش و سلامت غذایی که پخته اند تاثیر مستقیم و بسیار مهمی دارد، ناآگاهند. برای مثال گرما می تواند ۱۵ تا ۲۰ درصد ویتامین ها و مواد معدنی سبزیجات (ازجمله ویتامین C، فولات و نیز مواد معدنی مثل پتاسیم) را از بین ببرد اما شیوه های مختلف پختن هم روی کیفیت مواد غذایی تاثیر می گذارد. برای همین است که خام خواران هیچ ماده غذایی پخته را نمی پذیرند زیرا ادعا دارند پختن مواد مغذی داخل مواد غذایی را از بین می برد.

 

 

 

آنها را حتما بپزید

 

یک نکته جالب در این میان وجود دارد، مطالعات جدید نشان داده بعضی مواد غذایی از پختن سود می برند، یعنی ارزش غذایی آنها بیشتر می شود. پژوهش ها نشان داده ارزش غذایی هویج، اسفناج و گوجه فرنگی با حرارت دادن که منجر به شکسته شدن دیواره سلول ها و آزاد شدن آنتی اکسیدان ها می شود، بیشتر می شود. اما هر شیوه پختن چه معایب و چه محاسنی دارد؟ می توانید به تفکیک در مورد هر شیوه پختن مطالعه کنید.

 

وقتی ارزش غذاها کم می شود

 

جوشاندن

 

جوشاندن شیوه سریع و راحتی است. خیلی راحت آب و کمی نمک اضافه می کنید و چند دقیقه صبر و… اما حرارت زیاد و میزان زیاد آب می تواند تمام ویتامین های محلول در آب مواد غذایی را بشوید. در ضمن ۶۰ تا ۷۰درصد مواد معدنی مواد غذایی هم در این شیوه از بین می رود. مطالعات نشان داده برای پختن هویج، کدو حلوایی و کدوسبز و بروکلی این شیوه بهترین انتخاب ممکن است.

 

کلم بروکلی را حتما به این شیوه بپزید

 

بخارپز کردن

 

این شیوه بسیار محبوب افرادی است که می خواهند رژیم غذایی لاغری بگیرند. با این شیوه عصاره و شیره مواد غذایی و تمام عناصر مفید داخل آنها حفظ می شود و نیازی هم به استفاده از روغن نیست. اما پیشنهاد ما این است که قبل از بخارپز کردن سبزیجات به آنها ادویه بزنید یا از نمک و آبلیموی تازه استفاده کنید. اگر گلولوزینولیت (ماده ضدسرطانی موجود در کلم بروکلی) برایتان مهم است، کلم بروکلی را بخارپز کنید. این ماده در بدن انسان به ایزوتیوسیایند بدل می شود که مطالعات نشان داده مانع از رشد سلول های سرطانی در بدن می شود.

 

 

 

خوشمزه اما کمی خطرناک

 

کباب کردن

 

در این شیوه حرارت مستقیم در زمانی نسبتا کوتاه به مواد غذایی می رسد. این شیوه برای پختن تکه های گوشت است، البته یادتان باشد که قبل از کباب کردن گوشت ها، چربی های اضافه آن را بگیرید. در این شیوه ممکن است مرکز گوشت خام بماند و درنتیجه احتمال انتقال برخی بیماری های عفونی وجود داشته باشد. از این شیوه برای پختن سبزیجات هم نباید استفاده کرد زیرا هم مایعات داخل سبزیجات را خشک می کند و هم مواد باارزش و مفید داخل آنها را از بین می برد.

 

ماهی و تخم مرغ سالم یعنی…

 

آبپز کردن

 

در واقع شیوه آبپز کردن، پسرخاله شیوه جوشاندن است؛ با استفاده از حرارت و بدون اضافه کردن هیچ ماده اضافه. آبپز کردن یعنی مواد غذایی تان را در مقدار کمی از آب داغ بگذارید (آب درست زیر نقطه جوش) و اجازه دهید با حرارت آن بپزد. برخی محققان می گویند که بسیاری از مواد مفید داخل مواد غذایی را از بین می برد اما در کل این شیوه برای پختن ماهی، تخم مرغ و میوه ها یک شیوه عالی است.

 

پختن با مایکروفر

 

برخـی پژوهشـگران معتقدند پختن غذاها با مایکروفر یا گرم کردن آن با این دستگاه سالم ترین شیوه است زیرا مواد غذایی حداقل زمان را در تماس با منبع گرما خواهد داشت. در این شیوه امواج رادیویی باعث تحریک و جنبش سلول های غذا شده و درنتیجه با افزایش انرژی آنها غذا را گرم می کنند. به طور معمول گرم کردن یا پختن غذا با مایکروفر مواد غذایی را خشک می کند اما شما می توانید با اضافه کردن چند قطره آب به غذا قبل از گرم کردن آن یا انداختن یک پارچه تمیز خیس روی ظرف غذا، از این حالت جلوگیری کنید. یک خوبی مایکروفر هم این است که با آن می توان همه چیز از سبزیجات گرفته تا برنج و از گوشت تا تخم مرغ را پخت و به آنها روغن هم اضافه نکرد. در ضمن مطالعات نشان داده برخی از سبزیجات از پختن با مایکروفر صدمه نمی بینند. برای مثال تمام ویتامین C موجود در کلم بروکلی با پختن در مایکروفر حفظ می شود و از بین نمی رود.

شاید تنها نقطه ضعف این شیوه تشعشاتی باشد که برای افراد، مثلا زنان باردار و کودکان می تواند خطرناک باشد. در ضمن حتما باید از ظروف مخصوص گرم کردن غذا در مایکروفر استفاده کرد زیرا استفاده از ظروف دیگر به خصوص برخی ظروف پلاستیکی می تواند باعث ایجاد برخی سموم و ترشح آنها به داخل مواد غذایی شود.

 

گریل یعنی به استقبال سرطان رفتن

 

گریل کردن

 

برای آنکه حداکثر مواد مغذی را حفظ کنید و طعم و بوی اصلی مواد غذایی هم حفظ شود، گریل کردن شیوه خوبی است. در این شیوه به روغن اضافی نیازی نیست، حالت تازگی و پرآبی سبزیجات هم با این شیوه حفظ می شود و نوعی حالت دودی بودن هم در آنها به وجود می آید اما جالب است که بدانید مطالعات در بوستون نشان داده است استفاده زیاد از گوشت های گریل شده احتمال ابتلا به سرطان های پانکراس و سینه را بالا می برد. در ضمن دمای بسیار بالای به کار رفته در این شیوه باعث بروز واکنش شیمیایی میان چربی ها و پروتئین های گوشت و همچنین تولید سموم در بدن می شود. این سموم ترکیبات مفید آنتی اکسیدان را در بدن از کار می اندازد و باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و نیز بیماری دیابت می شود.

 

 

 

بپزیم یا نپزیم؟

 

نپختن

 

به تازگی بسیاری از مردم گوشه و کنار جهان جذب خام خواری شده اند. مطالعات بسیاری هم نشان داده است که خوردن مواد غذایی به صورت نپخته می تواند فواید زیادی داشته باشد. در این حالت چون بیشتر رژیم غذایی شما میوه و سبزیجات است ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر بیشتری به بدن شما می رسد اما شکر یا چربی اضافی در رژیم غذایی شما جای نمی گیرد. از طرف دیگر پختن مواد غذایی احتمال انتقال بسیاری از بیماری های عفونی را کاهش می دهد و در عین حال مثلا با پختن گوجه فرنگی، هویج، اسفناج و فلفل می توان مواد مفید و مغذی داخل آنها مثل لیکوپن داخل گوجه فرنگی و کاروتنوئید موجود در هویج را بیشتر، موثرتر و مناسب تر برای بدن انسان کرد.