picsart_1478018697536

هر ماده غذایی ویژگی های مربوط به خود را دارد و انسان با شناخت این خواص می تواند نهایت استفاده از این مواد را ببرد. ازجمله خواص مواد غذایی می توان به خواص: دارویی و درمانی، تغذیه و … اشاره کرد. طب سنتی نیز در این زمینه است. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.

مدتی است که زانو درد دارم و احساس می کنم که زانوهایم خیلی خشک شده و هر لحظه ممکن است که بشکند لطفا راهنمایی کنید که برای درمان از چه مواد غذایی استفاده کنم؟

برخی مواد غذایی به بهبود شما کمک خواهند کرد و برخی دیگر مضر هستند. اگر با سردی هوا دردتان بیشتر شده است باید بگویم که بهتر است پاهایتان را همیشه گرم نگه دارید و اما غذاهای مفید:

ماهی بخورید

اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی، ضدالتهاب طبیعی است. از آنجا که کاهش التهاب مفصل باعث کاهش درد زانو می شود، می توان گفت اثرات ضد التهابی امگا 3 منجر به کاهش درد زانو می شود. همچنین تحقیقات دیگری نشان داده است اسیدهای چرب امگا 3 همچنین باعث کاهش سفتی صبحگاهی مفصل زانو در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید می شود.

علاوه بر این، اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی نه تنها عوامل ایجاد کننده التهاب را مسدود می کند، بلکه از فعالیت پروتئین هایی که به خوردگی غضروف مفصل زانو منجر می شود نیز جلوگیری می کند.

ماهی قزل آلا، ماهی تن، ساردین، شاه ماهی و… بهترین منابع حاوی امگا 3 محسوب می شود. همچنین مصرف کپسول های روغن ماهی نیز مفید است. در آخر باید به این نکته توجه کنید که خوردن ماهی به دلیل نداشتن عوارض جانبی بسیار مفیدتر از مصرف داروهای ضدالتهابی شیمیایی است.

آب پرتقال بنوشید

آب پرتقال منبعی بسیار غنی از ویتامین C است. استئوآرتریت باعث خوردگی استخوان می شود. تحقیقات نشان داده است در افرادی که از مقادیر قابل ملاحظه ویتامین C استفاده کرده اند این عارضه کمتر دیده می شود. منابع غنی ویتامین C شامل پرتقال، فلفل سبز، گریپ فروت، توت فرنگی، انبه و کیوی است. نوشیدن یک لیوان آب پرتقال در مقایسه با خوردن آن، 25 درصد بیشتر ویتامین C  مورد نیاز بدن را تأمین می کند.

سویا را در سبد غذایی خود بگنجانید

سویا سرشار از ماده ای به نام ایزوفلاون (نوعی هورمون گیاهی) است که اثرات ضدالتهابی دارد.

اسفناج و پیاز بیشتری مصرف کنید

اسفناج سرشار از آنتی اکسیدان های لوتئین و زآگزانتین است که درد ناشی از استئوآرتریت را کاهش می دهد. همچنین این آنتی اکسیدان ها از ایجاد عوارض بینایی این بیماری جلوگیری می کنند.

از ادویه های مناسب استفاده کنید

ماده رنگی موجود در زردچوبه دارای خاصیت ضدالتهابی است. این ماده رنگی شبیه داروهای بازدارنده عمل می کند و باعث کاهش تورم مفاصل می شود.

دمنوش ها فوق العاده اند

– مصرف روزانه 1 فنجان قبل از خواب ترکیب دمنوش قولنجان (خولنجان) همراه با ریشه گیاه باباآدم و 1 عدد لیمو عمانی سبب تسکین درد می شود همچنین به دلیل طبع گرم این دمنوش، افراد سرد مزاج باید آن را مصرف کنند.

– مصرف مخلوط دمنوش سنبل الطیب همراه با اسطوخودوس هندی (لاوندر) و بابونه تأثیر به سزایی در کاهش اسپاسم های عضلانی دارد و برای اثربخشی بهتر، افراد باید روزانه 2 نوبت (1 ساعت پس از صبحانه و قبل از شام) از این دمنوش ها استفاده کنید.

– مصرف دمنوش گل گاو زبان به تنهایی منجر به افزایش غلظت خون می شود بنابراین به منظور تسکین درد و التهابات مفاصل مصرف 3 واحد (هر واحد معادل 2 قاشق غذاخوری است.) گل گاو زبان همراه با 2 واحد سنبل الطیب و 1 عدد لیمو عمانی مفید است همچنین افراد می توانید زرشک سیاه را جایگزین لیمو عمانی کنید.

– مصرف جو دو سر همراه با دارچین نیز در مبتلایان به آرتروز و افرادی که دچار اضافه وزن و چربی خون هستند، توصیه می شود همچنین افراد باید روزانه 2 فنجان از این دمنوش را مصرف کنند.

– مصرف روزانه یک فنجان دمنوش تخم کتان قرمز و هل سبز موجب کاهش ورم و درد مفاصل می شود.
از آنجا که رژیم غذایی پرکربوهیدرات مانند نان، برنج، ماکارونی و… موجب اضافه وزن و همچنین التهاب می شود، توصیه می شود تا حد مقدور از مصرف این نوع غذاها در رژیم غذایی روزانه خودداری کنید.

– در مواردی که آرتروز به علت غلبه بلغم یا رطوبت در شخص ایجاد شده باشد که این امر بیشتر در ساکنان مناطق شمال کشور مشاهده می شود مصرف دمنوش خانگی همراه با دارچین سبب خروج رطوبت از مفاصل بدن می شود.

– از زنجبیل به طور سنتی در درمان دل درد استفاده می شود. تحقیقات نشان داده است این ماده گیاهی در بیماران مبتلا به استئوآرتریت باعث کاهش التهاب و درد مفاصل به خصوص هنگام راه رفتن و ایستادن می شود.

چند مورد را در رژیم غذایی خود رعایت کنید

–  وزن خود را با تغییر عادت غذایی و ورزش کاهش دهید.

– از مصرف مواد قندی و چرب به خصوص چربی اشباع شده خودداری کنید.

– در رژیم غذایی خود بیشتر از میوه و سبزیجات استفاده کنید.

– از مواد غذایی حاوی کلسیم و آهن بیشتر استفاده کنید.

– حداقل دو بار در هفته از ماهی به جای گوشت قرمز استفاده کنید.

– از آنجا که رژیم غذایی پرکربوهیدرات مانند نان، برنج، ماکارونی و… موجب اضافه وزن و همچنین التهاب می شود، توصیه می شود تا حد مقدور از مصرف این نوع غذاها در رژیم غذایی روزانه خودداری کنید.

منبع :تبیان