ab
آب مایعی است که استفاده از آن برای سلامت انسان موضوعی حیاتی است.کمبود آب در بدن می تواند عامل بسیاری از بیماری ها شود.بیشتر افراد بر این باورند که میزان آب بدن در تابستان ها به دلیل گرما هوا کاهش پیدا می کند.در حالی که واقعیت جور دیگری است.کاهش مصرف آب و دیگر مایعات در فصل سرما، مشکل کم آبی بدن را تشدید می کند.

درست است که در فصول سرد سال میزان تعریق بدن کمتر از فصول گرم سال است و همین موضوع باعث می شود تا کمتر احساس تشنگی کنیم، اما باید بدانیم که نیاز بدن ما به مصرف آب و مایعات در هوای سرد همانند سایر فصول به قوت خود باقی است و بایستی روزانه حدود ۸ تا ۱۰ لیوان مایعات نوشیده شود که اگر چنین نباشد عملکرد شیمیایی و سوخت و ساز بدن دچار مشکل می گردد.

 

بر این اساس متخصصان می گویند باید مصرف مقادیر کافی آب و مایعات را در زمستان جدی بگیرید تا این فصل را در شرایط جسمی سالم تری سپری کنید و از بیماری هایی چون آنفلوانزا، تب و سرماخوردگی در امان بمانید.

علائم کم آبی بدن در زمستان

اغلب مردم از علائم کم آبی بدن در زمستان آگاه نیستند و این موضوع ، مشکل را خطرناک تر می سازد. محققان می گویند مراقب علائم زمستانی کم آبی بدن باشید.

بر اساس تحقیقات، نشانه های کم آبی بدن فقط شامل احساس تشنگی نیست و می تواند با علائمی مانند تب، بوی بدن و دهان و همینطور میل برای خوردن انواع شیرینی خود را نشان دهد. تندخویی، خستگی، خشکی پوست و سرگیجه نیز از علائم کم آبی بدن هستند.

سردرد

اگر هنگامی که در اداره هستید، یک درد خفیف و ملال انگیز در قسمت گیجگاه احساس می کنید، آن را فقط به استرس نسبت ندهید. کم آبی بدن در چنین شرایطی می تواند خود را به شکل سردرد نشان بدهد. برای مقابله با سردرد ناشی از کم آبی، بهترین راه نوشیدن آب است. مایعات و نوشیدنی های دیگر را جایگزین نکنید.

مشکلات تمرکز و خستگی فزاینده

اگر در طول روز به سختی می توانید تمرکز کنید، شاید دلیلش کاهش آب بدنتان باشد. به گفته کارشناسان، ضعف تمرکز یکی از علائم اصلی کم آبی بدن است ، زیرا ۷۵ درصد مغز انسان را آب تشکیل می دهد و این حجم عمده، مغز را نسبت به کم آبی حساس می سازد. خستگی و ضعف سیستم ایمنی بدن نیز از علائم کم آبی بدن هستند.

دلایل کم آبی بدن در زمستان

زمستان هوای خشک تری دارد و باعث می شود شش ها کار بیشتری برای مرطوب کردن هوا و گرم کردن آن انجام بدهند. هر چقدر بدن شما سخت تر کارکند، به آب بیشتری هم نیاز دارد.

به عبارت دیگر در فصل زمستان، بدن ما با تنفس معمولی هم آب از دست می دهد، زیرا بدن مجبور است در فصل سرما سخت کار کند تا هوای تنفسی اش را گرم و مرطوب کند. برای همین هم امکان دهیدراته شدن (کم آبی بدن) دور از ذهن نیست.

ساده ترین روش هم برای تخمین میزان آب بدن بررسی رنگ ادرار است. رنگ ادرار در بهترین حالت زرد لیمویی است و با کاهش آب بدن و در واقع با دهیدراته شدن بدن ، رنگ آن تیره تر می شود

همچنین از آنجایی که در فصل زمستان اکثر اوقات افراد محیط منزل یا محل کارشان را گرم می کنند و بیشتر در فضای بسته هستند، به دلیل گرمای بیش از حد داخل محیط احتمال کم آب شدن بدن افزایش پیدا می کند.

پزشکان تاکید دارند که گرایش بیشتر به مصرف نوشیدنی های کافئین دار و یا کاهش مصرف آب و دیگر مایعات در فصل سرما نیز مشکل کم آبی بدن را تشدید می کند. از آنجایی که کافئین مانند قهوه ادرارآور است، برای همین می تواند باعث از بین رفتن آب بدن شود. لذا اگر نمی توانید از نوشیدن قهوه دل بکنید،

در فصل زمستان میل افراد به مصرف میوه ها و سبزیجات بر خلاف تابستان کاهش پیدا می کند و این مسئله نیز احتمال کم آبی بدن را افزایش می دهد. درست است که از میوه های پر آب فصل گرما همانند هندوانه و طالبی و….. در فصل سرما خبری نیست، اما میوه ها و سبزیجات بسیاری در فصل زمستان وجود دارند که ما را نه تنها از کم آبی بدن، بلکه در مقابل ابتلا به بسیاری از بیماری ها مصون نگه می دارند.

چقدر آب نیاز داریم؟

در خصوص مصرف آب فرمول ثابتی وجود ندارد، چون میزان نیاز بدن هر فرد به آب به عواملی مانند میزان فعالیت بدنی، سطح سلامت فرد و عوامل محیطی بستگی دارد.

ولی به طور کلی می توان گفت روزانه هر فرد باید ۸ تا ۱۰ لیوان آب بنوشد و در غیر این صورت سوخت و ساز و عملکرد شیمیایی بدنش دچار مشکل می شود.

ساده ترین و بهترین روش هم برای تخمین میزان آب بدن بررسی رنگ ادرار است. رنگ ادرار در بهترین حالت زرد لیمویی است و با کاهش آب بدن و در واقع با دهیدراته شدن بدن ، رنگ آن تیره تر می شود. هر چه میزان از دست دهی آب بدن هم بیشتر باشد، رنگ ادرار بیشتر به سمت تیرگی می رود.

عوارض کم آبی بدن در زمستان

– افزایش ابتلا به بیماری های مانند آنفلوانزا، تب و سرماخوردگی
– اختلال در عملکرد شیمیایی بدن
– افزایش بروز سرمازدگی
– خستگی بیش از حد
– کاهش متابولیسم بدن
– در ورزشکاران سرگیجه، تهوع ، شوک ناگهانی و حتی در موارد شدید مرگ

مقابله با کم آبی بدن در زمستان

– محققان می گویند برای این که آب کافی به بدنتان برسد، میوه فراوان و آب کافی مصرف کنید.

– مصرف نوشیدنی های ولرم بهتر از مصرف نوشیدنی های سرد است. هرچند نوشیدنی های سرد زودتر جذب بدن می شوند، اما نوشیدنی های ولرم دمای بدن را در بهترین شرایط نگه می دارند و این مسئله، بویژه هنگام تمرینات ورزشی در فصل سرما بسیار مطلوب است.

– از آنجا که کافئین زیاد نیز می تواند باعث کم آبی بدن شود، کاهش مصرف قهوه از دیگر راه های مقابله با کاهش آب بدن است.

محققان به مردم هشدار می دهند برای از بین بردن سرما در بدن خود ، مایعات داغ ننوشند، چرا که نهایتاً دندان های آن ها پوسیده خواهد شد

– افرادی که در فصل زمستان رغبتی به مصرف آب ندارند می توانند از دمنوش های گرم خانگی مانند دمنوش زنجبیل ، بهار نارنج، هل، دمنوش با لیمو، گل گاو زبان با سنبل الطیب برای تامین مایعات بدن استفاده نمایند.
مزیت این دمنوش ها این است که علاوه بر تامین آب و مایعات بدن می توانند مقداری آنتی اکسیدان هم به بدن برسانند. البته نباید در مصرفشان زیاده روی کنیم.

– مصرف سوپ ها و خورش های کم کالری نیز جزو راه های تامین آب بدن در زمستان است.

– اگر نوشیدن آب خالی را دوست ندارید، کافی است چند قطره آب لیموترش و یا آب پرتقال به لیوان آب خود اضافه کنید تا لذت بیشتری ببرید. همچنین اضافه کردن مقداری از عرقیجات گیاهی به آب مصرفی، طعم آن را لذت بخش تر می کند.

– مواد غذایی شور بدن را در معرض کم آبی قرار می دهند و باعث ایجاد نفخ و گاز معده هم می شوند. کاهش مصرف نمک باعث ایجاد تعادل در بدن می شود.

– هنگام صبحانه یک لیوان چای کم رنگ بنوشید. این چای می تواند تا حدودی آب بدن شما را تأمین کند.

هشدار: مایعات داغ ننوشید

محققان دریافتند نوشیدن مایعات داغ ابتدا باعث ترک در داخل دندان ها و سپس نابودی آن ها می شود. آنها معتقدند که مایعات داغ با تأثیر بر روی دندان های سرد، ابتدا باعث ایجاد درز و ترک در دندان ها و سپس با رشد باکتری ها در داخل دندان ها موجب نابودی کامل دندان ها می شود.

لذا محققان به مردم هشدار می دهند برای از بین بردن سرما در بدن خود ، مایعات داغ ننوشند، چرا که نهایتاً دندان های آن ها پوسیده خواهد شد.

منابع:
جام جم آنلاین
باشگاه خبرنگاران جوان
ایسنا