هل یکی از گیاهانی است که از زمان های گذشته همواره مورد توجه بوده است.این گیاه علاوه بر اینکه دارای عطر خوبی است،خواص درمانی فراوانی هم دارد.یکی از این خواص کاهش اثرات منفی فلز سرب بر کبد است که با توجه به هوای آلوده اهمیت زیادی خواهد داشت.
گیاهان دارویی در طب سنتی از دیرباز به دلیل داشتن ترکیبات شیمیایی طبیعی و موثر مورد توجه بوده اند. «هل» یکی از این گیاهان دارویی است که دارای کاربرد زیادی میباشد.
پژوهشگرانی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان با همکاری دانشگاه تربیت مدرس در پژوهشی بهبررسی عصاره هیدروالکلی میوه «گیاه هل سبز» بر میزان ترشح آنزیمهای کبدی در حیوان های مدل پرداخته اند.
گیاهان دارویی در طب سنتی از دیرباز به دلیل داشتن ترکیبات شیمیایی طبیعی و موثر مورد توجه بوده اند.
در این بررسی ۳۶ سر موش صحرایی نر در محدوده وزنی ۲۲۰ تا 250 گرم تهیه و به شش گروه تقسیم شدند. موشهای گروههای شاهد و تیمار شده به مدت چهار هفته تحت تاثیر ماده شیمیایی «استات سرب» قرار گرفتند. پس از القا مسمومیت با سرب، موشهای گروه تجربی بهمدت یک هفته با عصاره هل درمان شدند. در پایان از همه موشها خونگیری مستقیم از قلب جهت اندازهگیری آنزیمهای آلانین آمینوترانسفراز، آسپاراتات آمینو ترانسفراز و گاماگلوتامین ترانسفراز و آلکالین فسفاتاز انجام شد. نمونه بافتی کبد نیز جهت مطالعات بافت شناسی جدا گردید. در نهایت داده های به دست آمده با استفاده از روش های آماری مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتههای این مطالعه نشان داد استات سرب سبب افزایش معنیدار ترشح آنزیمهای آلانین آمینوترانسفراز، آسپاراتات آمینو ترانسفراز و گاماگلوتامین ترانسفراز و آلکالین فسفاتاز در کبد می شود که اثری مخرب دارد. ولی عصاره هل سبب کاهش معنیدار آنزیم های فوق گردیده و اثر بهبودی بخش از خود نشان می دهد.
بنا بر نتایج به دست آمده، عصاره هیدروالکلی میوه گیاه هل حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی و فلاونوییدی محافظتکننده از روند مخرب افزایش آنزیمهای کبدی در مقابل اثرات سمی استات سرب بوده و می تواند به عنوان یک درمان گیاهی مناسب برای حفاظت کبد مورد توجه قرار گیرد .