بیماران دیالیزی بسیار آسیب پذیر و حساس هستند این افراد باید مراقب تغذیه و خورد و خوراک خود باشند و از عواملی که باعث شدت یافتن و افزایش فشار خونشان می شوند پرهیز کنند مصرف آب ،نمک ،میوه جات و گوشت و چربی توسط این افراد باید با رعایت برخی نکات مهم صورت بگیرد که در ادامه توضیح خواهیم داد .

  • مصرف آب

یک فرد همودیالیزی به دلیل عدم کارکرد کلیه ها، ادرار تولید نمی کند یا میزان ادرار وی بسیار اندک است. ازاین رو لازم است فرد همودیالیزی ازمیزان ادرارش بطور دقیق باخبر باشد. به عنوان مثال اگر فرد دیالیزی روزانه در ۲۴ ساعت ۱۵۰۰ سی سی ادرار دارد، باید روزانه ۱۵۰۰ بیشتر آب ننوشد، یا اگر میزان ادرار وی کمتر از۱۰۰۰ سی سی است، میزان مصرف آب نیز باید در وی بین ۱۲۰۰-۸۰۰  سی سی باشد.

مصرف بیش از این مقدار آب سیستم قلبی عروقی را مختل میکند وسبب بهم خوردن وضعیت عمومی بدن می شود.

  • مصرف نمک

فرد دیالیزی می بایست مصرف نمک را در روز به کمتر از ۱.۵-۱  گرم کاهش دهد. این میزان نمک هم در غذاهای عادی همچون نان و برنج وجود دارد، ازاین رو نمک را به غذای فرد دیالیزی اضافه نکنید.

  • مصرف میوه جات

میوه های حاوی پتاسیم همچون موز، هندوانه، گوجه فرنگی، کیوی و آناناس میتوانند پتاسیم فرد دیالیزی را بالا ببرند و او را درمعرض عارضه بسیار کشنده ایست قلبی قرار دهند. از این رو سعی شود در مصرف این گونه میوه ها تا حدامکان پرهیز گردد میوه های مناسب برای بیماران دیالیزی خیار و سیب است.

  • مصرف گوشت

یک فرد دیالیزی روزانه به 12 گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن خود نیاز دارد. ازاین رو اگر فردی ۷۰ کیلوگرم وزن دارد، باید روزانه ۱۵۰-۱۰۰ گرم گوشت سفید بدون چربی واستخوان مصرف کند.

  • مصرف چربی

هم اکنون علت ۵۰ درصد مرگ افراد دیالیزی ابتلا به بیماری های قلبی عروقی متاثر از چربی بالاست. ازاین رو روغن های مصرفی فرد دیالیزی می بایست از چربی های گیاهی حاوی چربی امگا3 باشد.

همچنین این نکته فراموش نشود که هر فرد دیالیزی روزانه به بیشتر از ۳۰ الی ۳۵ کیلو کالری به ازای هرکیلوگرم وزنش نیاز داد، ازاین رو انرژی بیشتر مصرف نکند و چربی مصرفی خود را نیز براساس همین میزان کالری غذایی تنظیم کند.

بیشتر بیماران استفاده کننده از دستگاههای دیالیز معمولا هفته ای سه بار برای دفع سموم بدن به مرکز درمانی که خدمات دیالیز ارائه می دهد، مراجعه می کنند واین گروه از بیماران باید علاوه بر اینکه فرایند درمان خود را قطع نکنند از الگوهای غذایی خاصی نیز استفاده کنند.

رژیم غذایی یک بیمار دیالیزی باید یک رژیم غذایی کم چرب،کم نمک و کم پروتئین باشد.

مثلا یک بیمار دیالیزی باید تاحد امکان از گوشت قرمز کمتر استفاده کند، در غذاهای خود تاجایی که می تواند از نمک استفاده نکرده و از مصرف حبوبات نیز خودداری کند.

ورزش را ترک نکنید. شاید کمتر بیماری ای را بتوان نام برد که در آن ورزش کردن موجب حاد شدن بیماری شود. داشتن تحرک ونشاط، علاوه بر این که از نظر جسمی به بهبود بیماری ها کمک می کند، در ارتقای روحیه فرد بیمار نیز تاثیر شگرفی دارد.

ورزش کردن برای بیمار دیالیزی ممنوع نیست، بلکه این گروه ازبیماران هم می توانند ورزش کنند، فقط باید مراقب باشند که از انجام ورزش های سنگین امتناع کنند و ورزش های معمولی و سبک را انجام دهند.

  • مراقب دیابت و فشارخون باشید. 

سن و جنسیت، دوعاملی است که معمولا بر بسیاری از بیماری ها تاثیر مستقیم می گذارد در بیماران مبتلا به بیماری های مزمن کلیه که از دیالیز استفاده می کنند، نوع جنسیت بیمار ربطی به بروز بیماری ندارد، اما احتمال دارد با افزایش سن، میزان ابتلای افراد به بیماری های مزمن کلیه افزایش یابد. چون بیماری هایی مثل دیابت و فشارخون،درسنین بالاتر شایع تر است واین دو بیماری هم می تواند عوارض کلیوی درپی داشته باشد، بنابراین همه افراد باید مراقب قندوفشارخون خود باشند.

لینک مرتبط: سوال جواب های تغذیه ای راجع به دیالیز

منبع: دکتر سلام