هر چقدر هم که سعی کنید از بروز بثورات پوشک در سطح بدن نوزاد جلوگیری کنید، این احتمال وجود دارد که پوست حساس نوزادتان در ناحیه ران و باسن دچار تحریک پوستی شود. برخلاف باور عموم، بثورات جلدی در محل بستن پوشک همیشه از بثورات پوشک نشأت نمی‌گیرند (به عنوان مثال، ساییده شدن پوست نوزاد می‌تواند عامل بروز بثورات باشد). همچنین ممکن است مشکلات پوستی مانند اگزما باعث بروز مشکل شده باشند. در این مطلب، به بررسی ۴ نوع رایج از بثورات پوشک می‌پردازیم و شیوه درمان آنها را معرفی می‌کنیم.
ساییدگی پوست
اصطکاک ناشی از بستن پوشک باعث بروز التهابات مختلف می‌شود؛ تماس پوست نوزاد با ادرار و مدفوع نیز یکی از عوامل تاثیرگذار است. ساییدگی پوست زمانی رخ می‌دهد که سطح پوست نوزاد قرمز و ملتهب شده باشد. برخی از کودکان بیش از دیگران دچار این مشکل می‌شوند؛ اگر دیدید علائم ساییدگی در نوزادتان خیلی زود برطرف می‌شود و مجددا برمی‌گردد، زیاد تعجب نکنید.
درمان: بهترین شیوه درمان برای پیشگیری از بثورات پوشک، جلوگیری است. از آنجایی که آنزیم‌های موجود در مدفوع کودک باعث تحریک پوست حساس او می‌شوند، تعویض به موقع پوشک اغلب بیشترین تاثیر را در این زمینه دارد. سعی کنید باسن کودک را همیشه خشک و تمیز نگه دارید. مالیدن پماد یا کرم ضد سایش نیز موثر است. به عنوان مثال، می‌توانید قبل از بستن پوشک از وازلین استفاده کنید تا پوست نوزاد نرم و انعطاف‌پذیر بماند.
استفاده از پوشک‌های ضد آب و دارای تهویه نیز کمک می‌کند که پوست نوزاد کمتر تحریک شود. همچنین می‌‍‌توانید قبل از بروز بثورات از یک لیف یا دستمال مرطوب به همراه آب ساده برای پاکسازی باسن کودک استفاده کنید.
کلاه گهواره
عارضه کلاه گهواره یک بیماری پوستی است که اغلب با فلس‌های زرد و یا قهوه‌ای‌رنگ روی پوست سر نوزاد همراه است. اما ممکن است علائم این عارضه در محل بستن پوشک نیز بروز پیدا کنند. دلیل اصلی بروز این حساسیت، تولید بیش از حد روغن در سطح پوست و به دام افتادن سلول‌های قدیمی در لایه‌های زیرین پوست است.
درمان: کلاه گهواره به ندرت در محل بستن پوشک بروز پیدا می‌کند؛ از سوی دیگر، نوزادان چندان در معرض خطر قرار ندارند. شما می‌توانید با نبستن پوشک و آزادی دادن به کودک از بروز این حساسیت جلوگیری کنید. علائم کلاه گهواره معمولا پس از چند ماه به خودی خود برطرف می‌شوند. برخی از پزشکان به بیماران پماد هیدروکورتیزون یا داروهای ضدقارچ تجویز می‌کنند، اما مصرف این داروها ضروری نیست.
اگزما
این بیماری با ظهور پوسته‌های خشک و قرمزرنگ در سطح پوست همراه است که معمولا باعث ایجاد خارش می‌شوند. اگزما گاهی در محل بستن پوشک نیز ظاهر می‌شود، اما اغلب در سایر نقاط پوست بروز پیدا می‌کند. هرچند شایع‌ترین محل بروز علائم این عارضه، پوست صورت است. کودکان و نوجوانانی که سابقه خانوادگی آلرژی دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به اگزما قرار دارند.
درمان: اگر به این مشکوک هستید که اگزما باعث بروز بثورات پوشک در نوزاد شما شده است، بهتر است با یک پزشک مشورت کنید. مصرف داروهایی مانند هیدروکورتیزون (برای درمان اگزما) و آنتی‌هیستامین (برای خارش) در این زمینه موثر خواهند بود. بثورات پوشک ناشی از اگزما گاهی باعث بروز زخم‌های زردرنگ یا یک عفونت باکتریایی می‌شوند که با ظهور جوش‌های چرکین همراه‌اند. در این شرایط، پزشک با تجویز آنتی‌بیوتیک مانع از گسترش التهاب در سطح بدن می‌شود.
عفونت قارچی
این عفونت رایج یک عارضه دردناک است که با خارش همراه بوده و ممکن است باعث بروز بثورات قرمزرنگ روی شکم و ران نوزادتان شود. علائم این عفونت می‌توانند به خودی خود گسترش یابند. اما در برخی موارد تنها راه گسترش علائم این است که باسن کودک از قبل تحریک شده باشد. در واقع، اگر کودک شما چند روزی است که دچار بثورات پوشک شده، نباید از بروز یک عفونت قارچی متعجب شوید، چون یک باسن تحریک شده راحت‌تر عفونت می‌کند.
درمان: پزشک به احتمال زیاد یک کرم یا پماد ضدقارچ تجویز خواهد کرد.
منبع: parenting