در مواد غذایی و خوراکی گوناگون میتوان ویتامین ها را پیدا کرد و مصرف ویتامین ها برای بدن بسیار ضروری هستند.کمبود ویتامین در بدن میتواند عوارضی داشته باشد و در صورت کمبود ویتامین بدن این مشکل را به حالت های مختلف به فرد هشدار میدهد.با بالا رفتن سن مصرف ویتامین ها بیشتر میشود و در واقع افراد سن بالا باید مصرف ویتامین های خاصی را در برنامه شان قرار دهند.

یکی از بهترین راه‌ها برای به دست آوردن ویتامین‌ها، مواد معدنی و یا سایر مواد مغذی که نیاز دارید از طریق رژیم غذایی است.

یکی از بهترین راه‌ها برای به دست آوردن ویتامین‌ها، مواد معدنی و یا سایر مواد مغذی که نیاز دارید از طریق رژیم غذایی است. یک برنامه ‌غذایی خوب و برنامه‌ریزی‌شده که سرشار از میوه‌ها و سبزیجات، لبنیات، مقدار زیادی مایعات، روغن‌های سالم و مفید،‌ پروتئین‌های خوب و غلات کامل باشد برای این کار بسیار عالی خواهد بود. با این حال، بسیاری از افرادی که پا به سن می‌گذارند تلاش دارند رژیم غذایی سالمی برای خود داشته باشند. در این میان، عوامل منفی زیادی هم وجود خواهد داشت؛ مانند کم شدن اشتها، مشکلاتی در جویدن غذا، بودجه مناسب برای خرید و مشکل در یافتن محصولات یا غذاهای سالم.

و این حقیقت که میزان کارایی بدن شما با بالا رفتن سن کمتر می‌شود هم به هر حال در این مسیر مزید بر علت بوده و دشوار است. یکی از گزینه‌ها، مصرف مکمل‌هاست. استفاده از آنها در قالب بخشی از برنامه غذایی‌ای که شما و پزشک‌تان انتخاب کرده‌اید باعث پر کردن خلاء رژیمی شما خواهد شد. اما آنها می‌توانند خطرناک هم باشند. برای مثال می‌توانید از ویتامین A استفاده کنید که برای سلامت چشم، پوست و سیستم ایمنی شما هم بسیار مفید است.

ویتامین A تا حدودی یک ویتامین بحث‌برانگیز است؛ چرا که ممکن است باعث ایجاد مسمومیت شود. مصرف زیاد آن با حالت تهوع، سردرد، سرگیجه و سایر علائم همراه خواهد بود. خطر بروز بیماری در افراد مسن‌تر به واسطه مصرف بیشتر این ویتامین بالاتر خواهد بود؛ چرا که بدن آنها به خوبی از این ویتامین استقبال نخواهد کرد.

چرا ویتامین‌ها اهمیت دارند ؟

به خاطر آنکه ویتامین‌ها به بدن‌تان کمک می‌کنند آنطور که باید فعالیت کنند. در بین سایر چیزها، این ویتامین‌ها هستند که باعث افزایش کارکرد سیستم ایمنی شما شده، عصب‌هایتان را سالم نگه داشته و غذایی را که می‌خورید به شکل بهتری به انرژی تبدیل می‌کند.

وقتی بحث ویتامین‌ها و مواد معدنی به میان می‌آید، افراد مسن‌تر نیازهای متفاوتی دارند. برای مثال مصرف میزان کافی کلسیم مانع از بروز پوکی استخوان در زنان می‌شود. ویتامین D که به بدن‌تان کمک می‌کند تا بتوانید کلسیم را جذب کنید در پیشگیری از ترک‌های استخوانی و ضعیف شدن آنها در افراد مسن‌تر تأثیرگذار است.

در اینجا به برخی از ویتامین‌ها و مواد معدنی شناخته‌شده‌ای می‌پردازیم که افراد مسن‌تر به آن نیاز دارند. شما می‌توانید آنها را در رژیم غذایی و یا در قفسه مکمل‌ها در فروشگاه مواد غذایی بیابید:

کلسیم: کمبود کلسیم یکی از مشکلات شایع در میان مردم است. کلسیم که همه آن را به عنوان تقویت‌کننده استخوان‌ها می‌شناسند بیشتر در محصولات لبنی مانند شیر و ماست یافت می‌شود. زنان خصوصا آنهایی که در معرض خطر پوکی استخوان هستند باید از مکمل‌های کلسیم استفاده کنند.

ویتامین D: این ماده مغذی که توسط نور خورشید و در بدن تولید می‌شود به شما کمک خواهد کرد که بتوانید کلسیم و فسفر را جذب کنید، بنابراین در حفظ سلامت و استحکام استخوان‌ها و دندان‌ها اهمیت زیادی پیدا خواهد کرد. کارایی بدن افراد مسن‌تر در تولید آن به مراتب کمتر است. مکمل‌ها باعث کاهش خطر بروز ترک‌های استخوانی و ضعیف شدن آنها می‌شوند.

ویتامین B12:‌ این ویتامین برای سالم نگه داشتن سلول‌های خونی و سلول‌های عصبی اهمیت فراوانی دارد. بالا رفتن سن و سالخوردگی بر نحوه جذب ویتامین B12 از غذا تأثیر خواهد گذاشت، بنابراین اگر سن‌تان بالای ۵۰ باشد، بهتر است ویتامین B12 مورد نیاز خود را از مکمل‌ها و غذاهای غنی‌شده با ویتامین B12 مانند غلات، گوشت و ماهی به دست بیاورید.

فولیت: فولیت در پیشگیری از کم‌خونی بسیار تأثیرگذار است. اسفناج، لوبیا، نخود، پرتقال، غلاتِ غنی‌شده و نان‌های غنی‌شده حاوی آن هستند.

B6: که باعث افزایش کارکرد متابولیسم و عملکرد سیستم ایمنی شما می‌شود. شما می‌توانید آن را از طریق مصرف سیب‌زمینی، میوه‌های غیرمرکباتی، گوشت، ماکیان و ماهی به دست بیاورید.

ویتامین C: پرتقال، فلفل‌های دلمه‌ای سبز و قرمز همراه با سبزیجات و میوه‌ها همه و همه حاوی ویتامین C هستند. گفته می‌شود که ویتامین C از بروز آب مروارید پیشگیری کرده، در التیام زخم‌ها تأثیرگذار بوده و خطر سرطان را در شما کاهش خوهد داد.

منیزیم: در بین سایر چیزها، منیزیم می‌تواند فشار خون و قند خونتان را تنظیم کند. از طرفی در حفظ سلامت استخوان‌ها هم تأثیرگذار است. شما می‌توانید منیزم مورد نیازتان را از طریق مصرف اسفناج و محصولات لبنی برای بدن تأمین کنید. از طرفی منیزیم برای غنی کردن غلات صبحانه هم بسیار مؤثر است.

برخی از معروف‌ترین اقلامی که می‌توانید در مکمل‌ها هم بیابید و با مشورت پزشک مصرف کنید عبارتند از:

آنزیم کمکی Q10: این ترکیب به طور طبیعی در بدن تولید شده و در اکثر بافت‌های آن وجود دارد. این ترکیب برای کارکرد بهتر سیستم ایمنی شما بسیار تأثیرگذار است.

ملاتونین: هورمونی که اکثر مواقع در شب ترشح شده و گفته می‌شود که به خوابیدن کمک می‌کند.

روغن ماهی:‌ اسیدهای چرب امگا۳ موجود در ماهی سالمون و برخی دیگر از ماهی‌ها دارای مزایای مثبتی برای سیستم قلبی‌عروقی بدن هستند.  توصیه می‌شود که در هفته دو وعده از این ماهی بخورید. برخی شواهد هم نشان می‌دهد که امگا۳ در کاهش علائم رماتیسم مفاصل بسیار تأثیرگذار است.

منبع : الو دکتر