چه عوامل تغذیه ای در تشکیل سنگ در کلیه ها تاثیرگذار هستند با چه توصیه هایی می  توانیم مانع ایجاد این عارضه در کلیه هایمان شویم پیشنهادات و توصیه های متخصصین کلیه و مجاری ادراری در این زمینه چیست آیامصرف لبنیات و گوشت قرمز و تخم مرغ تاثیری در ایجاد رسوب در کلیه ها خواهد گذاشت ؟

♦ فاکتورهای دخیل در تشکیل سنگ های کلیوی

⊕ افزایش دهنده ی خطر:

  • حجم پایین ادرار
  • اگزالات
  • اسید اوریک
  • سدیم
  •  pH اسیدی
  • نگهداری ادرار
  • کلسیم ادراری

⊕ کاهش دهنده ی خطر:

  • حجم زیاد ادرار
  • سیترات
  • گلیکو پروتئین
  • منیزیم

♦ توصیه های تغذیه ای در پیشگیری از سنگ کلیه و کنترل آن

  • مصرف کافئین در حد معمول
  • افزایش دریافت سیترات
  • منیزیم
  • پرهیز از مصرف زیاد ویتامین C
  • افزایش فعالیت بدنی
  • وزن در محدوده نرمال
  • مصرف گریپ فروت (اسیدسیتریک موجود در گریپ فروت می‌ تواند مانع از تشکیل سنگ کلیه شود و حتی سنگ‌ های کوچک در حال تشکیل را تجزیه می‌ کند.)

 

♦ مواد غذایی غیر مجاز در بیماران سنگ کلیه

  • نمک
  • نوشابه کولا
  • قهوه
  • چای پر رنگ
  • گوشت قرمز
  • ماهی
  • مرغ
  • مواد غذایی سرشار از اگزالات مثل اسفناج و شکلات

♦ عوامل غذایی مرتبط با تشکیل سنگ کلسیم

⊕ افزایش دهنده ی خطر:

  • پروتئین حیوانی
  • اگزالات
  • سدیم
  • ویتامین C

 ⊕ کاهش دهنده ی خطر:

  • کلسیم
  • پتاسیم
  • منیزیم
  • مایعات دریافتی
  • فیبر
  • پیریدوکسین

❗️ نکته

  • کلسیم رژیم، عامل محافظت کننده و مکمل کلسیم عامل خطر سنگ کلیه محسوب می شود.
  • پنیر را نباید با بادام مصرف کرد، زیرا موجب فساد در معده شده و گوارش را با مشکل رو به رو می کند و به عنوان عامل مهمی درتشکیل سنگ کلیه و مثانه محسوب می شود.

♦‍ رژیم غذایی در سنگ کلیه سیستینی

۱ تا ۲ درصد سنگ های کلیه از نوع سیستینی هستند. افراد سالم روزانه کمتر از ۲۰ میلی گرم سیستین از طریق ادرار دفع می کنند ولی در بیماران سنگ ساز این مقدار به ۲۵۰ میلی گرم می رسد.

◊ توصیه های رژیمی:

  • قلیایی نمودن ادرار
  • مصرف بیش از ۴ لیتر مایعات در روز
  • کاهش مصرف نمک و سدیم

◊ مصرف مواد غذایی زیر جهت افزایش PH ادرار به سمت قلیایی در این بیماران توصیه می شود:

  • عدس
  • چغندر
  • برگ چغندر
  • برگ شلغم
  • برگ خردل
  • کلم
  • اسفناج
  • ادویه جات
  • شکر قهوه ای
  • ملاس
  • قهوه
  • مویز
  • کشمش
  • موز
  • خرما
  • سیب
  • برگه زردآلو
  • آلو

تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی


منبع: دکتر سلام

لینک مرتبط: نمونه رژیم غذایی در پیوند کلیه 

پیوند کلیه و نکات تغذیه ای مربوط به قبل و بعد پیوند