وقتی بیماری دیابت در بدن پیشروی میکند و شدت می یابد باید منتظر عواقب مرگبار آن باشد نارسایی کلیه یکی از خطرناک ترین پیامدهای امراض قندی به شمار می رود همچنین کم بینایی و کم شنوایی نیز از مخاطرات دیابت به شمار می روند درباره عوارض دیابت در ادامه این مطلب توضیح خواهیم داد با ما همراه باشید .

دکتر رضا کریمی: وقتی دیابت شروع می‌شود، زیاد نوشیدن و ادرار فراوان آزاردهنده است. تار شدن چشم و بی‌حالی هم وقتی قند خون از 250 زیادتر باشد، به علائم بیماری اضافه می‌شود. کم شدن میل و توان جسم و کاهش توان و علاقه جنسی نیز بعد از چند سال به این علائم اضافه می‌شود.

 همه این نشانه‌ها یک طرف است و عارضه وخیم کلیوی که به نارسایی کامل کلیه منجر می‌شود و بیمار را دیالیزی می‌‌کند، یک طرف. از آن ترسناک‌تر کوری است که برای درصد قابل توجهی از بیماران چند سال بعد اتفاق خواهد افتاد.

سؤال مهم برای همه دیابتی‌ها این است که: آیا همه مبتلایان دیابت، دچار نارسایی کلیه و آسیب چشمی می‌شوند ؟ و آیا همه مبتلایان در درازمدت و در نهایت دچار کم‌بینایی یا نابینایی می‌شوند؟ سؤال مهم‌تر این‌که چقدر و با چه تمهیداتی می‌توان این عوارض را مهار کرد؟

جواب این است که برخی بیماران به صورت ژنتیک، مستعد نارسایی کلیه و آسیب شدید چشم بوده و در عوض برخی چنین نیستند. در این بیماران، پس از گذشت ده‌ها سال از بیماری دیابت، کلیه‌ها به کار خود ادامه می‌دهند و چشم‌ها خوب می‌بیند.

البته درصد بالایی از بیماران دیابتی، استعداد ابتلا به نارسایی کلیه را دارند. بررسی فراگیر و دامنه‌داری که در نقاط مختلف دنیا روی عوارض دیابت انجام شده، نشان داده با کنترل دقیق قند خون، بسیاری از این عوارض کاهش می‌یابد و فرد مبتلا می‌تواند سال‌های بسیار بدون عارضه به زندگی ادامه دهد.

نکته مهم دیگر درباره عوارض دیابت این است که اگر فرد مبتلا همزمان به فشار خون و چربی بالای خون مبتلا باشد، بسیاری از عوارض دیابت در او ظهور سریع‌تر و شدیدتر خواهد داشت. به این ترتیب برای پیشگیری از عوارض دیابت در کنار کنترل قند خون باید فشار و چربی خون را هم کنترل کرد. کشیدن سیگار نیز در فرد مبتلا می‌تواند ظهور عوارض دیابت را تسریع کند.

مشکل مهمی که درباره بیماران دیابتی با آن مواجه هستیم، این است که عوارض وخیم و شدید دیابت مثل کوری و نارسایی کلیه خیلی کند و موذیانه شروع و رشد می‌کند و بسیاری از بیماران بعد از گذشت مثلا 10 سال از دیابت وقتی متوجه می‌شوند هنوز مشکل چندانی در کلیه‌ها و چشم ندارند، کنترل و درمان دیابت را جدی نمی‌گیرند و بعد از چند سال همین عوارض گریبانگیرشان می‌شود.

چند نکته در آخر تاکید می‌شود:

1 ـ نارسایی کلیه و شروع آسیب کلیه‌ها با بررسی دقیق متخصصان معلوم می‌شود و از روی حال عمومی و آزمایش معمولی مشخص نخواهد شد.

2 ـ عوارض کلیوی شدید و آسیب چشم گاه 15 یا 20 سال پس از شروع دیابت ایجاد می‌شود و بعد از پنج یا 10 سال نمی‌توان درباره سلامت این دو عضو مهم صحبت کرد.

3 ـ هر چقدر هم که قند خون را پایین بیاوریم، شاید نتوانیم عوارض دیابت را به طور کامل مهار کنیم ولی یقینا در به تاخیر انداختن عوارض مؤثر خواهیم بود.

*‌ فوق‌تخصص بیماری‌های غدد و متابولیسم

سلامت آنلاین