ادرار یکی از روش هایی است که بدن انسان از طریق آن مواد زائد و سموم  را از بدن خارج می کند.در نتیجه شرایط و وضعیت ادرار فرد می تواند روشی برای تشخیص بیماری ها و سلامت شخص باشد.علاوه بر شکل ظاهری با توجه به مواد غذایی مصرفی و یا مشکلی در بدن فرد، بوی ادرار تغییر می کند.در این مطلب قصد داریم به دلایل تغییر بوی ادرار و بیماری های نشان دهنده آن بپردازیم.

ممکن است به دیابت مبتلا باشید

بوی شیرین و عسل مانند ادرار می تواند نشانه ای از ابتلا به دیابت شیرین باشد. ورود قند اضافی به ادرار موجب شکل گیری بو (و مزه) شیرین آن می شود. امروزه، متخصصان اورولوژی از آزمایش خون و نه آزمایش مزه برای بررسی ابتلا به دیابت استفاده می کنند. اما در قرن هفدهم آنها موارد مشکوک به دیابت را با تجزیه و تحلیل نمونه های ادرار از طریق سه حس بینایی، بویایی و چشایی خود آزمایش می کردند. در آن زمان، مزه ادرار دیابتی فوق العاده شیرین، همانند آن که با عسل یا شکر ترکیب شده باشد، توصیف می شد. اگر متوجه تغییر ناگهانی در بوی ادرار خود شده اید (چه خوب و چه بد) با مراجعه به پزشک دلیل دقیق را مشخص کنید.

مقدار زیادی ویتامین B-6 مصرف می کنید

برخی مولتی ویتامین ها می توانند بوی دارویی ناخوشایندی را به ادرار ببخشند، به ویژه اگر حاوی ویتامین B-6 باشند. ویتامین B-6 محلول در آب است، که به معنای امکان دفع از طریق ادرار است. نه تنها این شرایط بوی قرص های مولتی ویتامین را به ادرار می بخشد، بلکه می تواند آن را به رنگ سبز فلورسنتی یا زرد مایل به سبز تغییر دهد. خبر خوب این است که این شرایط بی ضرر است و می توانید مصرف مکمل های مولتی ویتامین روزانه خود را ادامه دهید.

دچار کم آبی شده اید

اگر به وضوح بوی ادرار را احساس می کنید، شاید زمان آن فرا رسیده تا آب بیشتری بنوشید. اگر به میزان کافی در طول روز آب مصرف نکنید – هشت لیوان در روز توصیه می شود – ادرار می تواند بسیار غلیظ شود و بویی تند و تلخ مشابه با بوی آمونیاک پیدا کند. بدن برای رقیق کردن محصولات زائد در ادرار به آب نیاز دارد. مردم باید تلاش کنند تا رنگ ادرار خود را به زرد روشن برسانند. رنگ زرد تیره یا رنگی کهربایی نشان دهنده مصرف ناکافی آب هستند.

در خانه سالمندان زندگی می کنید یا به تازگی از بیمارستان مرخص شده اید

اگر ادرار شما بوی فلزی دارد، ممکن است به عفونت سودوموناس مبتلا شده باشید. این عفونت ها به طور معمول در بیماران بستری در بیمارستان یا افراد حاضر در خانه سالمندان دیده می شوند، زیرا باکتری هایی که موجب آن می شوند و البته به ادرار بوی فلزی می بخشند، در این محیط ها رشد می کنند. بیماران و سالمندان به واسطه سیستم ایمنی ضعیف‌تر بیشتر مستعد ابتلا به این عفونت هستند.

به میزان کافی از توالت استفاده نمی کنید

اگر نیاز دارید از توالت استفاده کنید، این کار را به تاخیر نیندازید. هرچه بیشتر ادرار خود را نگه دارید، بوی ناخوشایندتری به خود می گیرد. افرادی مانند معلم ها یا راننده های کامیون به واسطه در اختیار نداشتن زمان کافی برای استفاده توالت به نگه داشتن ادرار خود تمایل دارند. اگر مستعد ابتلا به عفونت یا باکتری باشید، باکتری ها در این شرایط رشد خواهند کرد تا زمانی که همراه با ادرار دفع شوند و بر همین اساس، با بوی ناخوشایند و تند ادرار مواجه می شوید.

به خوردن سبزیجات علاقه دارید

سبزیجات برای بدن انسان مفید هستند، اما اگر مصرف آنها موجب شد تا ادرار بوی کلم فاسد به خود بگیرد، زیاد نگران نشوید. مارچوبه یکی از سبزیجاتی است که بوی ناخوشایندی به ادرار می بخشد. در حقیقت، تنها پس از گذشت 20 دقیقه از مصرف مارچوبه ادرار می تواند بوی ناخوشایندی به خود بگیرد. مواد غذایی دیگر مانند جوانه بروکسل، پیاز، کلم، و شلغم نیز می توانند بوی عجیبی به ادرار ببخشند، زیرا یک محصول جانبی ناشی از سوخت و ساز به نام متیل مرکاپتان، گازی با بوی بد گوگردی که در نتیجه تجزیه سبزیجات در بدن تولید می شود، را شکل می دهند. با این وجود، سبزیجات همچنان غذاهایی سالم محسوب می شوند و بخش خوبی از رژیم غذایی هستند. با مصرف آب بیشتر می توانید بوی ناخوشایند ادرار را خنثی کنید.

ممکن است به عفونت دستگاه ادراری مبتلا باشید

عفونت های دستگاه ادراری می توانند موجب بوی ناخوشایند ادرار شوند، که بیماران این بو را همانند بوی غذای فاسد شده یا جوراب عرق کرده توصیف می کنند. باکتری های بد که از طریق مجاری ادرار وارد مثانه می شوند اغلب موجب شکل گیری این بوی ناخوشایند و عجیب می شوند. همچنین، شرایط دیگری به نام باکتری بدون علامت وجود دارد که می تواند بوی بد ادرار را موجب شود، اما این لزوما به معنای ابتلا به عفونت دستگاه ادراری نیست. اگر همراه با بوی ناخوشایند، نشانه های دیگری مانند سوزش هنگام دفع ادرار یا تب را تجربه کردید به پزشک مراجعه کنید.

بهداشت شخصی

تنها چیزی که باید برای پاکسازی ناحیه واژن استفاده کنید، آب است. استفاده از مایعات و مواد شیمیایی می تواند به مرگ باکتری های خوب منجر شده و در عوض فضا برای رشد باکتری های بد باز شود. واژن، ادرار، بخش های زیادی از بدن قرار است نوع خاصی از اسیدیته را داشته باشند. اگر این شرایط را بر هم بزنید، کارها خوب پیش نخواهند رفت.

منبع: عصر ایران