قلب

Cardiovascular Disease یا به زبان شیرین فارسی بیماری قلبی و عروقی و یا Heart Disease(بیماری قلبی)یک نوع بیماری میباشد که در موی رگ ها،سرخ رگ ها و سیاه رگ ها یا قلب رخ خواهد داد.هر عاملی که تاثیر بر روی دستگاه گردش خون بگذارد را بیماری قلبی و عروقی میگویند و این بیماری سالانه افراد زیادی را به کام مرگ میکشاند.

بیماری‌های قلبی‌عروقی علت اصلی مرگ و میر در مردان و زنان در سراسر جهان می باشد.

برخی عوامل‌خطر بیماری‌های قلبی‌عروقی قابل اصلاح وکنترل هستند، در حالی که سایر عوامل‌خطر تحت کنترل ما نیستند. برخی از عوامل خطرممکن است در طول زندگی دچار تغییر شوند، البته داشتن یک یا چند عامل خطر اصلی بیماری‌های قلبی‌عروقی به این مفهوم نیست که فرد حتماً مبتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی شده یا در اثر آنها می‌میرد.

در واقع هر چه تعداد این عوامل خطر بیشتر باشد، فرد به احتمال بیشتری به بیماری قلبی‌عروقی مبتلا خواهد شد. البته نبود عوامل خطر دلیل عدم ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی نیست وفقط احتمال را کم میکند.

با آگاهی از عوامل خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی، می‌توان میزان خطر احتمالی را تا حد امکان کاهش داد.

ضرورت توجه به موضوع خودمراقبتی در بیماران قلبی و عروقی باعث شد تا امروز به منظور بررسی تاثیر استرس بر بیماری های قلبی- عروقی گفتگویی را با “دکتر کتایون ربیعی- مسؤول واحد محیط زیست پژوهشکده قلب و عروق اصفهان” انجام دهیم که مشروح آن در ادامه از نظرتان می گذرد:

به گفته دبیر علمی ششمین همایش قلب و فناوری های نوین، سالانه حدود 1000 نفر بر اثر بیماری های قلبی و عروقی جان خود را از دست می دهند که بخشی از این افراد بیمارانی هستند که مراقبت های لازم از خود را ندارند و حتی مصرف داروها را خودسرانه قطع می کنند. درباره بایدها و نبایدهای خود مراقبتی در بیماری های قلبی و عروقی چه صحبتی دارید؟

خودمراقبتی در سالهای اخیر در پزشکی جای خود را باز کرده است، شاید روزی گمان می کردیم که پزشک درمانگر است و بیمار باید بدون هیچ پرسشی به دستورات پزشک عمل کند اما امروزه جزوی از درمان خود بیمار و اطرافیان او به شمار می روند.

بیمار می تواند از خود مراقبت کند و درمان بدون خودمراقبتی تاثیر کمتری دارد.

در خودمراقبتی فرد می داند بیمار است و علت آن را هم می داند وپیوند شدید بین پزشک، بیمار و نوع درمان اتفاق می افتد.

بیماران قلبی و عروقی تا چه میزان باید از مراحل درمان و نتایج آن، اطلاع داشته باشد؟

یک بیمار قلبی و عروقی مجموعه عوامل خطر و علامات را داردکه باید در جریان همه آنها قرار گیرد؛ بیمار باید از پزشک خود بخواهد و سؤال کند که به چه دلیلی دچار بیماری شده، عوامل خطر و راههای درمان را بشناسد.

بیمار باید داروهای تجویز شده توسط پزشک را تا زمانی که به او اعلام شده مصرف کند، در واقع وقتی بیمار با وضعیت بیماری و نحوه درمان خود آشنا باشد، همکاری خوبی با پزشک معالج خود خواهد داشت.

آیا آگاهی زیاد بیمار،کار پزشکان را سخت تر نمی کند؟

خیر، اگر آگاهی ها ناقص نباشد بیمار می داند که با چه راههایی می تواند زودتر به درمان برسد.

فرد بیمار باید متوجه باشد چه زمان باید به پزشک مراجعه کند و یا چه زمانی باید با اورژانس تماس بگیرد.

در چه مواقعی باید به اورژانس تماس گرفت؟

درد قلبی علامت هایی دارد، درد گنگ نامفهومی که در قفسه سینه می پیچد و به شانه ، فک و معده هم سایه می اندازد، ممکن است همراه با تهوع باشد.

بیمار قلبی که این موارد را تجربه کرده باشد اگر دوباره این درد را پیدا کرد فوری متوجه بیماری خود می شود و می داند ابتدا باید طبق دستور پزشک زیرزبونی بگذارد،

اگر اثری نداشت 3 دقیقه بعد یک زیرزبونی دیگر و اگر باز هم خوب نشدم 5 دقیقه بعد یک زیرزبانی و اگر باز هم بهبودی حاصل نشد، با اورژانس تماس برقرار کند.

این اقدامات همان خودمراقبتی است اما بیمارانی که به ناگهان تنگی نفس می گیرند باید بلافاصله با اورژانس تماس بگیرند.

بیمار باید با پزشک خود تعامل داشته باشد تا زودتر درمان شود و این بهترین نوع خودمراقبتی است.

توصیه شما برای خودمراقبتی بیمار قلبی و عروقی در کنترل فشار خون چیست؟

فشار خون مشکل شایعی است و اخیراً داروهای بسیاری برای درمان ان وراد بازار شده است.

فشار خون در بسیاری از مواقع بدون علامت آغاز می شود، یعنی فرد فشار خون بالایی دارد اما علایم حادی را در خود مشاهده نمی کند.

در مواردی ممکن است فشار خون با سردرد جزیی همراه باشد اما افراد جامعه ما باید فشار خون را بشناسند و بدانند افراد بعد از میانسالی آمادگی ابتلا به فشار خون را دارند بنابراین باید هر 6 ماه یکبار فشار خون این گروه از افراد اندازه گیری شود و میزان فشار خون به بیمار اعلام شود.

باید فرد علایم حاد را بشناسد و به پزشک مواجعه کند، ضمن اینکه شیوه زندگی افرادی که فشار خون دارند باید اصلاح شود و خودمراقبتی را در برنامه خود قرار دهند.
آیا می توان در بیماری های قلبی و عروقی بهبودی کامل را انتظار داشت؟

بیماری ها با هم تفاوت دارند. نامنظمی های ضربان قلب با هم تفاوت دارند، بعضی از بیماری ها مادام العمر هستند اما شناخت خصوصیت های بیماری برای بیمار بسیار خوب است و در خودمراقبتی او تأثیرگذار خواهد بود.

منبع : ایمنا