4

یکی از خوراکی هایی که مصرف آن برای تمام افراد توصیه می شود ماهی است. در سراسر دنیا این خوراکی مصرف زیادی دارد اما در کشور ما ایران طرفداران زیادی ندارد ، در این مطلب قصد داریم در رابطه با فواید انواع ماهی ها صحبت کنیم.

سرانه مصرف ماهی در دنیا در دهه ۱۹۶۰ میلادی ۹/۹ کیلوگرم بوده است. این رقم در دهه ۱۹۷۰ به ۵/۱۱ کیلوگرم، در دهه ۱۹۸۰ به ۵/۱۲ کیلوگرم و در دهه ۱۹۹۰ هم به ۴/۱۴ کیلوگرم رسیده و بر اساس آخرین آمار منتشر شده در سال ۲۰۰۵، سرانه مصرف ماهی در دنیا حدود ۴/۱۶ کیلوگرم اعلام شده است…

بد نیست بدانید که هر چینی در طول یک سال به طور متوسط، ۱/۲۶ کیلوگرم ماهی می خورد و به همین علت کشور چین در صدر فهرست مصرف کنندگان ماهی در دنیا قرار گرفته است اما محمد عزیززاده، معاون آبزی پروری سازمان شیلات کشور، در گفت وگو با خبرگزاری اقتصادی ایران اعلام کرده که سرانه مصرف ماهی در ایران، ۷ کیلوگرم است و استان های شمالی و جنوبی کشورمان که دسترسی بیشتری به این خوراک دریایی دارند، بزرگ ترین سهم مصرف ماهی را در کشور به خود اختصاص داده اند. از این بحث ها که بگذریم، می رسیم به نحوه خرید، چگونگی نگهداری و پخت ماهی که این هفته به نکاتی ساده اما کلیدی در این مورد اشاره می کنیم:

۱.پولک های ماهی تازه، کاملا به سطح بدنش چسبیده اند. ماهی هایی که پولکشان کم وبیش از روی پوست جدا شده اند، تازه نیستند.

۲.بدن ماهی تازه تقریبا سفت است. یعنی وقتی شما آن را برمی دارید، در دستتان صاف قرار می گیرد و شل و افتاده نمی شود. به علاوه، اگر انگشتتان را روی پوست ماهی فشار دادید و آن قسمت از بدن ماهی به سادگی فرو رفت و سریع به حالت اولیه برنگشت، یعنی ماهی پیش روی شما، آنقدر هم که فروشنده تبلیغش را می کند، تازه نیست.

۳.پوست ماهی تازه، لیز است. ماهی هایی که پوستشان حالت چسبندگی دارد و ترشحات لزج و چسبناکی روی بدنشان را پوشانده، چندان تازه نیستند.

۴.ماهی تازه را می توان از روی آبشش هایش هم شناخت. آبشش ماهی تازه کاملا قرمز و کمی مرطوب و آبشش ماهی مانده، خاکستری رنگ و تقریبا خشک است.

۵.یکی از ساده ترین راه های شناختن ماهی تازه، بوکردن آن است. ماهی تازه دریایی بوی آب و گیاهان دریایی می دهد و ماهی تازه پرورشی بویی شبیه بوی آب آکواریوم دارد. در حالی که بوی ماهی های مانده و فاسد، تند و ترش، شبیه گندیدگی است.

۶.حتما ماهی باز را از مراکز معتبر و دارای مجوز کسب بخرید.

۷.از خریدن ماهی هایی که در خارج از مغازه و درون یخدان های پر از یخ نگهداری می شوند، خودداری کنید. ماهی باید حتما داخل مغازه، درون یخچال و دور از تابش نور خورشید نگهداری شود.

۸.به هیچ وجه از ماشین ها یا افراد دست فروش ماهی نخرید. معمولا این افراد بار ماهی مانده خود را در انتهای روز دوباره فریز می کنند و روزهای بعد به فروش می رسانند. حتما می دانید که چند بار یخ زدایی و دوباره فریز کردن مواد پروتئینی، باعث تخریب بافت پروتئین و از بین رفتن خواص آنها می شود. به علاوه، امکان فاسد شدن چنین ماهی هایی هم خیلی زیاد است.

۹.اگر قصد خرید ماهی های بسته بندی را دارید، حتما به تاریخ صید، تاریخ بسته بندی، تاریخ انقضا، پروانه بهداشتی و مهر استاندارد آن توجه کنید. بهتر است که بیشتر از ۲ ماه از تاریخ صید ماهی منجمدی که قرار است بخرید، نگذشته باشد.

۱۰.اگر در مناطق مرکزی، شمالی، شرقی یا غربی کشور زندگی می کنید، حتما ماهی های جنوب را منجمد خریداری کنید؛ چون امکان فساد ماهی تازه با انتقال آن در مسیرهای طولانی وجود دارد.

۱۱.هنگام خرید ماهی دودی، شکم آن را باز کنید و پس از اطمینان از نداشتن بوی ناخوشایند یا کپک زدگی، آن را بخرید.

۱۲.اگر قرار است ماهی زنده بخرید، حواستان باشد که فروشنده ماهی های مرده را از داخل آب جدا نکند و به شما ندهد. ماهی زنده باید حداقل حدود ۲۰ تا ۳۰ ثانیه پس از خروج از آب، بدنش را تکان دهد.

۱۳.ماهی تازه را به تعداد اعضای خانواده و به اندازه مصرف یک وعده خود بشویید و بسته بندی کنید تا مجبور نباشید چند بار آن را یخ زدایی کنید.

۱۳.ماهی های منجمدی که پس از رسیدن به منزل کمی یخشان باز شده است، بدون شستشو از هم جدا کنید و داخل بسته های کوچک تر (به اندازه نیاز خانواده تان) بگذارید.

۱۵.ماهی تازه را پس از شستشو داخل فریزر بگذارید و هنگام مصرف، فلس آن را جدا کنید. فلس ماهی منجمد بسیار ساده تر جدا می شود.

۱۶.ماهی ها را پیش از بسته بندی و قرار دادن داخل فریزر، به قطعه های نازک تقسیم کنید تا به سرعت یخ بزنند و دچار فساد در مرکز بسته بندی نشوند.

۱۷.ماهی تازه را می توان تا ۲۴ ساعت داخل یخچال و تا ۴ ماه در فریزر نگهداری کرد.

۱۸.برای یخ زدایی ماهی و پیشگیری از متلاشی شدن بافت نرم بدنش، کافی است آن را حدود ۱۸ ساعت پیش از مصرف از فریزر خارج کنید و داخل یخچال بگذارید. قرار دادن ماهی یخ زده داخل آب (برای یخ زدایی) باعث از بین رفتن خواص و طعم آن می شود. اگر قرار است از مایکروفر برای یخ زدایی ماهی استفاده کنید، حواستان به درجه حرارت یخ زدایی باشد، چون گوشت ماهی خیلی نرم است و امکان دارد در طی مراحل یخ زدایی با مایکروفر، حالت شلی و پختگی پیدا کند.