افرادی که مبتلا به بیماری کم کاری تیروئید هستند برای مقابله با این بیماری شرایط دشواری را سپری می کنند.هر چند که برای درمان کم کاری تیروئید هیچ رژیم غذایی وجود ندارد اما رعایت رژیم غذایی مناسب و پرهیز از برخی مواد غذایی می تواند به افراد مبتلا به این بیماری کمک کند تا زندگی و شرایط بهتری داشته باشند.در این مطلب قصد داریم شما را با برخی مواد غذایی آشنا نماییم که  در حین درمان کم‌کاری تیروئید مصرف‌شان باید محدود و یا قطع شود.

برخی از مواد غذایی عملکرد غده‌ی تیروئید را به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهند و برخی غذاها ممکن است مانع جذب هورمون های جایگزینی شود که به شکل دارو برای درمان بیماری کم‌کاری تیروئید خود مصرف می کنید. در این جا به مواد غذایی که در حین درمان کم‌کاری تیروئید مصرف‌شان باید محدود و یا قطع شود اشاره می‌کنیم.

سبزیجات صلیبی

سبزیجات خانواده صلیبی ، مانند کلم بروکلی و کلم می توانند در تولید هورمون تیروئید اختلال ایجاد کنند، به ویژه در کسانی که از کمبود ید رنج می برند. هضم این سبزیجات، جذب ید در غده تیروئید را دچار مشکل می‌کند، در حالی‌که ید برای عملکرد طبیعی غده تیروئید حیاتی است. افراد مبتلا به بیماری کم‌کاری تیروئید باید مصرف سبزیجاتی از قبیل کلم بروکلی، جوانه بروکسل، کلم، گل کلم، کلم پیچ، شلغم و کلم چینی را محدود کنند.

پختن این سبزیجات می‌تواند تاثیر این دسته از سبزیجات را بر روی عملکرد غده‌ی تیروئید کاهش دهد. مصرف این سبزیجات تا حداکثر ۱۵۰ گرم در روز اختلالی در عملکرد غده‌ی تیروئید ایجاد نمی کند.

الکل

مصرف الکل می‌تواند باعث کاهش میزان هورمون تیروئید موجود در بدن و میزان تولید این هورمون در غده‌ی تیروئید شود. به نظر می‌رسد که الکل برای غده‌ی تیروئید سمی بوده و مانع از جذب هورمون تیروئید در بدن می شود. بهتر است افرادی که به بیماری کم‌کاری تیروئید مبتلا هستند، مصرف الکل را کنار گذاشته یا حداقل در مصرف آن زیاده‌روی نکنند.

سس سویا

به گفته‌ی دکتر استفانی لی، رییس انجمن غددشناسی، تغذیه و دیابت در مرکز پزشکی بوستون و دانشیار دانشکده پزشکی دانشگاه بوستون، هورمون استروژن می‌تواند در فرآیند مصرف هورمون تیروئید در بدن شما اختلال ایجاد کند. سس سویا سرشار است از فیتو استروژن گیاهی و به همین دلیل بسیاری از محققان این حوزه معتقدند که سس سویا خطر ابتلای اشخاص به بیماری کم‌کاری تیروئید را افزایش می دهد.

افراد مبتلا به این بیماری باید میزان مصرف سس سویا را کاهش دهند. با این وجود از آن‌جا که تاکنون رابطه بین مصرف سس سویا و بیماری کم‌کاری تیروئید به طور قطعی ثابت نشده است، رژیم غذایی خاصی در این مورد نیز ارایه نشده است.

گلوتن

به گفته روث فرچمن، از معروف‌ترین متخصصان تغذیه ساکن لس آنجلس و سخنگوی آکادمی تغذیه و رژیم غذایی، افراد مبتلا به بیماری کم‌کاری تیروئید باید میزان مصرف گلوتن را کاهش دهند. گلوتن پروتئینی است که در مواد غذایی تهیه شده از گندم، جو، گندم سیاه و دیگر غلات یافت می‌شود. گلوتن می‌تواند باعث تحریک روده کوچک شده و جذب داروهای جانشین حاوی هورمون تیروئید را مختل کند.

با این وجود، اگر قصد مصرف گلوتن را دارید، از نان تهیه شده از غلات کامل، پاستا و برنج استفاده کنید که سرشار از فیبر و دیگر مواد غذایی بوده و باعث کاهش یبوست می‌شوند که خود یکی از علائم رایج کم‌کاری غده تیروئید است. هم‌چنین داروهای مربوط به درمان کم‌کاری تیروئید را چند ساعت قبل یا بعد از مصرف غذاهای سرشار از فیبر بخورید تا اختلالی در جذب هورمون تیروئید پیش نیاید.

مواد غذایی چرب

به گفته‌ی دکتر لی، تحقیقات ثابت کرده است که چربی‌ها مانع از جذب هورمون تیروئید موجود در داروهای تجویز شده برای درمان کم‌کاری تیروئید می‌شود. هم‌چنین چربی‌ها در تولید هورمون تیروئید نیز اختلال ایجاد می‌کنند. برخی از متخصصین علوم پزشکی توصیه می‌کنند که افراد بیمار مصرف غذاهای سرخ کردنی را کنار گذاشته و خوردن مواد غذایی حاوی چربی مانند کره، سس مایونز، مارگارین و گوشت چرب را محدود کنند

مواد غذایی شیرین

به عقیده فرچمن، کم‌کاری تیروئید می‌تواند سوخت و ساز بدن را کاهش دهد و این بدین معنی است که افراد مبتلا به این بیماری اگر مراقب رژیم غذایی خود نباشند، خیلی زود چاق می‌شوند. او می‌گوید «شما باید از مصرف مواد غذایی شیرین خودداری کنید، زیرا این مواد کالری بالایی دارند و در عین حال مواد مغذی آن‌ها بسیار اندک است.» بهتر است که میزان شیرینی مصرفی خود را کاهش دهید یا آن را به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنید.

غذاهای فرآوری شده

به گفته فرچمن: «غذاهای فرآوری شده دارای مقدار زیادی سدیم هستند و افراد مبتلا به کم‌کاری تیروئید باید از سدیم دوری کنند.» کم‌کاری تیروئید خطر فشار خون بالا را در افراد افزایش می‌دهد و مصرف بیش از اندازه سدیم این خطر را بیشتر نیز می‌کند. برچسب‌های مربوط به محتویات روی غذاهای فرآوری شده را مطالعه کنید تا مطمئن شوید که غذای انتخابی شما کمترین میزان سدیم را داشته باشد.

بر طبق اعلام مرکز پیشگیری و کنترل بیماری های ایالات متحده، افرادی که دارای فشار خون بالا هستند باید میزان مصرف سدیم خود را به ۱٫۵۰۰ میلی گرم در روز کاهش دهند.

غذاهای با فیبر بالا

دریافت کردن مقدار مناسب فیبر برای بدن لازم است، اما مصرف بیش از حد فیبر نیز می‌تواند درمان بیماری کم‌کاری غده تیروئید را دچار مشکل کند. اخیرا متخصصین تغذیه  توصیه می‌کنند که بزرگسالان باید ۲۵ تا ۳۰ گرم فیبر در روز مصرف کنند. مصرف بی‌رویه و بیش از حد مجاز مواد غذایی حاوی فیبر خوراکی مانند غلات کامل، سبزیجات، میوه‌ها و حبوبات سیستم گوارشی را تحت تاثیر قرار داده و مانع جذب هورمون تیروئید موجود در داروهای جانشین هورمون تیروئید می‌شوند.

اگر رژیم غذایی شما دارای مقدار زیادی فیبر است از پزشک خود سوال کنید که آیا به مقدار بیشتری داروی حاوی هورمون تیروئید احتیج دارید یا خیر. در صورتی که میزان جذب داروهای جایگزین هورمون تیروئید در بدن شما کم باشد لازم است که مقدار مصرف این داروها را افزایش دهید.

قهوه

به گفته دکتر لی، تحقیقات نشان داده است که قهوه فرآیند جذب هورمون تیروئید را متوقف می کند. وی می گوید: «سطح هورمون تیروئید افرادی که داروهای کم‌کاری تیروئیدشان را با قهوه صبحانه می‌خوردند، قابل کنترل نبود و ما دلیل آن را نمی دانستیم. اما حالا دریافته‌ایم که باید به این افراد توصیه کنیم که داروهای درمان تیروئید خود را فقط با آب مصرف کنند.» برای خوردن یک فنجان قهوه بعد از مصرف داروهای‌تان، باید حداقل ۳۰ دقیقه صبر کنید.

 

منبع: تیتر شهر