برای جبران الکترولیت های ازدست رفته بدن حین اسهال و استفراغ از چه روش هایی می توانیم کمک بگیریم اسهال و استفراغ اطفال چگونه قابل پیشگیری خواهد بود توصیه های متخصصین در این زمینه چیست ؟میکروب هایی که در معده وجود دارند عاملی برای بروز اسهال و استفراغ و کم آب شدن بدن کودک به شمار می روند .

◊ گاستروآنتریت چیست؟

اسهال و استفراغ یا آنفلوانزای معده، اسهال (مدفوع شل و آبکی سه یا چند بار در روز) است که عامل ایجاد آن میکروب ها، غذاهای مسموم، یا مصرف آب ناسالم است.

علایم آن ممکن است شامل درد معده، تهوع یا تب باشد.

Θ آیا یک بیماری جدی است؟

در اثر اسهال و استفراغی که در این بیماری ایجاد می شود، مایعات و مواد شیمیایی بدن که به نام الکترولیت ها خوانده می شود از دست می رود. اگر کودک مایعات و
الکترولیت های زیادی از دست بدهد، ممکن است دچار کم آبی شود و اگر این کم آبی درمان نشود بسیار خطرناک است.

Θ چگونه بفهمم که کودکم دچار کم آبی شده است؟

اگر بدن کودک دچار کم آبی شده باشد، ادرار او کاهش یافته یا رنگ ادرار تیره تر از حالت معمول می شود. همچنین کودک ممکن است به نظر خسته و بی حال برسد.

Θ کم آبی چگونه درمان می شود؟

باید به کودک محلول های خوراکی، یا ORS بدهید تا میزان مایعات و الکترولیت های از دست رفته جبران شود. از دادن مایعاتی نظیر نوشابه، آبگوشت جوجه و یا آب میوه خودداری کنید. بهتر است ORS را از داروخانه خریداری کنید و همیشه در خانه داشته باشید و در مواردی که کودک بیمار شد از آن استفاده کنید.
اگر کودک شیرخوار است، (شیر مادر یا شیر خشک ) به شیردهی ادامه دهید و اگر غذا می خورد بعد از دریافت ORS به او غذا بدهید. غذاهای کودک را تنها به رژیم خاصی (شامل موز، برنج، آب سیب و نان) محدود نکنید. مایعات زیاد بهشیرخشک کودک اضافه نکنید.

Θ چه زمانی باید به پزشک اطلاع دهم؟

اگر کودک در مدت ۲۴ ساعت بعد از شروع ORS بهبود پیدا نکرد، یا اگر برای دادن ORS به کودک با مشکل مواجه شدید (مثلا دادن این محلول تأثیری روی او نداشت یا دادن آن به کودک بسیار سخت بود، یا نتوانست آن را بخورد) حتماً به پزشک اطلاع دهید.

همچنین اگر کودک شما دچار این علایم شد، حتماً به پزشک اطلاع دهید.

  • چشمان نیمه بسته، اشک یا بزاق کمتر از حد معمول افزایش خواب آلودگی یا بی قراری
  • تب (تب بالای ۳۸ درجه یا بیشتر در کودکانی که سه ماهه یا کوچکتر هستند و تب ۳۹ درجه یا بالاتر در کودکان بزرگ تر)

وجود سایر بیماری های همراه یا نوزادی که زودتر از موعد متولد شده است.

کودکی که کوچکتر از ۶ ماه سن دارد یا وزنی کمتر از ۸ کیلوگرم دارد.

دچار اسهال خونی بود.

Θ آیا می توان از اسهال و استفراغ جلوگیری کرد؟

اگر عامل اسهال و استفراغ میکروب ها باشند، می تواند از کودکی به کودک دیگر منتقل شود. سطوحی که کودک با آن در ارتباط است و مکان هایی که کودک بیمار آن را
لمس کرده است را همیشه تمیز نگهدارید. دست های کودک را هم مکرراً بشویید. کودک باید علیه ویروس های خاصی که می تواند سبب اسهال و استفراغ شود، مثل روتاویروس واکسینه شود.


تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی


منبع: دکتر سلام

لینک مرتبط: استفراغ و اسهال کودکان چه علائم و راه درمانی دارند؟