هشتاد و نهمین دوره مراسم اهدای جوایز اسکار با شور و شعف خاصی برای مخاطبان سینمای ایران از اهمیت دوچندانی نسبت به دوره های پیشن برخوردار بود، چرا که اصغر فرهادی کارگردان فیلم سینمایی «فروشنده» بار دیگر برای جایزه اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان رقابت سختی را پیش رو داشت و در نهایت نیز در این کارزار مقابل رقیب سرسختی چون تونی اردمان به برتری رسید.

تاریخچه اسکار

جوایز آکادمی (Academy Awards) یا اسکار (Oscar) مراسم اعطای جوایز سالانه آمریکا که توسط آکادمی علوم و هنرهای تصاویر متحرک به بهترین آثار صنعت سینما جهان اهدا می‌شود. این مراسم یکی از شاخص‌ترین مراسم‌های اهدای جوایز در جهان است و هر ساله در بیش از ۱۰۰ کشور جهان به‌صورت زنده پخش می‌شود. جایزه اسکار یکی از نه جایزه از جوایز آکادمی است. جوایز آکادمی در بخش رسانه به عنوان قدیمی‌ترین مراسم اهدای جوایز به شمار رفته و جوایزی نظیر جایزه گرمی (برای موسیقی)، جایزه امی (برای تلویزیون) و جایزه تونی (برای تئاتر) پس از آن شکل گرفتند. آکادمی علوم و هنرهای تصاویر متحرک توسط لویی بی میر مدیر استودیو مترو گلدوین مایر ایجاد شد.

اجرا و برگزاری هشتاد و نهمین دوره ی مراسم اسکار

این دوره از مراسم اسکار با اجرای جیمی کیمل (Jimmy Kimmel) برگزار شد. جیمز کریسشن «جیمی» کیمل (زاده ۱۳ نوامبر ۱۹۶۷) کمدین، صدا پیشه، هنر پیشه، فیلم‌نامه‌نویس، تهیه‌کننده تلویزیونی، نوازنده، مجری و شخصیت رادیویی آمریکایی است. او مجری و خالق جیمی کیمل لایو!، یک تاک شوی آخر وقت است که در شرکت پخش رسانه‌ای آمریکا پخش می‌شود. 

تاثیرات قانون منع مهاجرت ترامپ بر هشتاد و نهمین دوره ی مراسم اسکار

فیلم فروشنده اصغر فرهادی با سایر فیلم های خارجی زبان برای کسب عنوان بهترین فیلم خارجی در اسکار 2017 رقابت خواهد کرد. بیشترین حاشیه ها از زمانی آغاز شد که دونالد ترامپ رئیس جمهور جدید ایالات متحده آمریکا، قانون منع ورود شهروندان 6 کشور از جمله ایران به خاک آمریکا را صادر کرد و همین امر باعث برانگیختن ابهاماتی در مورد حضور اصغر فرهادی و همراهان وی برای شرکت در مراسم اسکار در بورلی هیلز شهر لس آنجلس ایالت کالیفرنیا شد.

البته این موضوع انتقاد برخی از سینماگران، هنرمندان و حتی برخی از سیاستمداران جهان از جمله شهردار شهر لندن را به همراه داشت. تا جایی که شهردار لندن اعلام کرده است که همزمان با برگزاری مراسم اسکار 2017، فیلم فروشنده اصغر فرهادی در میدان اصلی شهر لندن به نمایش گذاشته خواهد شد تا اعتراضی به عملکرد دونالد ترامپ باشد.

فروشنده برنده جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی زبان

 

اصغر فرهادی در هشتاد و نهمین دوره مراسم اهدای جوایز اسکار، دومین جایزه اسکار را این بار با فیلم «فروشنده» به دست آورد تا نامش در کنار معدود کارگردان هایی که این جایزه را دو بار دریافت کرده اند نظیر فلینی و برگمان در تاریخ ثبت شود. با این حال شگفتی اصلی زمانی رقم خورد که برای نخستین بار در تاریخ اسکار، نام برنده جایزه بهترین فیلم اسکار اشتباه خوانده شد و یک موقعیت عجیب رقم خورد.

نمایندگان اصغر فرهادی برای گرفتن جایزه اسکار

 

اصغر فرهادی پس از اینکه دونالد ترامپ قانون منع مهاجرت مردم ۷ کشور از جمله ایران را تصویب کرد، از حضور در مراسم اسکار 2017 انصراف داد. در فاصله سه روز تا هشتاد و نهمین دوره مراسم اهدای جوایز اسکار، یک مهمانی دویست و پنجاه هزار دلاری در اعتراض به غیبت اصغر فرهادی کارگردان فیلم سینمایی «فروشنده» در مراسم اسکار لغو شد و فرهادی، فیروز نادری مدیر ارشد پیشین ناسا و انوشه انصاری اولین زن فضانورد ایرانی را نمایندگان خود برای حضور در این مراسم معرفی کرد تا پیام روشنی به دولتمردان آمریکا داده و جنس ایرانی های مقیم آمریکا به عنوان طبقه نخبگان را یادآور شده باشد. پس از انتخاب شدن فیلم فروشنده، انصاری این جایزه را دریافت و در سخنرانی خود اعلام کرد که هنر هیچ مرزی ندارد:

فیلمسازان می‌توانند با دوربین‌هایشان کیفیت انسانیت را به تصویر بکشند و کلیشه ملیت و مذهب را در هم شکنند.

متن نامه ی اصغر فرهادی در جشنواره اسکار 2017

انصاری همچنین متنی را که توسط اصغر فرهادی نوشته شده بود خواند که به شرح زیر است:

افتخار بزرگی‌ست که برای دومین بار این جایزه با ارزش را دریافت می‌کنم. از اعضای آکادمی، گروهم در ایران، تهیه‌کننده‌ام الکساندر ماله‌-گی و پخش‌کنندگانم کوهن مدیا و آمازون تشکر می‌کنم. همچنین سپاسگزارم از همبستگی دیگر کاندیداهای بهترین فیلم خارجی.

متاسفم که امشب در کنار شما نیستم، من به احترام مردم کشورم و شش کشور دیگر که با قانون غیرانسانی منع ورود مهاجران مورد بی‌احترامی واقع شدند به آمریکا نیامدم.

تقسیم‌بندی جهان به ما و دشمنان ما توسط سیاستمداران افراطی، باعث ترس می‌شود، ترسی که توجیهی‌ست دروغین برای خشونت‌ها و جنگ‌ها. جنگ‌هایی که مانع بزرگی بوده‌اند برای رسیدن به دموکراسی و رعایت حقوق بشر در کشورهایی که مورد تهاجم واقع شده‌اند.

سینماگران می‌توانند با چرخش دوربین‌هایشان به مشترکات انسانی، کلیشه‌هایی را که از ملیت‌ها و ادیان مختلف ساخته شده است بشکنند و زمینه‌ همدردی و به دنبال آن همبستگی مردمان جهان را فراهم کنند. همدردی چیزی‌ست که ما امروز بیشتر از هر زمان به آن نیازمندیم.

 

منبع: میزان-تابناک