aquafaba آبدانه یا آکوافابا مایعی چسبناک است که از آب دانه های پخته شده مثل نخود، باقلا و لوبیا سفید به دست می آید. با توجه به داشتن خواص عملکردی تخم مرغ، آبدانه می تواند به عنوان یک جایگزین مستقیم برای سفیده ی تخم مرغ در برخی از دستورالعمل های غذایی استفاده شود.

ترکیب خاص آن باعث می شود ماده ای مناسب برای استفاده در رژیم های غذایی یا ممنوعیت های غذایی و یا حذف تخم مرغ از غذا استفاده شود.

رایج ترین نوع مصرف آبدانه( aquafaba):

استفاده از آن به عنوان جایگزین تخم مرغ است. در این مایع کربوهیدرات ها، پروتئین ها، و سایر مواد جامد محلول گیاهی در طول فرایند پخت و پز از دانه به آب آن منتقل می شوند. این ترکیب منحصر به فرد شامل طیف گسترده ای از امولاسیون، کف و درخشندگی و چسبندگی است.

به طور کلی می توانید aquafaba را در یک دستور العمل به جای یک عدد​​ سفیده تخم مرغ متوسط با 30 میلی لیتر (2 قاشق غذا خوری) و یا به جای یک تخم مرغ کامل متوسط ​​با 45 میلی لیتر (3 قاشق غذاخوری) استفاده کنید. ساده ترین راه استفاده از آبدانه (aquafaba) این است که از  مایع حبوبات کنسرو و یا بسته بندی هایی مانند لوبیا سفید یا نخود استفاده کنید. روش دیگر این است که می توانید آبدانه را با جوشاندن، بخار پز کردن،  یا پختن حبوبات با زودپز به دست آورید.

تاریخچه aquafaba:

در دسامبر سال 2014 یک سرآشپز فرانسوی جول راسل کشف کرد که آب حبوبات و سبزیجات کنسرو شده را میتوان بسیار شبیه پروتئین جدا شده به شکل فوم(کف) ساخت. راسل آزمایشات خود را به صورت ناشناس در یک وبلاگ فرانسوی به اشتراک می گذارد و می گوید که می توان از آب حبوبات کنسروی به عنوان یک عامل کف ساز استفاده کرد.  او همچنین دستور العمل برای Chaville، شکلات منتشر کرد. او همچنین از مایع نخود، شکر، نشاسته ذرت و صمغ برای نشان دادن قابلیت فوم آن استفاده کرد.

در حدود همان زمان، دیگر  افراددر فرانسه به آزمایش استفاده از فوم نخود در دسر پرداختند که باعث جلب توجه مهندس نرم افزار و علاقه مند به مواد غذایی گیاهی به نام گاز ولت آمریکایی شد. گاز ولت کشف کرد که مایع پخت و پز حبوبات، می تواند ساخته شود و به عنوان جایگزین کامل سفیده ی تخم مرغ و بدون نیاز به تثبیت کننده مورد استفاده قرار گیرد.

کلمه aquafaba از دو کلمه آکوا به معنای آب و فابا به معنای دانه لوبیا در سیزدهم مارس 2015 توسط گاز ولت، برای اولین بار، برای ارائه یک نام مشترک برای مایع پخت و پز استفاده شد.

دکتر سلام