634px-Dental_floss_(whole)

امروزه با توجه به زیاد شدن قیمتهای انرژی همه  می خواهند لامپ های کم مصرف بخرند. درست است که این لامپ ها نرخ  زیادتری دارند ولی بهای برق استفاده شده  را تا چند برابر کم میکنند. 

با این وجود، متخصصان هشدار می دهند لامپ های کم مصرف برای سلامت شما خطرهایی دارند که باید آنها را بدانید . با این حساب، می توان مطمئن بود انواع دیگر لامپ ها هیچ خطری برای سلامت ما ندارند؟ آیا مزایا و معایب این لامپ ها با هم خیلی تفاوت

دارند؟ پاسخ همه این پرسش ها را در ادامه بخوانید.

البته زمانی که هنوز به این فراگیری شاهد پخش شدن این لامپ ها در همه جا نبودیم بارها وبارها اخطار دادیم که مصرف این لامپ های نه کم مصرف، که مهلک چقدر جبران ناپذیر است اما کجاست گوش شنوا؟

شما در نظر بگیرید که این لامپ ها داخل کلاس درس و مدرسه و زمین بازی و فوتبال عزیزان دلبندمان چقدر خطرناک است حال آنکه هر لحظه ممکن است با برخورد توپ یا هر چیزی این لامپ ها بر سر آنها بشکند و بخار سمی بر سر آنها نقش بمبی شیمیایی را ایفا کند. یا اگر برسر میوه ها در میوه فروشی این حادثه رخ دهد چه زیان هایی به بار خواهد آورد. و یا یک زمین لرزه نابهنگام شهری و هزاران شهروند آن را آلوده به این بخارات سمی که شرح آن در ذیل خواهد آمد، می کند. و مهم آنکه همیشه بحث مقرون به صرفه بودن مطرح می شود که باید گفت:«این بها برای سلامتی و هزینه های سرسام آور درمان گزاف است یا بهای لامپ های رشته ای؟»

لامپ های کم مصرف

همه ما لامپ های کم مصرف را در شکل های مختلف می شناسیم و به طور حتم برای کاهش هزینه مصرف انرژی از آنها استفاده می کنیم. چند سالی است که استفاده از این لامپ ها باب شده و مردم نقاط مختلف دنیا به دلیل مزایای این لامپ ها آنها را به خانه هایشان راه داده اند. با این وجود،لامپ های کم مصرف معایبی دارند که باید آنها را بدانید.

داخل لامپ های کم مصرف با بخارهای جیوه پر شده است.  به همین دلیل با شکستن این لامپ ها، بخارهای سمی جیوه  آزاد می شوند که برای سلامتی بسیار مضرند.  در نتیجه مهم ترین نکته هنگام استفاده از لامپ های کم مصرف این  است   که مراقب باشید شکسته نشوند. خطرات بخارات جیوه زنان باردار کودکان را بیشتر تهدید می کند. بخارهای جیوه بعد از ورود به بدن ممکن است مشکلات ریوی ایجاد کنند و در بدترین شرایط سرطان ریه را به دنبال داشته باشند نتاج بررسی های محققان نشان می دهد که اشعه ماوراء بنفش موجود در لامپ های کم مصرف برای پوست مضر است و برای کاهش ضررهای این لامپ ها بهتر است حدود دو متر از آنها فاصله بگیرید. اگر فاصله شما با این لامپ ها  کم باشد ممکن است مشکلات چشمی مانند آب مروارید به سراغ تان بیاید.

رها کردن این لامپ ها در طبیعت به محیط زیست آسیب می رساند. کافی است یک لامپ شکسته در کنار یک درخت رها شود. بخارات جیوه به ریشه های درخت نفوذ می کنند  و درخت در عرض کمتر از دوماه خشک می شود.  بنابراین بهتر است این لامپ ها بعد از مصرف در بخش

دربخش زباله های خشک از چرخه طبیعت خارج شوند.

نکته مهم برای سلامت: توصیه می شود وقتی لامپ کم مصرف در اتاق شما شکست، در کمتر از 15 دقیقه شال و کلاه کرده و اتاق را ترک کنید. در این مدت درها و پنجره ها باز بگذارید تا تمام بخارات سمی خارج شوند. تنفس بخار جیوه با بروز مشکلاتی مانند  سردردهای شدید، کاهش سطح هوشیاری بدن و از دست دادن تعادل همراه است. علاوه بر این توصیه می شود برای جمع کردن باقیمانده لامپ حتما از دستکش های  یکبار مصرف کمک بگیرید و  با کمک جاروی دستی ذرات باقیمانده را با دقت جمع کنید. استفاده از جاروبرقی برای جمع کردن لامپ های شکسته کار عاقلانه ای نیست چون سبب پخش شدن ذرات در هوا شده و سایر نقاط خانه را آلوده می کند

لامپ های رشته ای

همان لامپ های حبابی قدیمی هستند که این روزها با وجود افزایش قیمت برق به شدت کم طرفدار شده اند. قیمت خرید این لامپ ارزان تر است ولی هزینه برق مصرفی را بالا می برند. به همین دلیل استفاده از این لامپ ها تقریبا درهمه جای دنیا منسوخ شده و لامپ های رشته ای از رده خارج شده اند.

نور لامپ های رشته ای یکنواخت است و از نظر ساختار تولید به نور طبیعی شباهت زیادی دارد. به همین دلیل بعضی از متخصصان الکترونیک اعتقاد دارند که این لامپ ها بهترین نور مصنوعی هستند. این لامپ ها بعد از شکسته شدن مضر نیستند و ضایعه های آنها به محیط زیست و سلامت ما آسیبی نمی رسانند. به دلیل نداشتن جیوه برای سلامتی ما خطری ندارند.

منبع-http://ravazadeh.com