پیر شدن

کودکی،نوجوانی،جوانی،میانسالی و پیری 5 دوره زندگی هر انسان هستند.با گذشت زمان نیروی انسان کاهش می یابد و Senescence(پیری)به سراغ انسان می آید.پیر شدن روند انکار ناپذیری است ولی در افراد گوناگون سرعتش متفاوت میباشد.اکثر افراد فکر میکنند دوران پیری دوران عاقل شدن است،آیا واقعاً همینطور است؟

دوست صمیمی‌اش، باتنی، اخیرا از سرطان ریه فوت کرد. او در مراسم ختمش حضور داشت، دقایقی صحبت کرد، اشک ریخت، دوستش را دفن کرد و چند قدم آن‌طرف‌تر از قبر او، سیگارش را گیراند، پک محکمی به آن زد و گفت: «من و اون از بچگی با هم بزرگ شدیم، توی جنگ با هم بودیم، بعد جنگ اولین رستوران چینی یورکشایر رو با هم زدیم. اون قدیما یه تابلو تو رستوران زده بودیم که سیگار نکشیدن اینجا ممنوع است.» حرف‌های راجر 82 ساله و سیگاری که با وجود آگاهی از ضررش و سرنوشت دوستش که به‌خاطر سیگارکشیدن زیر خروارها خاک دفن بود، می‌بلعید، ماتیوس هریس را به این فکر فرو برد که آیا دوران پیری، زمان عاقل‌بودن است؟

سن تغییر می‌کند، این خبر تازه‌ای نیست اما تحقیقات نشان می‌دهد که شخصیت ما حتی بیشتر از سن ما تغییر می‌کند. هریس با خاطره مراسم تدفین عمویش به دانشگاه ادینبورو بازگشت و تحقیقاتی از بچه‌های مدرسه‌ای سال 1950 را پیدا کرد. مطالعه‌ای شخصیتی از هزار و 208 بچه مدرسه‌ای درباره
6 اصل «کاراکتر شخصی» آنها. هریس از سال 2012، تلاش خود را آغاز کرد و تا ماه گذشته توانست بسیاری از آنها را پیدا کند؛ هرچند تعداد زیادی حاضر به پاسخگویی نبودند و حاضر نشدند در تحقیق جدید شرکت کنند. 92 زن و 82 مرد هم فوت کرده بودند. هریس به‌هرحال توانست 635 نفر را که از آنها تحقیق صورت گرفته بود، دوباره پیدا کند و تحقیقی دوباره از آنها به عمل بیاورد. نتیجه این بود که تقریبا چیزی به‌نام ثبات شخصیتی وجود ندارد و انسان‌ها وقتی بزرگ می‌شوند، چیزی کاملا متفاوت از روزهای کودکی خود هستند. هریس و همکارانش دریافتند که از هر 6 کاراکتر شخصیتی انسان‌ها، فقط دوتایشان در گذر زمان باقی می‌مانند. احساسات و حالات رفتاری ما بسیار سیال هستند و آنچه عاقل‌بودن در دوران پیری نامیده می‌شود فقط تجربیات و انتخاب‌های زیاد صورت‌گرفته است و نه تکامل شخصیتی.
نکته جالب این است که بسیاری از شرکت‌کنندگان، خود را دقیقا همان کودکی تصور می‌کردند که در ایام مدرسه در تست مذکور شرکت کرده و شخصیت آنها سنجیده شده بود؛ درحالی‌که آزمون جدید نشان می‌داد که سال‌ها و روزهای زندگی، کاملا آنها را تغییر داده و به فردی متفاوت تبدیل کرده است. تحقیقات دیگر انجام‌شده به سرپرستی مجله تایم، نتایج هریس را تأیید می‌کنند: «آنها فهمیده‌اند که گذر 50 سال زندگی، اعتماد به نفس شما را تغییر می‌دهد، معنای واقعیات را عوض کرده و انتخاب‌های شما را متفاوت می‌کند.» موهای سفید ما انگار فقط نوع دیگری از بچگی هستند؛ بچگی‌هایی که چندین‌بار در طول زندگی مشاهده کرده‌ایم.

منبع : وقایع اتفاقیه