دیابت

دیابت نامی است که این روزها در مورد آن زیاد میشنویم و نام آن بر سر زبان هاست.هیچگونه تغییر در زندگی نمیتواند کاهش مبتلا شدن به دیابت نوع یک را در بر داشته باشد.البته حدوداً نود درصد کسانی که به دیابت مبتلا هستند گرفتار دیابت نوع دوم میباشند.داشتن وزن متعادل و مناسب میتواند احتمال مبتلا شدن به دومین نوع دیابت را کاهش دهد.

آیا ممکن است دچار شرایط قبل از دیابت شوید؟

علاوه بر افرادی که دچار دیابت هستند، سطح گلوکز خون بسیاری از افراد بالای حد نرمال است؛ اما به اندازه‌ای بالا نیست که دچار دیابت شوند. این حالت گاهی شرایط قبل از دیابت نامیده می‌شود. حتی اگر احساس می‌کنید مشکلی وجود ندارد، اگر سطح گلوکز خون تان از حد نرمال بیشتر است، اگر پیشگیری نکنید، ممکن است دچار دیابت شوید؛ اقداماتی همچون تغذیه سالم ، کاهش وزن و انجام فعالیت‌های فیزیکی می‌تواند به شما کمک کند.

ارتباط دیابت و اضافه ‌وزن

اگر دچار اضافه‌ وزن یا بیماری چاقی مفرط هستید و شاخص توده بدنی شما معادل ۲۵ یا بالاتر است، احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ افزایش می ‌یابد. شما می‌توانید محاسبه کنید که آیا وزن متناسبی دارید یا خیر. برای این کار بایستی شاخص توده بدنی خود را محاسبه کنید. شاخص توده بدنی از طریق تقسیم وزن فرد به کیلوگرم بر توان دوم قدش به متر به دست می‌آید. البته شاخص توده بدنی تنها معیار ارزیابی احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ محسوب نمی‌شود. اندازه دور کمر نیز نشان می‌دهد که چربی بدن زیاد است یا خیر.

  • در زنان اگر اندازه دور کمر بیشتر از ۸۰ سانتی ‌متر باشد، احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ بیشتر است.
  • در مردان سیاه‌ پوست یا سفیدپوست، اگر اندازه دور کمر بیشتر از ۹۴ سانتی‌ متر باشد، احتمالاً ابتلا به دیابت نوع ۲ بیشتر می‌شود.
  • در مردان آسیایی اگر اندازه دور کمر بیشتر از ۹۰ سانتی ‌متر باشد، احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ افزایش می‌یابد.

اگر اضافه‌ وزن خود را کاهش دهید، احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ کاهش می ‌یابد. استفاده از رژیم غذایی سالم و انجام فعالیت ‌های ورزشی از عوامل مهم دستیابی به وزن متناسب محسوب می‌شوند؛ با این حال لازم نیست یک رژیم غذایی سخت داشته باشید و ساعت ‌های طولانی را در باشگاه سپری کنید.

عوامل خطرزای دیگر

یک سری عوامل دیگر وجود دارند که احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش می‌دهند، بیشتر این عوامل را نمی‌توان کنترل کرد.

این عوامل خطرزا عبارت‌اند از:

  • اگر آسیایی یا سیاه‌ پوست هستید، سن بالای ۲۵ و در غیر این صورت سن بالای ۴۰ سال.
  • اگر عضوی نزدیک از خانواده دچار دیابت نوع ۲ باشد.
  • اگر نژادتان جنوب آسیا یا آفریقایی- سرخپوستان کارائیب باشد. این نژادها ۵ برابر بیشتر از دیگران دچار دیابت نوع ۲ می‌شوند.
  • اگر دچار سندروم تخمدان پلی‌کیستیک هستید؛ به ویژه اگر اضافه‌ وزن نیز داشته باشید.
  • اگر دچار دیابت دوران بارداری باشید.
  • اگر تحمل بدن نسبت به گلوکز ضعیف است.
  • اگر دچار هر کدام از این عوامل خطرزا باشید، بایستی وزن متناسبی داشته باشید تا مطمئن شوید احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ بیش از این افزایش نخواهد یافت.

منبع : بهداشت نیوز