برای بسیاری از ما اتفاق افتاده است که گاهی خواسته ایم یک چای دیگر بنوشیم ولی با این برخورد دیگران مواجه شدیم که مارا از نوشیدن چای دوم منع کرده اند و می گویند: انقدر چای نخور، ضرر دارد. درست است که افراط در هر چیزی مضر است ولی خوردن یک چایی دیگر آنقدر ها هم ضرر ندارد.

من هم مثل اکثر ایرانی‌ها عاشق یک فنجان چای درجه‌ی یک هستم؛ هرچند اگر یک روز صبح چای نخورم آسمان به زمین نمی‌آید، اما همیشه از نوشیدن چای لذت می‌برم و مشتاق نوشیدن چای اول صبح هستم.

وقتی صحبت از نوشیدنی گیاهی باشد، چه چای سبز چه چای سیاه، از آنجا که ممکن است هر کدام از اینها روی افراد مختلف اثرات متفاوتی داشته باشند، هرگز نباید توصیه‌های پزشکان را نادیده گرفت. در واقع همه‌ چیز بستگی به شرایط بدنی کسی دارد که آن ماده‌ی خوراکی را مصرف می‌کند. در عین حال تحقیقات مختلف نشان می‌دهد غرق شدن در لذت نوشیدن یک یا دو فنجان چای سیاه در روز می‌تواند انتخاب خوبی باشد و ضرری برای سلامتی ما نخواهد داشت.

همان‌طور که احتمالا خودتان هم می‌دانید، چای سیاه و سبز هر دو محصول گیاهی به نام کاملیا سینسیس (Camellia Sinesis) هستند که با دو روش متفاوت عمل‌آوری می‌شوند. علاوه بر خشک‌کردن برگ‌ها، نور و گرما دادن، چای سیاه قبل از فرآیند‌های گرمایشی نهایی، تخمیر هم می‌شود.

همراه ما باشید، در این مقاله می‌خواهیم درباره‌ی فواید نوشیدن یک یا دو فنجان چای سیاه، این نوشیدنی گرم، دلچسب و محبوب ما ایرانی‌ها با شما صحبت کنیم. بهتر است این نوشیدنی پرطرفدار را بدون افزودنی‌هایی مثل قند یا شکر نوش‌جان کنید تا از خواص چای سیاه بهره‌مند شوید.

مطالعات انجام‌شده توسط انجمن تحقیقات سلامت تجارت چای نشان می‌دهد چای سیاه دندان‌ها را از شر پلاک‌هایی که روی آنها تشکیل می‌شوند، خلاص می‌کند. از طرفی چون رشد باکتری‌ها را محدود می‌کند، مانع از پوسیدگی دندان می‌شود. چای ترکیبات پلی‌فنولی (ترکیبات آلی موجود در گیاهان که ارزش درمانی زیادی دارند) دارد که باکتری‌های مسبب پوسیدگی دندان را می‌کشد و مانع از رشد آنزیم‌های باکتریایی می‌شود. این آنزیم‌ها همان موادی هستند که به‌صورت ماده‌ای چسبنده در می‌آیند و پلاک‌های دندانی را ایجاد می‌کنند.

۲. به داشتن قلبی بهتر کمک می‌کند

در مقاله‌ای با عنوان «مصرف چای سبز و سیاه و خطر سکته» که در سال ۲۰۰۹ به عنوان یک تحقیق فراتحلیلی منتشر شد، آمده است خطر سکته‌ی مغزی در افرادی که روزانه ۳ فنجان یا بیشتر چای می‌نوشند، ۲۱ درصد کمتر از افرادی است که معمولا کمتر از یک فنجان چای سیاه یا سبز مصرف می‌کنند.

۳. چای یک آنتی‌اکسیدان است

همان‌طور که گفتیم چای سرشار از پلی‌فنول است و به عنوان یک آنتی‌اکسیدان از آسیب‌هایی که سیگار یا سایر مواد شیمیایی به DNA وارد می‌کنند، جلوگیری می‌کند. در واقع چای همان آنتی‌اکسیدان‌‌های میوه‌ها و سبزی‌جات را داراست که همه‌ی ما روزانه در رژیم غذایی‌مان آنها را مصرف می‌کنیم. این آنتی‌اکسیدان‌ها مزایای زیادی برای یک زندگی‌ سالم دارند.

۴. به پیشگیری از سرطان کمک می‌کند

هرچند برای اطمینان از روش‌های پیشگیری از سرطان به تحقیقات بیشتری نیاز است، اما برخی مطالعات نشان می‌دهند که آنتی‌اکسیدان‌هایی مثل پلی‌فنول‌ها و ترکیباتی که در چای وجود دارند ممکن است به پیشگیری از برخی انواع سرطان‌ها کمک کند. در همین رابطه گفته می‌شود زنانی که به‌طور منظم چای سیاه می‌نوشند کمتر از دیگران به سرطان تخمدان مبتلا می‌شوند.

۵. برای سلامت استخوان‌ها مفید است

با توجه به آنتی‌اکسیدان فیتوکمیکال (مواد شیمیای گیاهی) موجود در چای، کسانی‌ که به‌طور منظم این نوشیدنی گرم را مصرف می‌کنند، استخوان‌های قوی‌تری دارند و احتمال پیشرفت آرتریت (التهاب مفاصل) در آنها کمتر خواهد بود.

۶. خطر ابتلا به دیابت را کاهش می‌دهد

براساس مطالعه‌‌ی تحقیقاتی که در جزایر حاشیه‌ی مدیترانه انجام شد، احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ در ساکنین سالمند این مناطق که در یک بازه‌ی زمانی طولانی به‌طور متوسط روزانه یک و نیم فنجان چای سیاه نوشیده بودند، ۷۰ درصد کاهش یافته بود.

۷. از استرس نجات‌تان می‌دهد

همه‌ی ما به خوبی از خواص آرامش‌بخش چای سیاه آگاه هستیم و آن را تجربه کرده‌ایم. چای سیاه نه ‌تنها شما را در پایان یک روز طولانی و خسته‌کننده آرام‌تر می‌کند بلکه مطالعات نشان می‌دهد اسید آمینه‌ی ال‌ تیاتین موجود در چای سیاه می‌تواند برای استراحت و تمرکز بهتر یاری‌تان کند. از طرفی مصرف منظم چای سیاه، ترشح هورمون استرس‌زای کورتیزول را نیز کاهش می‌دهد.

۸. سیستم ایمنی بدن را بهبود می‌بخشد

چای حاوی آنتی‌ژنی بنام آلکیل‌آمین (alkylamine) است که پاسخ‌های ایمنی بدن را در موارد مختلف تقویت می‌کند. علاوه‌ بر این چای ماده‌ای به‌نام تانن دارد که برای مبارزه با انواع ویروس‌ها به بدن کمک می‌کند. بنابراین برای مقابله با آنفولانزا، مشکلات معده و مقابله با ویروس‌ها‌یی که بدن معمولا در زندگی روزمره با آنها روبه‌رو می‌شود، مفید است.

۹. به سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کند

تانن موجود در چای سیاه علاوه بر اینکه به بهبود سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند، در درمان بیماری‌های معده و روده مؤثر است و در ضمن حرکات دستگاه گوارش و فعالیت روده‌ها را کاهش می‌دهد.

۱۰. در افزایش انرژی بدن مؤثر است

بر خلاف دیگر نوشیدنی‌های کافئین‌دار، که البته میزان کافئین‌شان از چای بیشتر است، کافئین چای سیاه بدون آنکه تپش قلب را بالا ببرد، به افزایش گردش خون در مغز کمک می‌کند. چای سیاه متابولیسم و سیستم تنفسی را تحریک می‌کند و فعالیت قلب و کلیه‌ها را بهبود می‌بخشد.

۱۱. چای سیاه عامل شادی است

دوستان عزیزم؛ اگر یک فنجان چای سیاه درجه‌ی یک و دلچسب قادر است لبخند روی لب‌هایتان بنشاند و حال‌تان را خوب کند، واقعا چه ضرری ممکن است برای شما داشته باشد؟!

چطور