3

یکی دیگر از مواد غذایی که بسیاری از افراد در طول روز از آن استفاده می کنند ، شیرین کننده ها هستند ، از این خانواده نام قند و شکر بیشتر از دیگر خوراکی ها به گوشمان خورده است. در این مطلب قصد داریم دانستنی هایی در این رابطه به شما ارائه دهیم.

«گالاکتوز»، «ساخارین»، «گلوکوز» و «دکستروز»؛ آیا می دانید کدام یک از این قندها، قند طبیعی نیستند؟ درست حدس زدید؛ ساخارین! نوعی قند مصنوعی است که برخی تولیدکنندگان محصولات غذایی برای شیرین کردن و طعم دادن به محصولاتشان از آن استفاده و ادعا می کنند کالای آنها در مقایسه با کالاهای دیگر قند کمتر و سالم تری دارد…

بد نیست بدانید که این ادعا درست است چون ساخارین در مقایسه با قندهای طبیعی، کالری ندارد و باعث بالا رفتن قندخون نمی شود. پاسخ دادن به پرسش های این آزمون، اطلاعات بیشتری در مورد قند و سایر شیرین کننده ها به شما بدهد.

 

 

پـرسـش هـا

۱) کدام یک از این قندها، قند مصنوعی نیست؟

الف. ساکرالوز ب. نیوترالوز ج. نئوتیم

۲) یک گرم شکری که روی بسته بندی موادغذایی درج شده، معادل چند قاشق است؟

الف. یک چهارم قاشق چای خوری

ب. یک دوم قاشق چای خوری ج. یک سوم قاشق چای خوری

۳) چه نوع شیرین کننده ای در طول فرآیند تولید به خوراکی ها و آشامیدنی ها افزوده می شود؟

الف. شکر قهوه ای ب. عسل ج. ملاس د. تمام موارد

۴) بزرگ ترین منبع دریافت قند در رژیم روزانه شما چیست؟

الف. نان و غلات ب. نوشیدنی های شیرین

ج. خوراکی های حاضری فریزشده د. کیک و شیرینی

۵) ذائقه تمام افراد از همان دوران کودکی به سمت خوراکی های شیرین، کشش دارد.

الف. درست ب. غلط

۶) بدن ما کربوهیدرات موردنیاز خود را از طریق مواد قندی، چربی ها و فیبرها دریافت می کند.

الف. درست ب. غلط

۷) نام علمی قندهای طبیعی ای که مصرف می کنیم و روی برچسب برخی از خوراکی ها نوشته شده است، چیست؟

الف. گلوکوز ب. فروکتوز ج. ساکاروز د. ساکرالوز

۸) قند مصنوعی «ساخارین»، ۳۰۰ تا ۵۰۰ برابر بیشتر از قند طبیعی «ساکاروز» شیرینی دارد.

الف. درست ب. غلط

۹) شکر سفید از چه چیزی تشکیل می شود؟

الف. چغندر قند و نیشکر ب. نیشکر و ملاس

ج. ملاس و عسل

 

 

پـاسـخ هــا

۱) نیوترالوز: براساس اعلام سازمان غذا و داروی آمریکا، عرضه شیرین کننده هایی که در آنها از ۴ قند مصنوعی آسپارتیم، ساکرالوز، ساخارین و نئوتیم استفاده شده باشد، در فروشگاه های مواد غذایی، مجاز است.

۲) یک چهارم قاشق چای خوری: هر گرم شکر، تقریبا برابر با یک چهارم قاشق چای خوری شکر است. هر یک قاشق چای خوری شکر هم برابر با ۴ گرم شکر است. هر یک وعده نوشیدنی یا خوراکی شیرین، ۱۶ گرم یعنی ۴ قاشق چای خوری، شکر دارد بنابراین بهتر است با یک برنامه ریزی درست و توجه به مقدار شکری که روی برچسب کالاها نوشته شده است، سلامت خودتان را با خوردن بیش از حد خوراکی های شیرین به خطر نیندازید.

۳) تمام موارد: افزودنی هایی مانند شکر سفید یا قهوه ای، عسل و ملاس که برای شیرین شدن خوراکی ها به آنها افزوده می شوند، جز بالا بردن کالری، هیچ فایده ای دیگری ندارند. انجمن قلب آمریکا اعلام کرده است مصرف خوراکی هایی که شیرین کننده ها هم جزو مواد تشکیل دهنده شان است، روزانه ۱۰۰ کالری بیشتر وارد بدن خانم ها و ۱۵۰ کالری بیشتر هم وارد بدن آقایان می کند که این موضوع می تواند به مرور زمان باعث اضافه وزن آنها و ابتلا به بیماری های قلبی شود.

۴) نوشیدنی های شیرین: نوشیدنی های شیرین مانند انواع آب میوه ها، نوشابه های گازدار و شیرهای طعم دار، از مهم ترین و بزرگ ترین منابع دریافت قند هستند. بنابراین سعی کنید با مصرف آب، شیر ساده و دوغ کم نمک به جای انواع نوشیدنی های شیرین، میزان قند و کالری دریافتی تان را در طول روز کاهش دهید.

۵) درست: همه ما از بدو تولد علاقه زیادی به شیرینی داریم و به خوردن خوراکی های شیرین علاقه زیادی نشان می دهیم. کنترل این ذائقه در درجه اول به عهده والدین و بعدها هم به عهده خود افراد است. بهتر است والدین طعم شیرین را هر چه دیرتر به فرزندان خود بچشانند و بزرگ ترها هم تا جایی که می توانند، قندهای طبیعی مانند توت، خرما و کشمش را جایگزین قند و شکر کنند.

۶) غلط: کربوهیدرات ها شامل مواد قندی، نشاسته ای و فیبرها می شوند و ربطی به چربی ها ندارند. مواد نشاسته ای و قندی می توانند سوخت مغز (گلوکوز)، اعصاب مرکزی و گلبول های قرمز خون را تامین کنند، به همین دلیل به همه افراد توصیه می شود تا حد امکان از قندهای طبیعی به جای قندهای مصنوعی استفاده کنند تا گلوکوز خونشان به اندازه کافی تامین شود.

۷) ساکاروز: قند طبیعی یا همان ساکاروز، نوعی کربوهیدرات است که با مصرف انواع میوه ها و سبزی ها به بدنمان می رسد. این نوع قند در نیشکر و چغندر قند هم وجود دارد.

۸) درست: هرچند شیرین کننده مصنوعی «ساخارین»، کالری و قند ندارد، اما شیرینی آن ۳۰۰ تا ۵۰۰ برابر بیشتر از قندهای طبیعی است و اگر ذائقه شما به خوردن آن عادت کند، دیگر خوراکی های شیرین معمولی هم برایتان بی مزه می شوند. پس بهتر است که خودتان را به مصرف این قند مصنوعی عادت ندهید.

۹) چغندرقند و نیشکر: انواع نان ها، غلات، ماست ها، گوشت های فرآوری شده، سوپ های حاضری و چاشنی های موجود در فروشگاه های موادغذایی، با شکر سفید، شکر قهوه ای، ملاس، عسل یا شهد ذرت شیرین می شوند. بد نیست بدانید که شکر سفید هم از چغندر قند یا نیشکر که حاوی ساکاروز هستند، به دست می آید.