10

این روز ها تنوع مواد غذایی نسبت به گذشته بیشتر شده است ، شاید شما نیز زمانی که برای خرید مواد غذایی به فروشگاه می روید چشمتان به انواع مختلف ناگت مانند ناگت مرغ ، گوشت و یا میگو بخورد ، اما آیا ناگت برای بدن مفید است؟

این روزها وقتی برای خرید فرآورده های گوشتی به برخی مغازه ها یا فروشگاه های بزرگ سری می زنیم، با انواعی از غذاهای پروتئینی آماده یا نیمه آماده از جمله انواع ناگت های مرغ، میگو و گوشت مواجه می شویم.

محصولاتی که اکثر طرفداران آن را خانواده های شاغلی تشکیل می دهند که به دلیل کار طولانی مدت در خارج از منزل فرصت کافی برای تهیه غذاهای خانگی و سنتی ندارند و چه حیف فرزندان چنین خانواده هایی که خیلی زود به مصرف غذاهای آماده گرایش یافته و دیگر حاضر به مصرف غذاهای خانگی نیستند. حال پرسش اینجاست ناگت چیست؟ آیا می توان آن را جایگزین گوشت و مرغ تازه کرد ؟ آیا مصرف طولانی و مستمر این نوع فرآورده ها می تواند برای سلامت مخاطره آمیز باشد؟

 

 

ناگت از چه موادی تشکیل شده است

ناگت محصولی است که از درصدهای مختلف گوشت قرمز یا سفید چرخ شده همراه پیاز، نشاسته، روغن، آرد سوخاری، پودر تخم مرغ، نمک، ادویه جات و ترکیبات خوراکی دیگر تهیه می شود. معمولا در این محصولات، از گوشت تازه یا گوشت مرغ های کمی پیر و تخم گذار یا گوشت دام هایی که چندان مناسب بازار نیستند تحت نظارت سازمان دامپزشکی استفاده می شود.

البته نباید فکر کنید که همه تولیدکنندگان خود را متعهد می دانند که محصولاتی با کیفیت بالا تولید کنند. برای نمونه شاید وقتی روی بسته بندی برخی از این قبیل محصولات ۷۰ یا ۸۰ درصد گوشت درج شده باشد همه ما این طور متوجه شویم که گوشت از نوع خالص و از قسمت مرغوب دام یا طیور است. در حالی که این موضوع می تواند مفهوم دیگری نیز داشته باشد. احتمال دارد این درصد گوشت، مخلوطی از گوشت مرغوب همراه پوست و دیگر احشای حیوان باشد. جالب آنکه این قبیل فرآورده ها به دلیل مقدار زیاد چربی امعاء و احشای به کار رفته بسیار خوشمزه و لذیذتر از فیله یا گوشت لخم تازه هستند، به همین دلیل هم است که میل افراد خصوصا کودکان و نوجوانان به مصرف این نوع محصولات بیشتر است.

البته موضوع دیگری هم مطرح است، گاهی برخی خانواده ها به دلیل مسائل اقتصادی، خود را قادر به خرید گوشت، مرغ و ماهی تازه نمی دانند و ترجیح می دهند که از این نوع فرآورده ها استفاده کنند؛ اما خوب است بدانید قسمتی از حجم این محصولات را پیاز، نشاسته و آرد سوخاری تشکیل می دهد.

بنابراین اگر به دقت بیندیشیم متوجه می شویم که هیچ تفاوتی میان قیمت گوشت و مرغ تازه با این نوع فرآورده های آماده و نیمه آماده وجود ندارد.

 

 

مصرف محصولات پر نمک را محدود کنید

موضوع بحث برانگیز دیگر نمک زیادی است که به این نوع محصولات اضافه می شود. معمولا نمک زیاد برای افزایش کیفیت، مشتری پسندی و ماندگاری بالاتر محصول استفاده می شود؛ اما بد نیست بدانید غذاهایی که نمک فراوانی در آنها به کاررفته به دلیل مداخله درجذب کلسیم بدن، احتمال پوکی استخوان را به مراتب افزایش داده و برای افراد با فشار خون بالا و خانم های باردار مستعد به پر فشاری خون محدودیت مصرف دارد.

 

 

برای گرم کردن ناگت از روغن استفاده نکنید

موضوع دیگر روغنی است که هنگام گرم کردن محصول استفاده می شود. این محصول علاوه بر آنکه در کارخانه با چربی و روغن زیاد تهیه و آماده می شود، برخی خانواده ها برای خوش عطر و طعم شدن و سوخاری شدن مجدد آن، از سرخ کن یا یک ظرف پر از روغن استفاده می کنند. این کار نه تنها چربی و کالری محصول را چندین برابر می کند بلکه چربی زیاد آن، قدرت هضم و جذب پروتئین محصول را کاهش و دستگاه گوارش را با مشکلاتی مواجه ساخته و از جذب مواد مغذی محصول می کاهد. از طرفی حرارت زیاد روغن، باعث تغییررنگ و قهوه ای شدن آرد سوخاری محصول شده و با ایجاد ماده ای سمی به نام آکریلامید، به مرور زمان کبد را دچارنارسایی و اختلال می کند. بنابراین افراد چاق، مبتلایان به چربی خون بالا، بیماران قلبی ـ عروقی و افرادی که دچار اختلالات کبدی و کلیوی هستند باید مصرف زیاد و مستمر این محصول را محدود کنند. بهتر است برای گرم کردن این نوع محصولات به جای روغن از فر گازی یا برقی استفاده کنند.

 

 

مصرف غذاهای تازه را در اولویت قرار دهید

موضوع دیگر فرآیند انجماد است که برای افزایش ماندگاری این نوع محصولات استفاده می شود. معمولا در درجه انجماد برخی واکنش های شیمیایی منجر به کاهش مواد مغذی و افت کیفیت ماده غذایی می شود.

تشکیل یخ در بافت غذا موجب از هم پاشیدگی ساختمان سلول و مخلوط شدن مواد و واکنش نامطلوب بین ترکیبات می شود. احتمالا مهم ترین واکنشی که باعث کاهش مواد مغذی غذاهای منجمد می شود اکسیداسیون است. اگر این نوع محصولات طبق اصول استاندارد بسته بندی نشوند، اکسیژن می تواند به داخل غذای منجمد انتشار یافته و با ترکیبات محلول و نامحلول واکنش داده و علاوه بر افت مواد مغذی وکاهش کیفیت، سبب ایجاد طعم ومزه تند و نامطلوب شود.

 

 

توجه

تا جایی که می توانید از گوشت، مرغ و ماهی تازه استفاده کنید. هنگام خرید محصولات نیمه آماده منجمد علاوه بر تاریخ مصرف به شرایط نگهداری آن توجه و از خرید محصولاتی که از حالت انجماد خارج شده اند، خودداری کنید. از این قبیل محصولات، جهت تنوع در برنامه غذایی خود می توانید یک یا دو بار در ماه استفاده کنید.