عید نوروز

13 روز در هر سال اختصاص به عید نوروز دارد که در این 13 روز با خوشی ها و ناخوشی ها روبرو هستیم.ناخوشی هایی که در عید نوروز برای بعضی افراد یا خانواده ها بوجود می آید گاهی اوقات از سر تقصیر خودشان است،چرا که عید نوروز عیدی است که در آن برخی موارد رعایت نمیشود و بخاطر رعایت نکردن ناخوشی هایی ایجاد میشود.

عضو هیأت مدیره انجمن متخصصین تغذیه در مورد خرید شیرینی و آجیل شب عید تأکید کرد: در صورت امکان مردم از خریدن این اقلام صرف نظر کنند و در غیر این صورت حتما آجیل وشیرینی تازه و در حجم کم خریداری کنید.

دکتر سید ضیاء الدین مظهری، در گفتگوی اختصاصی با شفا آنلاین ضمن بیان این مطلب درباره خرید آجیل و شیرینی شب عید گفت: توصیه می کنم مردم تا آنجا که می توانند آجیل و شیرینی برای شب عید نخرند.چراکه متاسفانه شاهد هستیم برخی ها هر چه  آجیل کهنه، مانده و آفت زده در طول سال گذشته دارند را روانه بازار می کنند .بعد هم برای اینکه آجیلها جلب توجه کنند به آنها رنگ های غیر مجاز می زنند. به خصوص به مغز بادام و فندق .!

وی افزود: چنانچه خریدن آجیل و شیرینی اجتناب ناپذیر است، برای اینکه از تازه بودن آن اطمینان حاصل کنند مشتی از آجیل را مدتی در دستشان نگه دارند و به آن رطوبت دهند. اگر به دست آنها رنگ پس داد حتماً بدانند آجیل کهنه ای است که به رنگ های غیر مجاز آغشته شده و از خرید آن صرف نظر کنند.

 متخصص تغذیه ادامه داد: آجیل و به خصوص پسته که در مراکزی ارزان تر به فروش می رسند ممکن است که به دلیل ماندگی باشد و برای اینکه بدانید  مانده است یا نه اگر در پوسته محافظ آن سوراخی دیده شد احتمالاً درون آنها لارو های حشرات خانه گزینی کرده اند.

وی بیان کرد:اگر مردم آجیل تفت داده شده مصرف می کنند،باید بدانند این نوع آجیل ماندگاری زیادی ندارند و بهتر است که آجیل تفت داده شده را در همان تعطیلات خریداری کنند که قیمت ها هم کاهش پیدا کرده و آجیل های کهنه هم فروش رفته .ضمن اینکه با این کار سود جویان و محتکرین  هم به فیض سودهای کلان نمی رسند.

وی در مورد خرید شیرینی شب عید هم گفت: هموطنان توجه کنند که شیرینی های خشکی را هم که خریداری می کنند ممکن است ماه ها قبل تولید شده باشد و اگر تاریخ تولید و مصرف قابل اطمینانی ندارد خریداری نکنند و سعی کنند که شیرینی های خشک و تری که خریداری می کنند در کو چک ترین سایز ها باشد . این کار نه تنها از نظر اقتصادی به صرف آنهاست بلکه از لحاظ حفظ سلامتی هم کمک کننده است.

دکتر مظهری تصریح کرد: وقتی شیرینی را می خورید به قدری ذائقه نواز و اشتها برانگیز است که جلوداری کردن و صرف نظر کردن از خوردن باقی آن سخت است و ذائقه منحرف انسان ها نیز گرایش به مواد قندی دارد و می تواند برای افرادی که زمینه چاقی و اضافه وزن دارند مسبب افزایش درجه چاقی و اضافه وزن آنها شود که چاقی خود مادر بیمارهاست و میتوانند صد ها بیماری را زمینه سازی کند.

وی اظهار کرد: این توصیه های ذکر شده بیشتر برای افراد سالمی است که به سلامت خود نیز توجه دارند و اضافه وزن و بیماری های زمینه ای ندارند. در این دوران عید و تعطیلات توصیه ی شود که خانواده ها توجه دقیق تری نسبت به سال های گذشته به کودکان و نوجوانان و همچنین سالمندانی که زمینه بیماری های پر فشاری خون، قلبی و …دارند کنند.

عضو هیأت مدیره انجمن تغذیه ایران گفت: افرادی که بیماری های زمینه ای مانند دیابت دارند چون همیشه تحت رژیم و کنترل هستند؛ ولع خوردن دارند و به محض اینکه صاحب خانه به بدرقه مهمان ها می رود چندین و چند مواد خوراکی قندی را پشت سر هم می خورند و این افزایش دریافت مواد قندی فراتر از داروهای کنترل کننده انسولین و قند خون که تزریق می کنند ممکن است فرد را ناگهان دچار جهش قند خون کند و به سمت اغمای دیابتی سوق دهد.

وی تأکید کرد:در این تعطیلات که اغلب، پزشکان کشیک کار می کنند پیدا کردن بیمارستان و پزشک و درمان می تواند حلاوت بهار را با شوک حاصل از بیمار شدن عزیزان از بین ببرد.

وی اظهار کرد: در تعطیلات عید به جز توجه به نکات تغذیه ای در مورد آجیل و شیرینی باید به مصرف وعده های غذایی هم توجه کرد چراکه اغلب افراد در بیرون از منزل و رستوران ها غذا می خورند و باید توجه کنند که در رستوران های شلوغ که بهداشت محیط، فرد و مواد اولیه غذایی رعایت نمی شود از خوردن غذا صرف نظر کنند.

دکتر مظهری بیان کرد: به خصوص در مورد تغذیه کودکان، سالمندان و افراد بیمار توجه بیشتری کنند و تا آنجا که امکان دارد از مصرف فست فود ها و غذاهای آماده اجتناب کنند و به خصوص از مصرف گوشت های کوبیده به صورت همبرگر و کباب کوبیده خودداری کنند. ضمن اینکه آنها از مواد اولیه سالمی نیستند افراد برای اینکه بتوانند به سیل مشتری ها سرویس بدهند آنها را با حرارت و شعله بالا کباب می کنند به صورتی که رویه کباب سوخته و درون آن خام است و بخشی که حرارت کافی به آن نرسیده در بر دارنده انواع انگل ها باکتری ها و… می باشد.

وی افزود: شیرنی نه تنها از منظر قند بلکه از بابت چربی هایی که برای پخت استفاده می شود نیز آسیب زننده به سلامت است. چراکه در چربی های حیوانی اشباع شده در فرآیند اشباع یک حالت ترانس و مقاومت به حرارت ایجاد می شود و شیرینی هایی که در حرارت 250 درجه به بالا طبخ می شود اگر ترانس روغن کم باشد و جامد نباشد نقطه دود باعث فساد شیرینی ها می شود و افراد از طریق شیرینی ها دو ضرر به خودشان می زنند .یکی اینکه قند خونشان را از کنترل در می آورند و دیگر اینکه چربی هایی که مصرف میکنند چربی های اشباع شده ترانس است.

وی گفت: چربی های اشباع شده ترانس می تواند ال دی ال را که کلسترول نا نجیب است افزایش دهد و اچ دی ال را که کلسترول نجیبی است و از قلب و عروق محافظت می کند را پایین بیاورد. اچ دی ال با هر مولکول خودش 4 مولکل ال دی ال را از مسیر خودش جمع کرده و از بدن خارج می کند و ال دی ال زمینه ساز بسیاری از بیماری های قلبی و عروقی، فشار خون، حمله های قلبی و مغزی است و این ارمغان گرایش به شیرینی و شکلات و باقلوا و… است.

وی تصریح کرد: شیرینی و شکلات حاوی انواع مواد نگهدارنده، رنگ دهنده و مواد افزودنی است و گاهی اوقات ممکن است بزرگسالان و کودکانی که زمینه آسم و آلرژی دارند را به آسم، آلرژی، کهیر و راش های پوستی و خارش بدن مبتلا کند.

دکتر مظهری خاطرنشان کرد:حلاوت گفت و شنود و تجدید خاطره بهتر از خوردن شیرینی است که چند ثانیه لذت آنی می دهد ولی بعد از آن انسان را به حسرت دائمی دچار می کند که لباس به تنش نمی رود، فشار و قند و چربی اش از کنترل خارج می شود و هزاران مسئله و بیماری دیگر.

وی بیان کرد: مردم بهتر است به جای خوردن به طور عمده به دشت و دمن و کوه و چمن بروند و از بوی سنبل و یاسمن استفاده کنند ولی اغلب ترجیح میدهند چه در سفر و چه در حضر بنشینند و بخورند. مسئله کنترل دور شکم برای افراد و به خصوص خانم ها بسیار مهم است و هر اندازه دور شکم بیشتر باشد عمر کوتاه تر می شود و مردم باید سعی کنند که نگذارند دور کمر آنها از 80 سانتی متر بالاتر رود وگرنه چندین بیماری را یدک خواهند کشید.

وی در پایان گفت: سکه سلامتی ارزنده ترین و گرانبهاترین سکه عالم است که خداوند متعال به ما هدیه کرده و با سکه سلامتی می توانیم تمام سکه های عالم را به دست آوریم ولی اگر سکه سلامتی از دست رفت دیگر با کیسه سکه طلا هم نمی توان قسمتی از سلامتی از دست رفته را به نقطه آغازش بر گرداند.

منبع : شفا آنلاین