پژوهشگران با بررسی جدید خود موفق شدند روشی را ابداع کنند که به وسیله آن تجمع آب میان بافتی در ریه را مورد سنجش و اندازه گیری کنند این بررسی با استفاده از فناوری مافوق صوت مورد آزمایش قرار گرفت و موفقیت آمیز میزان آب در ریه محاسبه شد.
از آنجا که امواج مافوق صوت در هوا حرکت نمی‌کنند و ریه‌ها نیز پر از هوا هستند، در گذشته استفاده از این امواج برای جمع‌آوری اطلاعات دقیق از وضعیت ریه‌ها کارآیی نداشت؛ اما گروهی از محققان با استفاده از ماهیت بازتابنده کیسه‌های هوای موجود در ریه‌ها و بهره‌گیری از امواج مافوق صوت راهکاری یافتند که با استفاده از آن بتوانند میزان مایعات موجود در ریه را به دقت تعیین کنند.
در واقع هنگام استفاده از امواج مافوق صوت برای تصویربرداری از ریه، کیسه‌های هوا موجب پراش امواج مافوق صوت می‌شوند و بازگشت این امواج به دستگاه تصویربرداری در مدت زمان طولانی‌تری انجام می‌شود. محققان با بررسی مسیرهای بازتابش و اندازه‌گیری زمان بازتابش امواج به دستگاه تصویربرداری، توانستند فاصله میان کیسه‌های هوا و میزان مایعات انباشته شده بین آن‌ها را اندازه‌گیری کنند.
برای این منظور محققان از بافت ریه موش استفاده کردند و مایعی با ساختار شیمیایی مشابه آنچه در ریه بیماران مبتلا به اِدِم ریوی جمع می‌شود، درون آن تزریق کردند. سپس با استفاده از این شیوه میزان مایعات موجود در بافت ریه را محاسبه کردند. نتایج این آزمایش نشان داد روش جدید محققان قادر است مایعات انباشته شده در ریه را با دقت یک میلی‌لیتر اندازه‌گیری کند.
محققان در تلاشند تا الگوریتم مورد استفاده در این تحقیقات را در یک نرم‌افزار مافوق صوت تعبیه کنند؛ البته این کار هزینه‌ای معادل هزینه تولید دستگاه‌های مافوق‌صوت موجود در بازار دارد.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Ultrasound in Medicine &Biology منتشر شده است.

منبع/ایرنا