دوم آوریل روز جهانی اوتیسم است. ماه آوریل به طور کلی ماهی است برای اطلاع رسانی درباره‌ی اوتیسم. طبق تحقیقات محققین در سازمان تحقیقات سلامت در کالیفرنیا، بچه های متولد زمستان بیشتر به بیماری اوتیسم مبتلا می شوند، فصل سرما ناسازگاری های خاص خودش را دارد. محققین معتقدند که یک عامل ویروسی ناشناخته، اختلال متابولیسمی، و یا آلودگی به مواد شیمیائی محیطی در دوران بارداری می تواند عامل ایجاد این بیماری باشد.

◊ اوتیسم چیست؟

✅ اوتیسم شامل طیفی از اختلالات است که با نارسایی در رشد رفتارهای اجتماعی، ارتباطی و گفتاری شناخته می‌ شود.

✅ این اختلال از دوران کودکی ظاهر می‌ شود، اما تا دوران نوجوانی و بزرگسالی ادامه می‌ یابد.

✅ در بسیاری از موارد این بیماری در طول پنج سال نخست زندگی ظاهر می‌ شود.

✅ بررسی‌ ها حاکی از آن است در سراسر جهان از بین هر ۱۶۰ کودک یک نفر دچار اختلال اوتیسم است.

✅ هر چند آمار منتشر شده از تعداد مبتلایان به این اختلال رقم میانگین است و شیوع آن در بسیاری از کشورهایی با میزان درآمد پایین و متوسط ناشناخته باقی مانده‌ است.

✅ بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، مطالعات انجام شده طی ۵۰ سال اخیر نشان می‌دهد شیوع اختلال اوتیسم در سراسر جهان رو به افزایش است.

✅ شواهد علمی موجود نشان می‌دهد فاکتورهای متعددی می‌تواند در بروز این اختلال در کودکان موثر باشد که شامل فاکتورهای ژنتیکی و زیست محیطی می‌شود.

⇐ ⇐ ⇐ لازم است بدانید که مصرف بی رویه فولیک اسید و ویتامین B12 در بارداری خطر اوتیسم را در نوزاد افزایش می دهد.

همه کودکان از هر نژاد و یا ملیتی ممکن است دچار بیماری اوتیسم شوند، اما عواملی خاص که در ادامه می آیند می توانند خطر این بیماری را افزایش دهد، این عوامل شامل:

♦ جنسیت کودک

– پسرها چهار تا پنج برابر بیشتر در خطر ابتلا به بیماری اوتیسم هستند.

♦ سابقه خانوادگی

– در خانواده هایی که یک کودک مبتلا به اوتیسم وجود دارد، خطر اینکه کودکی دیگر با این بیماری داشته باشند بیشتر است. همچنین خیلی غیرمعمول نیست که پدر و مادر و یا سایر اقوام نزدیک کودک مبتلا به اوتیسم، در ارتباط با دیگران و … مشکلاتی داشته باشند.

 

♦ سن والدین

– ممکن است بین سن والدین و ابتلای کودک به اوتیسم رابطه ای وجود داشته باشد. اعتقاد بر این است که فرزندان والدین بزرگسال بیشتر از دیگران در خطر ابتلا به این بیماری هستند. بااینحال تحقیقات بیشتری در این رابطه مورد نیاز است.

◊  نحوه درمان اوتیسم

هرچند درمان کاملی برای بیماری اوتیسم وجود ندارد، ترکیبی از درمان های خانگی و مدرسه‌ای می تواند به درمان این بیماری کمک نماید.

هدف درمان افزایش عملکرد کودک با کاهش شدت بیماری می باشد. مادر و کودکی ها پزشک کودکتان بسته به مشکل و شدت آن یکی از درمان های زیر و یا ترکیبی از آنها را پیشنهاد می کند.

✅ درمان های رفتاری و ارتباطی

✅درمان های آموزش

✅درمان های خانوادگی

✅درمان دارویی

◊ پیشگیری از اوتیسم

– هنوز هیچ راهی برای پیشگیری از ابتلای کودک به اوتیسم یافت نشده است. با این حال با درمان بموقع بیماری بهبود یافته و مهارت های اجتماعی و کلامی کودک ارتقا پیدا می کند.

– مادر و کودکی ها اگر کودک شما مبتلا به اوتیسم است با مراجعه به مشاوران و متخصصان برای آشنایی با راههای مختلف بهبود کودک، به کودکتان کمک نمایید.

– درمان بموقع برای کودک مفید بوده، زندگی را برای او آسان تر کرده و از افزایش شدت بیماری اوتیسم پیشگیری می نماید.

◊ چند نشانه کودکان مبتلا به اوتیسم:

✅ اختلال تکلم

✅ ارتباط کودک یک طرفه است.

✅ ساعت ها با یک وسیله سرگرم می شود.

✅ محو پنکه و لباسشویی می شود.

✅ ارتباط چشمی ندارد.

◊ از کی متوجه اوتیسم شویم؟

– خانواده ای که آگاهی کافی داشته باشد تقریبا از سن دو سال و نیم تا ۳ سالگی باید متوجه بشوند که این بچه تفاوت دارد. آن ها معمولا دیرتر به کلام می افتند، برخی رفتارهایشان با سایر کودکان متفاوت است: اما هستند بچه هایی که تا زمانی که مدرسه نرفته اند، والدینشان متوجه تفاوت آن ها نشده اند.


تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی


منبع: دکتر سلام

لینک مرتبط: نشانه های بیماری اوتیسم (ASDS) را بهتر بشناسیم