شاید برای شما سوال باشد که چرا عده ای با این که سن زیادی ندارند موهای سفیدی دارند و دلیل سفیدی زودرس موهای سر چیست.این پرسش را یکی از دکترین و پژوهشگران حوزه سلامت با دلیل علمی و منطقی توضیح می دهد.دکتر کائوستوب ادیکاری، پژوهشگر اصلی پروژه، می‌گوید: «قبلا برخی از ژن‌های حاضر در فرآیند کچل شدن و رنگ موها شناسایی شده بود، اما این اولین باری است که یک ژن که مشخصا کارش خاکستری کردن رنگ موها است، شناسایی شده است. البته ژن‌های مربوط به اندازه و تراکم موها نیز شناسایی شده است.»
دانشمندان ژنی را کشف کرده‌اند که گفته شده از والدین به ارث برده شده و عامل خاکستری شدن موها است.
سال‌ها است که استرس را عامل اصلی خاکستری شدن موها معرفی کرده‌ایم. در اصطلاح عامیانه نیز این گفته رواج دارد که حرص خوردن موجب سپیدی موها خواهد شد. مطالعه‌ای جدید اما نشان داده که موهای خاکستری به دلیل وجود ژن‌های موروثی در بدن است.

دانشمندان دانشگاه کالج لندن برای اولین بار ژنی را شناسایی کرده‌‎اند که موها را به رنگ خاکستری تبدیل می‌کند. این بدان معنا است که احتمال خاکستری شدن رنگ موی برخی از زنان و مردان در مقایسه با دیگران به مراتب بیشتر است و دلیل آن نیز وجود چنین ژنی است.

محققان این ژن را IRF4 نامگذاری کرده و معتقدند که در آینده می‌تواند با انجام تحقیقات بیشتر بر روی این ژن، خاکستری شدن رنگ موها را به تعویق انداخت.

پژوهشگران دانشگاه کالج لندن با بررسی DNA بیش از 6357 نفر از کشورهای آمریکای جنوبی – برزیل، کلمبیا، شیلی، مکزیک و پرو – موفق شدند این ژن را شناسایی کنند. این افراد از نژادهای اروپایی، آفریقایی و بومیان آمریکا بودند.

این مطالعه نشان داد که ژن IRF4 با خاکستری شدن موها در ارتباط است، اما در نهایت تاکید کرد برای بررسی نحوه عملکرد این ژن به پژوهش‌های بیشتری نیاز است.

دکتر کائوستوب ادیکاری، پژوهشگر اصلی پروژه، می‌گوید: «قبلا برخی از ژن‌های حاضر در فرآیند کچل شدن و رنگ موها شناسایی شده بود، اما این اولین باری است که یک ژن که مشخصا کارش خاکستری کردن رنگ موها است، شناسایی شده است. البته ژن‌های مربوط به اندازه و تراکم موها نیز شناسایی شده است.»

او در ادامه می‌گوید: «یکی از دلایلی که موفق شدیم این ژن را پیدا کنیم، تنوع بالای افراد شرکت کننده در پژوهش بود. پیشتر چنین تحقیقی در این ابعاد انجام نشده بود.» در این پژوهش همچنین دو ژن دیگر یافت شد: ژن EDAR که مربوط به ضخامت و اندازه موی ریش است؛ ژن FOXL2 که مرتبط با ضخامت موهای ابرو است؛ و در نهایت ژن PAX3 که مربوط به ابروی پیوسته است.

دکتر ادیکاری معتقد است که این اکتشاف می‌تواند در آینده، مشکلات مو را به شکل بهتر و موثرتری درمان کند. وی می‌گوید: «یافته‌های تحقیق کاربردهای زیادی در زمینه آرایشی و درمانی خواهد شد. علاوه بر این مسئله، دید ما از چگونگی عملکرد ژن‌ها در بدن نیز وسیع‌تر خواهد شد.»

منبع/آخرین خبر