در مورد جراحی تعویض مفصل زانو چه می دانید؟ چه کسانی می توانند این عمل جراحی را انجام دهند و چه عوارض و فوایدی برای آنها به دنبال دارد؟ زانو درد یکی از بدترین دردهایی است که زندگی شخص را دچار اختلال می کند. روش های زیادی برای درمان پوکی استخوان زانو وجود دارد که یکی از این روش ها جراحی تعویض مفصل زانو است. در این مقاله از بخش ارتوپدی دکتر سلام در مورد جراحی تعویض مفصل زانو صحبت خواهیم کرد و به شما می گوییم برای گرفتن بهترین نتیجه، چه مراقبت هایی باید انجام دهید.

چه کسانی به تعویض مفصل زانو نیاز دارند؟

اگر زانوی شما دچار درد، سفتی و بی ثباتی شده است و یا کارآیی خود را از دست داده است و زندگی و فعالیت های روزمره شما را تحت تاثیر قرار می دهد فقط به تعویض مفصل زانو احتیاج دارید.

جراحی تعویض مفصل زانو

در یک زانوی سالم، انتهای استخوان ران و استخوان ساق پا با غضروف محکمی پوشانده شده است که به استخوان ها این اجازه را می دهد که به راحتی حرکت کنند. بیماری آرتروز به این غضروف محکم آسیب می رساند و باعث باریک شدن غضروف می شود. در جاهایی که غضروف ممکن است دچار سایش شود، استخوان ها به یکدیگر سائیده می شوند.

در عمل تعویض مفصل زانو، انتهای سائیده شده استخوان و هر غضروف محکم باقی مانده، برداشته شده و با قطعات فلزی و پلاستیکی تعویض می شوند. پلاستیک شبیه یک غضروف محکم عمل می کند و به مفصل کمک می کند تا آزادانه حرکت کند. همچنین قسمت های به هم پیوسته مفصل مصنوعی به زانوی شما اجازه می دهد که زانوی خود را خم کرده و همچنین آن را ثابت نگه دارید.

در صورت داشتن آرتروز زانو ، الزاما نیازی به تعویض مفصل زانو ندارید، اما اگر زانوی شما بر اثر آرتروز، آسیب دیده باشد و دارای درد، ناتوانی یا سفتی باشد و اثرات جدی بر فعالیت های روزمره شما می گذارد، ارزش دارد که به فکر آن باشید.

حتی در آن زمان نیز که تصمیم به تعویض مفصل زانو می گیرید، تیم مراقبت های بهداشتی شما همیشه قبل از تعویض مفصل زانو، اقدامات دیگری از جمله درمان های دارویی، فیزیوتراپی و کاهش وزن را به شما پیشنهاد می کنند. اگر علائم شما هنوز قابل کنترل و مدیریت هستند و دارو ها نیز تاثیر گذار می باشند، بهتر است که دست نگه داشته و صبر کنید.

جراح ارتوپد، می تواند در زمینه گزینه های جراحی و مزایا و معایب احتمالی عمل جراحی و یا به تاخیر انداختن عمل جراحی و در نظر گرفتن سن، سلامت و سطح فعالیت های شما، پیشنهادانی را به شما ارائه کند.

بیشتر افرادی که عمل تعویض مفصل زانو را انجام می دهند، بیشتر از ۶۰ سال سن دارند. هر چه زودتر عمل تعویض مفصل زانو را انجام دهید، زیرا احتمال اینکه در آینده به اعمال جراحی بیشتری نیاز داشته باشید، وجود دارد. با این حال، شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه انجام عمل جراحی بهتر است از اینکه صبر کنید تا زانوی شما بسیار سفت شود و یا تغییر شکل پیدا کند.

آیا دلایلی وجود دارد که عمل تعویض مفصل زانو را انجام ندهم؟

متاسفانه ، برخی افراد ممکن است حتی با داشتن بیماری آرتروز خیلی شدید، قادر به انجام جراحی تعویض مفصل زانو نباشند که ممکن است بنا به دلایل زیر باشد :

  • عضلات ران بسیار ضعیف هستند و ممکن است توانایی حمایت از مفصل زانوی جدید را نداشته باشند.
  • زخم های عمیق یا زخم های باز که مدت های طولانی در پوست زیر زانو وجود دارند و خطر ابتلا به عفونت را افزایش می دهند.

انواع مختلف جراحی تعویض مفصل زانو چیست؟

چهار نوع عمل جراحی مهم تعویض مفصل زانو عبارتند از:

  • جراحی تعویض کامل مفصل زانو
  • جراحی تعویض یکپارچه (جزئی) مفصل زانو
  • جراحی تعویض کاسه زانو (آرتروپلاستی پاتلوفومورال)
  • جراحی تعویض اصلاحی مفصل زانو

انواع مختلف جراحی تعویض مفصل زانو و روش های مختلف جراحی وجود دارند که پزشک و جراح ارتوپد باید به شما در انتخاب بهترین گزینه و در نظر گرفتن شرایط زانو و سلامت عمومی به شما کمک کنند.

جراحی تعویض مفصل زانو

انواع جراحی های تعویض مفصل زانو

تعویض کامل مفصل زانو

اکثر عمل های جراحی تعویض کامل مفصل زانو شامل تعویض مفصلی سطحی انتهای استخوان ران (فمور) و مفصل سطحی بالای استخوان ساق پا (درشت نی) است

تعویض کامل مفصل زانو ممکن است شامل تعویض سطح زیر کاسه زانو (استخوان کشکک) با یک پروتز صاف پلاستیکی باشد. برخی جراحان ترجیح می دهند که در صورت امکان، استخوان کشکک طبیعی زانو را حفظ کنند ، اما گاهی اوقات این تصمیم باید در طول عمل جراحی انجام شود.

اگر قبلا یک عمل جراحی برای برداشتن کشکک زانو انجام داده اید، عمل قبلی مانعی برای تعویض مفصل زانو نیست، اما ممکن است بر روی نوع پروتزی که جراح استفاده می کند اثر بگذارد.

قسمت های جدید به طور معمول در جای خود محکم می شوند. اگر از سمنت استفاده نشود، سطح این قسمت های جدید با استخوان پوشیده می شوند و باعث رشد استخوان طبیعی می شود.

یکی دیگر از روش های معمول استفاده از یک پروتز متحرک پلاستیکی است که به قطعات فلزی متصل نیست. این روش ممکن است به کاهش فرسایش در مفاصل جدید کمک کند، اما نشان داده است که نتایج بلند مدت بهتری ندارد.

تعویض یکپارچه (جزئی) مفصل زانو

اگر بیماری آرتروز فقط یک سمت زانوی شما را تحت تاثیر قرار دهد، معمولا برای قسمت داخلی آن، تعویض جزئی مفصل زانو انجام می شود.

زانو از سه بخش تشکیل شده است: میانی، جانبی و کاسه زانو. اگر آرتروز فقط یک سمت زانوی شما را تحت تاثیر قرار دهد، معمولا برای قسمت داخلی آن، امکان تعویض نیم زانو (تعویض جزئی) وجود دارد. از آنجایی که این روش نسبت به روش تعویض کامل زانو، تداخل کمتری با زانو دارد، بهبودی سریع تر و عملکرد بهتری دارد.

تعویض جزئی زانو می تواند از طریق ایجاد یک برش(شکاف) کوچکتر از روش تعویض کامل مفصل زانو انجام شود و همچنین این روش، یک روش حداقل تهاجمی است.یک شکاف کوچکتر ممکن است زمان بهبودی را کاهش دهد.

تعویض جزئی مفصل زانو برای همه افراد مناسب نیست چون شما باید رباط های قوی و سالمی در زانو داشته باشید که گاهی اوقات این موضوع تا موقع انجام عمل جراحی مشخص نمی شود.

تحقیقات نشان می دهند که افرادی که تعویض جزئی مفصل زانو دارند، نسبت به کسانی که تعویض کامل مفصل زانو دارند، بیشتر به عمل جراحی اصلاحی نیاز دارند و بیشتر از ۱ نفر در هر ۱۰ نفر ، بعد از ۱۰ سال به جراحی بیشتری نیاز دارند. با این که این عمل جراحی تداخل کمتری با زانو دارد اما نسبت به تعویض کامل مفصل زانو، پیچیده تر است. بنابراین جراح ممکن است ترجیح دهد که روش تعویض کامل مفصل زانو را به شما پیشنهاد کند.

تعویض جزئی مفصل زانو می تواند در هر سنی انجام شود.در افراد جوان تر، شانس حفظ استخوان بیشتر فراهم می شود که در صورت انجام جراحی اصلاحی ، وجود این استخوان ها مفید هستند. برای افراد سالمند، تعویض جزئی مفصل زانو با درد کمتر و خطر خونریزی کمتری همراه است. اما نتیجه عمل جراحی به جای اینکه به سن فرد بستگی داشته باشد، به نوع آرتروز بستگی دارد.

تعویض کاسه زانو (آرتروپلاستی پاتلوفومورال)

تعویض کاسه زانو شامل تعویض سطح زیرین کاسه زانو و گودی زانو (trochlea) می باشد زیرا تنها قسمت هایی که توسط آرتروز تحت تاثیر قرار می گیرند، کاسه و گودی زانو می باشد.

ممکن است فقط قسمت زیرین کاسه زانو و گودی زانو تعویض شود زیرا تنها قسمت هایی که توسط آرتروز تحت تاثیر قرار می گیرند، کاسه و گودی زانو می باشد که این روش، تعویض پاتلوفومورال یا آرتروپلاستی مفصل پاتلوفومورال نیز نامیده می شود.

این عمل جراحی نسبت به تعویض کامل مفصل زانو، با شکست بیشتری مواجه می شود که ممکن است ناشی از پیشرفت آرتروز به دیگر قسمت های زانو باشد. برخی از جراحان تعویض کامل مفصل زانو را پیشنهاد می کنند زیرا نتایج آن بیشتر قابل پیش بینی می باشد. برخی دیگر از جراحان ترجیح می دهند بقیه مفصل زانو را چنانچه تحت تاثیر آرتروز قرار نگرفته باشد، نگه دارند.

جراحی اصلاحی مفصل زانو

جراحی اصلاحی مفصل زانو در صورتی انجام می شود که شما یک تعویض دوم یا سوم را در یک زانوی خود داشته باشید و یا اگر آرتروز مفاصل شما بسیار شدید باشد.

برخی از افراد ممکن است به نوع پیچیده تری از تعویض زانو نیاز داشته باشند. دلایل معمول برای این کار عبارتند از:

  • از دست رفتن استخوان اصلی به علت بروز آرتروز یا شکستگی استخوان
  • بد شکل شدن زانو
  • ضعیف شدن رباط های اصلی زانو

این نوع تعویض مفصل زانو، معمولا دارای میله بلند تری است که به اجزاء کار گذاشته در زانو این اجازه را می دهدکه در حفره استخوان ثابت باقی بمانند. همچنین ممکن است این اجزاء در مرکز زانو در هم گیر کنند تا یک مفصل برای ایجاد ثبات بیشتر تشکیل دهند. قطعات اضافی فلزی و یا پلاستیکی ممکن است برای پر کردن محل استخوان های برداشته شده یا آسیب دیده مورد استفاده قرار گیرند.

در صورتی که تعویض دوم و یا سوم مفصل زانو بر روی یک زانو داشته باشید، این روش مورد نیاز است و اگر آرتروز بسیار شدید دارید انجام این روش بهتر است.

جراحی تعویض مفصل زانو

فواید و مزایای جراحی تعویض مفصل زانو چیست؟

عمل جراحی تعویض مفصل زانو چندین مزیت دارد. از جمله:

  • رهایی از درد
  • بهبود یافتن توانایی حرکت
  • بهبود کیفیت زندگی چون انجام فعالیت های روزمره و ورزش آسان تر است.

تحقیقات نشان داده است که چهار نفر از پنج نفر که جراحی تعویض مفصل زانو داشته اند، از زانو های جدید خود راضی هستند و افرادی که رضایت ندارند، دلیل اصلی نارضایتی آنها، تداوم درد است که ممکن است ربطی به عمل جراحی نداشته باشد. اگر قبل از عمل جراحی، آسیب نسبتا کمی داشته باشید که هنوز هم ممکن است موجب بروز علائم شدیدی شود، این خطر بیشتر است. اگر آسیب مفصل شما خیلی جدی نباشد، بهتر است به جای پذیرفتن خطر پیامدهای ضعیف عمل جراحی ، درمان های غیر جراحی را ادامه دهید.

معایب احتمالی جراحی تعویض مفصل زانو چیست؟

معایب احتمالی جراحی تعویض زانو می تواند شامل تعویض مفاصل فرسوده در طول زمان، بروز مشکلات حرکتی و بی حسی باشد.

اکنون می دانیم که تعویض مفصل زانو در مراحل اولیه بیماری آرتروز موثر نیست و می توانیم با اطمینان بگوئیم که در آرتروز پیشرفته، نتایج بهتری به دست می آید.

معایب احتمالی جراحی تعویض مفصل زانو عبارتند از:

یک مفصل تعویض شده زانو، هرگز نمی تواند به اندازه یک زانوی طبیعی خوب باشد و اغلب افراد، داشتن یک مفصل مصنوعی را در حدود سه چهارم طبیعی و نرمال می دانند.

اغلب مفصل های تعویض شده ، برای خم کردن طبیعی زانو ، طراحی نشده اند. اگرچه معمولا احتمال زانو زدن وجود دارد، اما برخی افراد بر اثر انداختن وزن بدن خود بر روی زخم جلوی زانو، احساس ناراحتی می کنند.

همچنین باید از کمی صدا کردن یا تق تق کردن در مفصل تعویض شده زانو آگاهی داشته باشید.

ممکن است در ابتدا، در لبه خارجی جای زخم، کرختی و بی حسی داشته باشید که معمولا بعد از دو سال بهبود می یابد اما بعید است که به حالت عادی برگردد.

یک مفصل تعویض شده زانو ممکن است بعد از گذشت یک مدت، فرسوده و یا شل شود.

اغلب مفاصل تعویض شده زانو به مدت ۲۰ سال و یا بیشتر عمر خواهند کرد ، بنابراین بیمارانی که جوان تر هستند، به احتمال زیاد در دوره های بعدی زندگی خود به تکرار عمل جراحی نیاز پیدا خواهند کرد. شانس نیاز به تکرار عمل جراحی در شرایط زیر افزایش می یابد:

  • داشتن اضافه وزن
  • انجام کارهای دستی سنگین
  • دویدن یا انجام ورزش های شدید

اگر چه زانوی شما در صورت نیاز می تواند دوباره تعویض شود ، اما جراحی مجدد زانو پیچیده تر است و مزایای این عمل، معمولا با هر بار تعویض مجدد مفصل، کمتر می شود.

جراحی تعویض مفصل زانو

گزینه های جایگزین برای جراحی تعویض زانو چه هستند؟

اغلب پزشکان، درمان های بدون جراحی را قبل از تعویض مفصل زانو توصیه می کنند که شامل موارد زیر می باشند:

رژیم غذایی

کاهش وزن که می تواند فشار وارد شده بر روی زانو را کم کند.

انجام تمرینات ورزشی

اگرچه که ممکن است به دلیل وجود درد، ورزش هایی مانند شنا یا دوچرخه سواری، مشکل باشد، اما می توانید به آرامی شروع کنید و قدرت و انعطاف پذیری زانوی خود را بهبود ببخشید.

داروهای ضد درد

داروهای ضد درد می توانند درد مفاصل را کاهش دهند در حالی که دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) ممکن است برای درمان زانوی متورم به شما کمک کنند.

به طور کلی این روش ها به اندازه تعویض مفصل زانو نمی توانند نتایج خوبی را ارائه کنند اما ممکن است به شما اجازه دهند که به مدت چند سال، عمل تعویض مقصل زانو را به تعویق بیندازید.

اگر شما این گزینه ها را امتحان کنید، ممکن است به گزینه های دیگری غیر از جراحی تعویض مفصل زانو فکر کنید.

آرتروسکوپی و دبریدمنت (خارج کردن بافت های مرده)

تکنیک های جراحی Keyhole (آرتروسکوپی) برای صاف کردن غضروف آسیب دیده و خارج کردن بافت های مرده از مفصل زانو تنها در شرایط خاص استفاده می شود. اگر علائمی مانند قفل شدن زانو وجود داشته باشد، پس از برداشتن قطعات شکسته استخوانی و غضروفی ممکن است از تعویض مفصل زانو،در آن مرحله جلوگیری شود.هیچ مدرکی مبنی بر مفید بودن این روش برای درمان آرتروز وجود ندارد.

شکستگی های ریز استخوانی (Microfracture)

این عمل که با جراحی آرتروسکوپی انجام می شود، شامل ایجاد سوراخ هایی در سطح استخوان با استفاده از مته است. این کار باعث رشد غضروف جدید در مغز استخوان می شود. این تکنیک برای آرتروز پیشرفته توصیه نمی شود.

برش استخوان (استئووتومی)

این یک نوع روش جراحی است که می تواند به بیماران جوان کمک کند. این روش شامل بریدن استخوان ساق پا از وسط و ایجاد یک گوه برای تغییر بار از ناحیه ای که تحت تاثیر آرتروز قرار گرفته است. برش استخوان(Osteotomy)ممکن است به عنوان یک روش جایگزین برای تعویض مفصل زانو باشد. با این حال ، انجام عمل موفقیت آمیز تعویض کامل مفصل زانو، بعد از آن بسیار دشوار است، به خصوص اگر در طی این روش، جراح مجبور باشد که رباط میانی را در سطح داخلی زانو قطع کند.

اگر قسمت بیرونی زانو تحت تاثیر آرتروز قرار گرفته باشد، این عمل در انتهای استخوان ران انجام می گیرد تا بار به قسمت داخلی انتقال دهد.

درمان کاندروسیت اتولوگ (پیوند غضروف از خود شخص)

اگر فقط غضروف سخت آسیب دیده باشد ، غضروف جدید را می توان در یک لوله آزمایشی که از سلول های خودش گرفته شده است، رشد داد. سپس غضروف جدید به ناحیه آسیب دیده اعمال می شود. این روش عمدتا برای ترمیم قسمت های کوچکی از غضروف آسیب دیده که ناشی از بروز یک آسیب تصادفی به مفصل زانو می باشد ، طراحی شده است. این روش هنوز برای مفاصلی که تحت آرتریت هستند، ثابت نشده است و فقط برای بیماران جوان تر که سلول های غضروف آنها فعال تر است، مناسب می باشد.

جراحی تعویض مفصل زانو

چگونه باید برای جراحی تعویض مفصل زانو آماده شوم؟

مطمئن شوید که قبل از انجام عمل جراحی، از سلامت عمومی خوبی برخوردار هستید ، برای مثال نداشتن مشکلات سلامتی مانند دیابت یا فشار خون بالا. همچنین توصیه می شود که از نظر مشکلات مربوط به دهان و دندان نیز، تحت معاینه دندان پزشکی قرار بگیرید. اگر بر اثر بیماری های دهان و دندان، باکتری وارد جریان خون شود خطر ابتلا به عفونت وجود دارد.

احتمالاجراح ارتوپد تمریناتی را برای تقویت ماهیچه های جلوی ران به شما پیشنهاد خواهد داد که این عضلات اغلب بر اثر بیماری آرتریت ضعیف می شوند.این ماهیچه ها، قویتر از قبل عمل جراحی هستند و سریع تر بهبودی پیدا می کنند. انجام تمریناتی که شامل بالا بردن پا در برابر جاذبه هستند، بهترین تمرینات به شمار می آیند.

مراجعه و پذیرش در درمانگاه

احتمالا چند هفته قبل از عمل جراحی به یک درمانگاه دعوت خواهید شد تا از نظر داروهای بیهوشی و اینکه این عمل جراحی برای شما مناسب است یا خیر، مورد بررسی قرار بگیرید که می تواند شامل آزمایشات زیر باشد:

  • یک آزمایش خون برای بررسی کم خونی و اطمینان از اینکه کلیه ها به درستی کار می کنند
  • یک آزمایش MRSA (استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متیسیلین که نوعی باکتری است که به آنتی بیوتیک مقاوم است) که نشان می دهد حامل باکتری های مقاوم به دارو نیستید.
  • یک نمونه ادرار برای پیشگیری از عفونت
  • یک نوار قلب (ECG) برای اطمینان از سلامت قلب.

همچنین باید در مورد قطع کردن مصرف داروهایی که می خورید و یا درباره هرگونه تغییر در مقدار دوز مصرفی و یا زمان مصرف دارو که باید قبل از جراحی انجام دهید، با جراح ، متخصص بیهوشی و یا پرستار خود صحبت کنید. افراد مختلف ممکن است دیدگاه های متفاوتی داشته باشند.

شما این فرصت را خواهید داشت که درباره عمل جراحی و درباره هر چیزی که باعث نگرانی شما می شود، صحبت کنید و برای بازگشت به خانه و مقدمات بهبودی خود برنامه ریزی کنید.

همچنین ممکن است با یک فیزیوتراپیست یا یک درمانگر حرفه ای ملاقات کنید و او در مورد انجام تمرینات لازم پس از عمل جراحی، رفتن به خانه و آماده کردن تجهیزات ویژه برای کمک به شما در خانه، با شما صحبت کند.

رفتن به بیمارستان

احتمالا در روز جراحی به بیمارستان منتقل شده و بستری خواهید شد. اگر شما قبلا یک فرم رضایت نامه را تکمیل نکرده باشید از شما خواسته می شود که فرم رضایت نامه را امضا کنید که به جراح اجازه می دهد تا درمان را انجام دهد. بسیار مهم است که در این مرحله هر سوالی که دارید را بپرسید.

از شما پرسیده خواهد شد که آیا مایل هستید جزئیات عمل جراحی خود را به پایگاه داده های مشترک ملی (NJR) وارد کنید یا خیر. این پایگاه، اطلاعات مربوط به تعویض مفصل های ران و زانو را جمع آوری می کند تا عملکرد ایمپلنت های مفصل را زیر نظر داشته باشد. فقط با جمع آوری نتایج جراحی های تعویض مفصل زانو است که می توانیم بفهمیم که چه کاری برای چه بیماری بهتر است.

در صورت مصرف داروهای وارفارین و کلوپیدوگرل که بر لخته شدن خون تاثیر می گذارند، باید دستوراتی که مانع خونریزی بیشتر در طول و بعد از عمل جراحی می شود را رعایت کنید.

عمل جراحی

قبل از عمل جراحی، می توانید با پای خودتان و یا با یک صندلی چرخ دار و یا تخت به اتاق عمل بروید.احتمالا در بخش پذیرش، یک داروی آرامبخش دریافت خواهید کرد. پس از آن یک داروی بیهوشی به شما داده خواهد شد. اغلب جراحی های تعویض مفصل زانو تحت بی حسی نخاعی یا بی حسی اپیدورال صورت می گیرد. این نوع بی حسی، بدن را از کمر به پایین بی حس می کند و در طول عمل جراحی بیدار هستید.

اگر بیهوشی عمومی داشته باشید ، ممکن است داروی بیهوشی به یک مسدود کننده عصبی تزریق شود که باعث می شود تا 36 ساعت پس از عمل، دردی را در پای خود حس نکنید اما پا به طور موقت ضعیف خواهد شد.. بسیاری از جراحان به جای بیهوشی عمومی، یک داروی بی حسی موضعی را در حین عمل به بافت های اطراف زانو تزریق می کنند تا درد را از بین ببرند اما این کار مانع از فعالیت ماهیچه ها نمی شود و باعث می شود که بعد از عمل جراحی زودتر از جای خود بلند شوید.

عمل زانو چند ساعت طول میکشه ؟

این عمل جراحی، بستگی به پیچیده بودن آن، ممکن است از 45 دقیقه تا بیشتر از دو ساعت طول بکشد.

جراحی تعویض مفصل زانو

چگونگی بهبودی پس از جراحی تعویض مفصل زانو

اغلب افراد می توانند بین یک تا چهار روز پس از عمل جراحی، از بیمارستان مرخص شوند. شما باید برای مراقبت از زخم خود برنامه ریزی کنید و معمولا از شش هفته بعد از عمل جراحی با پزشک خود ملاقات داشته باشید.

مراقبت های پس از جراحی تعویض مفصل زانو

زانوی جدید شما تا دو سال بعد از عمل جراحی بهبودی پیدا می کند زیرا بافت زخم التیام می یابد و می توانید عضلات خود را حرکت دهید. باید از خودتان مراقب کنید و متوجه بروز مشکلات زیر باشید:

سفت شدن زانو

گاهی اوقات زانو می تواند در هفته های پس از عمل جراحی، بدون هیچ دلیل واضحی، بسیار سفت شود. سعی کنید پای خود را روی پله اول یا پله دوم بگذارید و به نرده های پله تکیه کنید و زانوی خود را خم کنید. این کار به بهبود حرکت و انعطاف پذیری در زانو کمک می کند و مهم است که این حرکات را در بیمارستان نیز انجام دهید. اگر سفتی زانو پس از حدود شش هفته از جراحی بهبود پیدا نکند، ممکن است جراح مجددا زانوی شما را عمل کند که این کار با داروی بیهوشی انجام خواهد شد.

علت درد بعد از تعویض مفصل زانو

درد ناشی از کبودی بدن به واسطه عمل جراحی، در دو ماه اول طبیعی است و احتمالا هنوز هم به مدت 6 هفته بعد از عمل، باید از داروهای مسکن استفاده کنید تا در طول شب بتوانید بخوابید. شما ممکن است تا شش ماه دیگر نیز کمی درد داشته باشید. اگر بعد از این مدت هنوز هم درد دارید ، با فیزیوتراپیست یا پزشک عمومی صحبت کنید.

ورم

تورم یک مشکل بسیار شایع پس از عمل جراحی تعویض مفصل زانو است که به ویژه بر روی قوزک پا و پا تاثیر می گذارد و ممکن است تا سه ماه یا بیشتر پس از عمل، طول بکشد.تورم مچ پا معمولا با افزایش توانایی راه رفتن شما بهبود پیدا می کند.ورم زانو نیز در ماه های اول پس از جراحی نیز شایع است.استفاده از یخ می تواند برای ورم مفاصل بسیار مفید باشد ، اما دقت کنید که پوست خود را از تماس مستقیم با کمپرس یخ محافظت کنید. از کمپرس یخ می توانید تا ۲۰ دقیقه استفاده کنید. بالا آوردن پا بالاتر از ارتفاع کفل (بر روی چهار پایه و یا وسیله ای مشابه آن) روش خوب دیگری برای کاهش تورم است، اما دقت داشته باشید که باید بلند شوید و در هر یک ساعت، به مدت پنج دقیقه راه بروید تا از خطر لخته شدن خون پیشگیری کنید.

جراحی تعویض مفصل زانو

عفونت

در صورت بروز علائم عفونت ، باید با پزشک عمومی یا بیمارستان خود صحبت کنید.

پیاده روی

استفاده از چوب زیر بغل و یا عصا در ابتدا به این دلیل است که ماهیچه های ران پس از عمل جراحی، ضعیف خواهند شد و به زمین خوردن می تواند به مفاصل جدید شما آسیب برساند. وقتی به اطراف خود می چرخید،زانوی خود را پیچ و تاب ندهید و به جای آن چند قدم کوچک بردارید.

پس از دو هفته یا زودتر و اگر به خودتان مطمئن هستید، می توانید از یک چوب زیر بغل و سپس با عصا راه بروید. بعد از حدود شش هفته، اگر عضلات شما قوی شده اند، می توانید بدون کمک گرفتن، راه بروید. این فرآیند در صورت داشتن جراحی تعویض مفصل زانو، ممکن است به زمان کمتری نیاز داشته باشد و در صورت داشتن یک جراحی پیچیده تر، زمان بیشتری طول می کشد.

شما باید بتوانید سه هفته پس از عمل جراحی، به بیرون رفته و راه بروید. اما دقت کنید که کفش های راحتی و مناسب بیرون خود را بپوشید. بعد از سه هفته ، سعی کنید با برداشتن قدم های بلند تر، پای خود را کاملا کشیده و راست کنید.

بالا و پائین رفتن از پله ها

وقتی که از پله ها بالا می روید ، پای عمل نشده خود را روی پله اول قرار دهید ، سپس پای عمل شده خود را به بالا ببرید وقتی از پله ها پایین می روید ، ابتدا پای عمل شده و سپس پای عمل نشده را پائین بگذارید.

خوابیدن

پس از جراحی زانو، لزومی ندارد که در یک موقعیت خاص و ویژه بخوابید. با این حال، شما می توانید یک بالش را زیر زانوی خود قرار دهید. اگرچه ممکن است با گذاشتن بالش، احساس راحتی داشته باشد ، اما این کار می تواند بر روی ماهیچه ها تاثیر بگذارد و راست کردن زانو را با مشکل روبرو کند.

انجام کارهای خانگی

شما باید قادر به مدیریت کارهای خانگی سبکی مانند گردگیری و شستن ظروف باشید. اما در سه ماهه اول، از انجام کارهای سنگین مانند جارو کردن یا جابجایی تخت خواب باید خودداری کنید و یا از دیگران کمک بگیرید از ایستادن های طولانی مدت خودداری کنید چون می تواند منجر به تورم قوزک پا شود. اگر در حال اتوکشی هستید، در صورت امکان بنشینید و مواظب باشید که پیچ و تاب نخورید. در شش هفته اول، از قد بلندی کردن برای رساندن دستتان به چیزی یا خم شدن خودداری کنید.

رانندگی کردن

شما پس از جراحی تعویض مفصل زانو، می توانید تا زمانی که قادر به کنترل وسیله نقلیه هستید، رانندگی کنید. مهم است که با شرکت بیمه خود درباره اینکه آیا شما در طول بهبودی، تحت پوشش بیمه قرار دارید یا خیر صحبت کنید و باید مطمئن باشید که می توانید وسیله نقلیه را در تمام شرایط کنترل کنید.

به احتمال زیاد می توانید شش هفته بعد از جراحی تعویض کامل زانو و یا حدود سه هفته بعد از تعویض جزئی مفصل زانو، رانندگی کنید. اگر زانوی چپ خود را عمل کردید و با یک وسیله نقلیه اتومات رانندگی می کنید، باید تا زمانی که از داروهای مسکن قوی استفاده نمی کنید، زودتر رانندگی را شروع کنید.

داروهای مسکن قوی را در صورت بروز شرایط زیر می توانید مصرف کنید:

  • از بین بردن زخم هایی که ترشح یا چرک دارند.
  • برای تسکین درد زیاد
  • قرمزی و احساس داغ شدن منطقه آسیب دیده بیشتر از حد معمول و یا حس کردن بوی ناخوشایند.

شما باید مواظب پاهای خود نیز باشید و اگر با مشکلی نظیر رشد و فرو رفتن ناخن انگشتان پا در داخل گوشت که می توانند عفونی نیز شوند، روبرو شدید، به پزشک یا پزشک متخصص در امراض پا مراجعه کنید.

جراحی تعویض مفصل زانو

برگشتن به حالت عادی

چند هفته طول خواهد کشید تا شما از عمل جراحی که داشته اید، بهبودی پیدا کنید و از فواید مفصل زانوی جدید خود بهره ببرید.مطمئن باشید که هیچ محدودیت خاصی پس از گذشت شش هفته از عمل جراحی ندارید، از جمله سفرهای هوایی طولانی.

انجام تمرینات ورزشی باعث به وجود آمدن یک تفاوت بزرگ در زمان بهبودی شما می شود. احتمالا به مصرف مسکن نیاز خواهید داشت چون انجام تمرینات ورزشی در ابتدا می تواند دردآور باشد. به تدریج قادر خواهید بود تمریناتی را برای تقویت عضلات خود انجام دهید تا بتوانید به راحتی حرکت کنید.

چه نوع تمرینات ورزشی را بعد از تعویض مفصل زانو، باید انجام داد؟

تمرین و ورزش بعد از جراحی تعویض مفصل زانو، توصیه می شود البته به غیر از ورزش های تماسی، زیرا این گونه ورزش ها باعث تضعیف سمنت و شل شدن قطعات مفصل می شود. ورزش های تفریحی مانند گلف، تنیس و اسکی را به تدریج انجام دهید که البته به میزان تناسب اندام و میزان ورزش کردن شما قبل از عمل جراحی، بستگی دارد. دوچرخه سواری یک روش بسیار خوب برای افزایش قدرت و تحرک پس از جراحی زانو است.

ورزش دادن ماهیچه های اصلی که در اطراف زانوی شما قرار دارند، هم قبل و هم بعد از جراحی تعویض مفصل زانو، بسیار مهم است. شما می توانید تمریناتی که برای کشش ، تقویت و تثبیت ساختار زانوی شما مفید هستند را انجام دهید. سعی کنید این تمرینات را به طور منظم انجام دهید ، مثلا به مدت ۱۰ دقیقه و شش تا هشت بار در روز. با این حال مهم است که بین استراحت و ورزش نیز تعادل برقرار کنید تا زانوی خود را خسته نکنید. قبل از اینکه شروع به انجام تمرینات ورزشی کنید، با پزشک یا فیزیوتراپ درباره تمرینات خاص مشورت کنید.

عوارض احتمالی جراحی تعویض مفصل زانو چیست؟

بیشتر عمل های جراحی تعویض مفصل زانو، بدون مشکل هستند اما حدود ۱ نفر از هر ۲۰ نفر ممکن است دچار عوارض و مشکلاتی شوند. بسیاری از این عوارض، جزئی هستند و می توانند با موفقیت درمان شوند.

خطر بروز عوارض و مشکلات به تعدادی از عوامل بستگی دارد از جمله سن و سلامت عمومی شما. به طور کلی ، یک بیمار جوان تر که هیچ مشکل پزشکی دیگری ندارد، در معرض خطر عوارض کمتری قرار دارد.

بسیار مهم است که به یاد داشته باشید که هر گونه دارویی که در مدت بستری شدن در بیمارستان استفاده می کردید، مانند داروی بیهوشی یا مسکن نیز می تواند اثرات جانبی داشته باشد. جراح و یا متخصص بیهوشی می توانند در مورد آنها با شما بحث و تبادل نظر کنند.

لخته شدن خون

لخته های خونی که در رگ های عمیق پا شکل می گیرند (ترومبوز عمیق وریدی یا DVT) می توانند موجب درد و یا تورم شوند. این به دلیل بروز تغییراتی در جریان خون و توانایی آن در لخته شدن خون بعد از عمل جراحی است. راه های مختلفی برای کاهش خطر بروز این اتفاق وجود دارد از جمله پوشیدن جوراب های مخصوص، پمپ هایی برای ورزش دادن پاها و داروهای تزریقی مانند هپارین.

داروهای رقیق کننده خون می توانند خطر خونریزی، کبودی و عفونت را افزایش دهند بنابراین جراح شما این خطرات را باید متعادل کند. از قرص های پیشگیری کننده از DVT می توان به ریواروکسابان (Rivaroxaban)، دابی گاتران (dabigatran) و آپیکسابان (apixaban) اشاره کرد که می توانند به جای داروهای تزریقی مورد استفاده قرار بگیرند. این قرص ها در مقایسه با داروهای تزریقی، راحت تر هستند و به راحتی در منزل قابل استفاده می باشند.. با این حال هنوز هم خطر خونریزی وجود دارد.

آمبولی ریه

در تعداد کمی از موارد، یک لخته خون می تواند به شش ها وارد شود که به تنگی نفس و درد قفسه سینه منجر می شود. در موارد حاد، آمبولی ریه می تواند کشنده باشد. با این حال، درمان آمبولی ریه با داروهای رقیق کننده خون و اکسیژن درمانی امکانپذیر است.

عفونت زخم

مانند تمام اعمال جراحی، یک خطر کوچک وجود دارد و آن هم عفونی شدن زخم می باشد. این اتفاق در ۱ نفر از هر ۵۰ نفر اتفاق می افتد. معمولا این عفونت ها می توانند با مصرف آنتی بیو تیک ها درمان شوند. حدود 1 نفر از هر ۱۰۰ بیمار دچار عفونت عمیق می شوندکه ممکن است منجر به برداشتن مفصل جدید شود تا زمانی که عفونت از بین برود.

در موارد خیلی حاد که عفونت قابل درمان نمی باشد، تعویض مفصل زانو برای همیشه از بین می رود و استخوان ها به یکدیگر متصل می شوند ، بنابراین ساق پا دیگر نمی تواند زانو را خم کند. به ندرت ممکن است پا از بالای زانو قطع شده و یک پای مصنوعی جایگزین شود.

جراحی تعویض مفصل زانو

آسیب عصبی و دیگر آسیب های بافتی

در طی جراحی یک خطر کوچک بوجود می آید و آن هم آسیب به رباط ها، شریان ها و اعصاب می باشد.

از هر 100 بیمار، کمتر از 1 نفر دچار آسیب عصبی می شود که معمولا و به تدریج در طول زمان بهبود پیدا می کند.

از هر 100 بیمار، در حدود ۱ نفر دچار آسیب رباطی می شود که یا در طول عمل جراحی ترمیم می شود و یا توسط یک بریس حمایت می شود تا زمانی که بهبود پیدا کند.

از هر 5000 مورد، در حدود 1 مورد با کاهش جریان خون در ماهیچه های اطراف مفصل جدید روبرو می شود (سندروم کمپارتمانت). معمولا برای این حالت و اصلاح مشکل، به عمل جراحی نیاز است.

شکستگی استخوان

در افرادی که استخوان های ضعیفی دارند و به پوکی استخوان مبتلا هستند، استخوان اطراف مفصل جایگزین گاهی اوقات بعد از یک زمین خوردن کوچک و معمولا بعد از چند ماه یا چند سال دچار شکستگی می شود. این اتفاق بسیار نادر است اما زمانی که این رخ می دهد، به یک جراحی دیگر برای ترمیم شکستگی و یا تعویض اجزای مفصل نیاز می باشد.

دررفتگی

استفاده از یک پروتز پلاستیکی متحرک ممکن است خطر دررفتگی زانو را افزایش دهد و این حالت نیاز به جراحی بیشتری دارد.

درد

برای بیشتر افراد ، تحمل درد به تدریج و در چند ماه اول بعد از عمل جراحی راحت تر می شود. با این حال، برخی از افراد درد مداومی دارند و یا با انواع جدیدی از درد مواجه می شوند. تحقیقات نشان می دهند که10% تا ۲۰ % از افراد هنوز در دراز مدت با درد متوسط یا شدیدی روبرو هستند.

این درد همیشه ناشی از وجود یک نقص فنی یا یک عارضه قابل تشخیص، نیست و بنابراین نمی تواند با انجام مجدد عمل جراحی، ثابت شود. این عارضه به عنوان سندروم درد منطقه ای پیچیده شناخته می شود. برخی از بیمارستان ها دارای کلینیک های درمانی هستند که می توانند در این زمینه کمک کنند.

سفتی

برخی افراد بعد از عمل جراحی، با تداوم یا افزایش سفتی روبرو می شوند. معمولا این مشکل با انجام تمرینات ورزشی حل می شود و ورم نیز بهبود پیدا می کند. درد می تواند باعث توقف انجام تمرینات فیزیوتراپی و چسبندگی بافت های نرم اطراف مفصل شود.

برخی اوقات سفتی زانو ممکن است با دستکاری مفصل و تحت یک داروی بیهوشی درمان شود و پس از آن فیزیوتراپی فشرده نیز ادامه پیدا کند.

دوام و طول عمر مفصل جدید زانو چقدر است؟

برای 80% تا 90% از افرادی که جراحی تعویض کامل زانو را انجام داده اند، دوام مفصل جدید باید حدود 20 سال و یا حتی بیشتر نیز طول بکشد.

اگر جراحی تعویض جزئی زانو داشته اید، به احتمال زیاد به تکرار عمل نیاز دارید.حدود 1 نفر در هر 10 نفر ، بعد از گذشت 10 سال به یک عمل جراحی دیگر نیاز دارند.

اگر دارای اضافه وزن باشید و یا کارهای دستی سنگینی انجام می دهید، احتمال دارد که به یک عمل جراحی دیگر نیاز داشته باشید.

جراحی تعویض مفصل زانو

جراحی تعویض اصلاحی مفصل زانو

برخی از افراد به تکرار یک عمل جراحی تعویض مفصل زانو بر روی زانوی خود نیاز دارند. این یک جراحی اصلاحی می باشد. جراحی مجدد، از جراحی اولیه، سخت تر است، اما این روش ها در حال تبدیل شدن به یک برنامه عادی و موفق هستند. اگر شما یک عمل جراحی دوم و یا سومی را بر روی یک پای خود انجام می دهید ، جراح ممکن است مولفه های تعویض مفصل زانوی پیچیده تری را به جای نوع استاندارد آن پیشنهاد کند.

تحقيقات و پیشرفت های جديد در جراحي تعویض مفصل زانو

کمک به بیماران برای گرفتن یک تصمیم آگاهانه

ما در حال گردآوری یک تحقیق در مورد تجربه بیمار در قبل، حین و بعد از عمل جراحی تعویض مفصل زانو هستیم. این تحقیق شامل پروژه ای در دانشگاه شفیلد می باشد که هدف آن کمک به بیماران برای گرفتن یک تصمیم آگاهانه در مورد عمل جراحی است. تیم تحقیقاتی از مجموعه اطلاعات گرفته شده، به بیماران کمک می کند تا در مورد عمل جراحی تعویض مفصل زانو، آگاهانه تصمیم بگیرند.

فهمیدن اینکه چرا بعضی از جراحی های تعویض مفصل زانو با شکست مواجه می شوند

ما همچنین از تحقیقات برای بهبود نتیجه عمل های جراحی تعویض مفصل زانو پشتیبانی می کنیم ، مانند پروژه ای که با هدف فهمیدن این که چرا برخی از جایگزین های مفصل گاهی اوقات با شکست مواجه می شوند و آیا عوامل خطر ژنتیکی بر نتیجه عمل جراحی تاثیر می گذارند. این تحقیق دارای یک پتانسیل بالقوه برای تکمیل تجربیات بیمار و افزایش ماندگاری و دوام مفصل جایگزین می باشد.

مطالعه TRIO

مطالعه TRIO به بررسی تاثیر فیزیوتراپی در بیمارانی می پردازد که بعد از انجام عمل جراحی تعویض مفصل زانو، دچار ضعف عملکردی شده اند. هدف از این مطالعه کشف این مساله است که آیا این درمان اولیه پس از گذشت یک سال، بهبود درد، رضایت و عملکرد را در پی داشته است یا خیر. در صورت موفقیت ، می تواند هر سال، بیشتر از 15۰۰۰ بیمار را در انگلستان، که یک سال پس از عمل جراحی، از تعویض مفصل زانو راضی نیستند را تحت درمان قرار دهد.

داشتن توجه بهتر به بیماران در دوره نقاهت

هدف از این تحقیق، ارائه یک رویکرد استاندارد و ارزیابی یک کلینیک مجازی برای کل بیمارانی است که جراحی تعویض مفصل زانو داشته اند و کنترل بیمارانی که با این روش، در معرض خطر بوده اند، می باشد. این تحقیق باعث می شود که برای بیماران در مرحله نقاهت، بهتر و کارآمدتر عمل کنیم.

به دنبال جایگزین هایی برای تعویض کامل مفصل زانو

ما همچنین در حال تحقیق درباره روش های جایگزین برای تعویض کامل مفصل زانو هستیم. برای مثال ، تعویض کامل مفصل زانو برای بسیاری از افراد جوان توصیه نمی شود. این مطالعه قصد دارد یک روش جدید به نام ToKa را توسعه دهد که در این روش از تصاویر مفصل شخص برای طراحی یک ایمپلنت مخصوص بیمار استفاده می کند که از طریق چاپ ۳ بعدی ساخته خواهد شد. در صورت موفقیت ، این روش می تواند مانع از تعویض کامل مفصل زانو در افراد مبتلا به آرتروز شود.

بهترین دکتر برای تعویض مفصل زانو

انتخاب بهترین متخصص برای جراحی تعویض مفصل زانو تاثیر بسزایی در نتیجه نهایی و رضایت شما دارد. در انجام جراحی عجله نکنید و با چند جراح صحبت کنید تا بتوانید بهترین جراح را بسته به شرایط تان انتخاب کنید.

هزینه تعویض مفصل زانو

در این جراحی زانو، از یک مفصل پلاستیکی استفاده می شود که بخش اصلی هزینه شما مربوط به قیمت این مفصل می گردد. اگر پس از عمل نیاز به بستری شدن در آی سی یو و سی سی یو داشته باشید، هزینه شما افزایش پیدا می کند. قیمت ثابتی برای این جراحی نمیتوان داد زیرا بسته به نوع بیمه بیمار، شرایط بیماری و سختی جراحی تان، می تواند از فردی به فردی دیگر متفاوت باشد.

فیلم آموزش به بیمار تعویض مفصل زانو