برخی چکاپ ها برای افزایش سلامتی سالمندان مهم و حائز اهمیت هستند، مهمترین چکاپ‌های زنانه و مردانه را در این بخش مورد بررسی قرار خواهیم داد، برخی افراد به سلامت دهان و دندانشان اهمیت زیادی نمی دهند و تا زمانیکه دچار درد و پوسیدگی در آن ها نشده اند به مطب دندانپزشکی مراجعه نمی کنند.

توصیه می‌شود افراد تا سن ۴۰ سالگی هر پنج سال و بعد از آن هر یک تا سه سال یک بار چکاپ انجام دهند. این چکاپ‌ها برای خانم‌ها و آقایان متفاوت است. به طور کلی آقایان کمتر از خانم‌ها به سلامتشان اهمیت می‌دهند و معمولا زمانی به پزشک مراجعه می‌کنند که تحمل درد برایشان غیر ممکن است. گاهی این سهل‌انگاری برایشان گران تمام می‌شود، چرا که تاخیر در مراجعه به پزشک، ممکن است بیماری را به مراحل پیشرفته و خطرناک برساند.

بنابراین انجام چکاپ‌های سلامت به پیشگیری و تشخیص زود هنگام و درمان مناسب بیماری احتمالی منجر خواهد شد. خانم‌ها در سنین مختلف مستعد ابتلا به برخی از بیماری‌ها هستند. این در حالی است که با انجام برخی آزمون‌ها و چکاپ‌های دوره‌ای می‌توان از بروز این مشکلات پیشگیری کرد یا با تشخیص زود هنگام آنها نسبت به درمان به موقع اقدام کرد. علاوه بر چکاپ‌های زنانه و مردانه، آزمایش‌هایی هم وجود دارد که هم خانم‌ها و هم آقایان باید به آنها توجه کنند و با انجام آنها به صورت دوره‌ای از وضعیت سلامتشان با خبر شوند. این چکاپ‌ها عبارتند از آزمون فشار خون بالا، آزمون چربی خون، آزمون سرطان پوست، آزمون قند خون ناشتا و آزمون بیماری‌های چشمی. به گزارش پارسینه، بعد از سن ۴۵ تا ۵۰ سالگی چکاپ کلی برای بررسی سلامت بدن به کمک آزمایش خون یا همان CBC به منظور تشخیص برخی از بیماری‌ها مثل کم خونی، انواع سرطان و… به صورت سالانه، آزمایش مدفوع به منظور تشخیص زود هنگام سرطان‌های گوارشی مثل معده به صورت سالانه، آزمون ورزش و بررسی سلامت قلب و عروق هر دو سال یک بار و بعد از ۶۰ سالگی به صورت سالانه و مراجعه به دندانپزشک و بررسی سلامت دندان‌ها و لثه به صورت سالانه یا هر دو سال یک بار برای خانم‌ها و آقایان ضروری است.

چرا مردان کمتر از زنان به پزشک مراجعه می‌کنند؟

خرداد سال گذشته یک روانشناس با بیان اینکه بر اساس نتایج تحقیقات، مردان کمتر از زنان به دکتر مراجعه می‌کنند، گفت: این در زندگی روزمره کاملا مشهود است و ریشه در نوع تربیت آنها دارد. عاطفه رضایی اظهار کرد: پزشکان معتقدند که مردان نسبت به زنان در قبال سلامت خود سهل‌انگار و بی‌توجه‌ترند و هنگام بیماری به جای مراجعه به پزشک به خوددرمانی و استراحت روی می‌آورند؛ در واقع، بیشتر مردها تصور می‌کنند که باید در هر شرایطی حامی خانواده و قوی باشند و دردها و ناراحتی‌های خود را پنهان کنند. از این‌رو، گاهی آن‌قدر بیماری خود را طول می‌دهند که حاد می‌شود و چاره‌ای جز مراجعه به پزشک و دریافت درمان‌های سنگین باقی نمی‌گذارد. این روانشناس ادامه داد: وقتی اطرافیان پسربچه‌ای نوجوان، مدام به او گوشزد می‌کنند که تو دیگر بزرگ شدی، مرد شدی، باید قوی باشی، نباید از هیچ مساله‌ای بترسی، نباید از چیزی شکایت کنی و نباید ناله کنی، او با خود این‌طور می‌اندیشد که در صورت ابتلا به بیماری، بهتر است بیماری‌اش را بروز ندهد و وضعیت نابسامان جسمی خود را پنهان کند، در حالی که هر مرد قدرتمندی ممکن است روزی به دلیل یک سرماخوردگی از پا بیفتد و نیاز به تجویز پزشک داشته باشد. او افزود: علاوه بر این، برخی مردان نیز به دلیل بی‌حوصلگی و مشغله کاری به پزشک مراجعه نمی‌کنند و معتقدند که تحمل انتظار کشیدن در مطب را ندارند؛ چراکه روحیه انتقادپذیری ندارند و به دلیل تربیت‌های نادرست، خودخواه و خودرای بار آمده‌اند. از این‌رو، دریافت توصیه‌های پزشکی را نوعی ضعف مردانه می‌دانند و زمانی که دچار بیماری می‌شوند از مراجعه به مراکز درمانی اجتناب می‌کنند. رضایی تصریح کرد: والدین گاهی نمی‌دانند که استفاده بیش از حد از جملات اغراق‌آمیز تا چه حد می‌تواند پسرانشان را نامتعادل بار بیاورد و حق برخورداری از زندگی نرمال را از آنها دریغ کند؛ در واقع هر مردی باید بتواند دردها و امراض خود را بدون هیچ ترس و خجالتی عنوان کند و مورد حمایت خانواده‌اش قرار گیرد و حتی اگر دلش می‌خواهد برای سرماخوردگی‌های کوچک و جزئی نیز به پزشک مراجعه کند. به گزارش ایسنا، این روانشناس با تاکید بر اینکه همسران در رفع این خصوصیت اخلاقی نقش به‌سزایی دارند، خاطرنشان کرد: وقتی مردی ابراز عجز و بیماری می‌کند نباید با جمله‌ای مثل «خودت را لوس نکن!» مواجه شود؛ چراکه در این صورت بیش از پیش در خود فرو می‌رود و گاهی برای اینکه قدرت خود را به رخ اطرافیانش بکشد جسم خود را ناتوان‌تر و ضعیف‌تر می‌کند. این در حالی است که استفاده از مجلات و پوسترهای مورد علاقه مردان و ایجاد محیطی دوستانه در مراکز درمانی، نقش زیادی در پیگیری آنها برای دریافت مراقبت‌های جسمانی‌شان دارد.

دندان‌های بیگانه با دندانپزشک

مرداد سال گذشته رئیس انجمن دندانپزشکی ایران گفت: کمتر از یک‌درصد شهروندان ایرانی برای چکاپ دندان به دندانپزشک مراجعه می‌کنند که این مساله می‌تواند عامل رشد انواع بیماری‌های دهان و دندان در ایرانیان شود. علی تاجرنیا با اعلام اینکه توجه مردم و دولت به سلامت دهان و دندان از سطح متوسط جهانی پایین‌تر است، اظهار کرد: این امر از بودجه‌ای که دولت به سلامت اختصاص می‌دهد و میزان مراجعه‌ای که مردم برای اقدامات پیشگیرانه انجام می‌دهند، مشخص می‌شود. او با بیان اینکه وضعیت بهداشت دهان و دندان در ایران به نسبت کشورهای در حال توسعه خیلی بد نیست، بیان کرد: در مقایسه با کشورهای اسکاندیناوی در شرایط مطلوبی قرار نداریم. تاجرنیا با اشاره به بهداشت بالای دهان و دندان در کشورهای اروپای شمالی گفت: کاهش دندان‌های پوسیده در این مناطق سبب شده که از میزان دندانپزشکان در این کشورها کاسته شود. او در ادامه با اشاره به جویدن آدامس در بهبود بهداشت دهان و دندان گفت: آمریکایی‌ها و انگلیسی‌ها بیشترین میزان آدامس را در جهان می‌جوند، در حالی که ایرانی‌ها کمتر از متوسط بین‌المللی آدامس می‌جوند. تاجرنیا با اعلام اینکه بیشترین مصرف آدامس متعلق به آمریکا و انگلیس با ۶۰۰ گرم در سال است، گفت: ایرانی‌ها سالانه حدود ۲۰۰ گرم آدامس می‌جوند. به گزارش ایرنا، تاجرنیا جویدن آدامس را در بهبود بهداشت دهان و دندان موثر دانست و گفت: مسواک زدن، نخ دندان و دهان شویه، سه ابزار اصلی برای افزایش سلامت دهان و دندان هستند.

پیشگیری از بیماری با چکاپ پزشکی

مرداد امسال بنیاد بیماری‌های نادر ایران با همکاری اداره سلامت شهرداری تهران «چکاپ پزشکی و غربالگری فشار خون» را برای ارتقای سلامت جامعه در مسجد موسی بن جعفر (ع) برگزار کرد. این بنیاد با همکاری اداره اجتماعی و فرهنگی ناحیه ۲ منطقه ۶ پزشکان خود را برای گسترش فعالیت‌های خیرخواهانه خود برای چکاپ وضعیت سلامت مراجعه‌کنندگان در ایستگاه سلامت مسجد مستقر کرد. کارشناس اداره سلامت شهرداری تهران درباره این طرح که به مناسبت دهه کرامت برگزار شد، گفت: شهرداری تهران این‌گونه طرح‌ها را به مناسبت‌های مختلف مانند اعیاد مذهبی یا فرهنگی و ملی برای پیشگیری بیماری و اطلاع‌رسانی به شهروندان در مورد بیماری‌ها برگزار می‌کند. مرجان تمیمی اظهار کرد: با این اقدامات به مردم در زمینه به خطر افتادن سلامتشان هشدار می‌دهیم. او ادامه داد: مردم استقبال خوبی از طرح سلامت دارند، چراکه هزینه‌ای برای چکاپ پرداخت نمی‌کنند. هم‌زمان حسین نجمی، متخصص روانپزشکی و بیماری‌های اعصاب و روان بنیاد بیماری‌های نادر ایران درباره این فعالیت‌های خیرخواهانه به بنیاد بیماری‌های نادر ایران گفت: ما پیش از این نیز در طرح‌های سلامت سازمان‌های مردم‌نهاد شرکت داشته‌ایم و در زمینه تشخیص بیماری‌ و حتی درمان به صورت رایگان فعالیت کرده‌ایم؛ همچنین با حضور در مساجد مختلف، مسائل پزشکی، درمانی و بهداشتی را به زبان ساده به اطلاع مردم رسانده‌ایم.

روزنامه آرمان