از قار و قور کردن شکم تا صدای خالی شدن هوای بین مفاصل، بدن سمفونی از صداها را تولید می کند. بیشتر این صداها کاملا طبیعی هستند (اگرچه بعضی خجالت آورند)، اما در بعضی مواقع می توانند زنگ خطر باشند.

این زمینه ایست که کمکتان می کند بفهمید که آیا صدایی خاص باعث نگرانی است یا خیر. دکتر هافر و دیگر متخصصان به ما کمک می کنند متوجه شویم این صداها هر کدام به چه معنا هستند و آیا باید نگرانشان باشیم یا خیر.

1) صدای سوت از بینی

– صدای سوت نشانه ی انسداد جریان هوا می باشد، و به این معناست که مخاط اضافی در راه بینی قرار گرفته است. با یک ضد احتقان این مسیر را تمیز کنید (اگر سرما خورده اید) و یا از آنتی هیستامین استفاده کنید (برای حساسیت).

– چه زمانی نگران شویم: اگر دچار تروما بینی هستید، سوت زدن ممکن است خود را با اشک بینی غضروف بین سوراخهای بینی نشان دهد. این مشکل باید توسط جراح گوش و حلق و بینی ترمیم شود.

2) عطسه

– عطسه می تواند توسط یک ویروس یا هر چیز دیگری تحریک شود، که باعث تحریک پاسخ رفلکس از مغز به دیافراگم می شود. صدای عطسه بعضی افراد ممکن است از دیگران خیلی بلندتر باشد و دلیلش هم حجم، سایز نای، و یا قدرت عضلاتشان است.

– چه زمانی نگران شویم: حمله های مزمن می تواند نشانه ی حساسیت باشد.

3) صدای رد شدن سریع چیزی در گوش

– وقتی سرتان روی بالش است و چنین صدایی می شنوید ممکن است این صدا به خاطر رد شدن جریان خون از شریان کاروتید و ورید ژوگولار باشد، که درست از پشت گوش عبور می کنند. وقتی گوش خارجی مسدود می شود صدا قابل تشخیص است. این صدا در مواقعی می تواند نشانه ی عفونت یا آلرژی نیز باشد.
تراکم در لوله استاش، که بینی و گلو را به گوش میانی متصل می کند نیز می تواند باعث چنین صداهایی شود. این مسیر یا خودش تمیز می شود و یا می توانید به کمک یک ضد احتقان یا آنتی بیوتیک مشکلش را حل کنید.

– چه زمانی نگران شویم: شنیدن چنین صدایی بدون مسدود شدن شنوایی می تواند به معنای مسدود شدن رگ های خونی و یا یک ناهنجاری باشد، باید با پزشک خود تماس بگیرید.

4) صدای زنگ در گوش ها

– شنیدن صدای زنگ در یک یا هر دو گوش را به عنوان وزوز گوش می شناسیم. التهاب، بالا رفتن سن، و صدای خیلی بلند می توانند به سلول های داخلی گوش که موج های صوتی را تبدیل به سیگنال های الکتریکی می کنند آسیب برسانند. نتیجه: حلزون گوش حتی زمانی هم که موج صدایی وجود نداشته باشد به مغز سیگنال ارسال می کند.

– چه زمانی نگران شویم: اگر صدای وزوز بیشتر از دو روز ادامه پیدا کرد، و یا همراه با درد و سرگیجه بود، برای آزمایش عفونت یا مشکلات عصبی به پزشک مراجعه کنید.

5) باد گلو

– باد گلو صدای هوایی است که از معده فرار کرده است – معمولا نتیجه فرو دادن هوا است. با دهان پر صحبت نکنید تا تعداد باد گلوها را کاهش دهید، آرام غذا میل کنید و از نوشیدنی های گازدار بپرهیزید.

– چه زمانی نگران شویم: باد گلو همراه با سوزش قفسه سینه یا گلو درد می تواند نشانه ی رفلاکس معده باشد، که با تجویز دارو التیام می یابد.

در این مورد بیشتر بخوانید: مقابله با صداهای مختلف در بدن

6) سکسکه

– سکسه به دلیل اسپاسم دیافراگم اتفاق می افتد، این التهاب باعث می شود عمل دم به صورت ناگهانی توسط دهانه حنجره متوقف شود. بخشی از دیافراگم توسط واگ و اعصاب فرنیک کنترل می شود، که می تواند به علت هیجان، عصبانیت، داروهای خاص و یا اتساع معده بعد از خوردن یک وعده ی بزرگ تحریک شود. سکسکه را می توانید با حبس کردن نفستان متوقف کنید، این کار باعث بالا رفتن دی اکسید کربن در ریه می شود و می تواند به دیافراگم استراحت دهد.

– چه زمانی نگران شویم: اگر سکسکه بیش از 48 ساعت طول کشید، ممکن است مشکل از تحریک اعصاب یا سیستم مرکزی عصبی باشد که نیاز به مراقبت های پزشکی دارد.

7) صدای غرش روده

– صدایی که از شکمتان می شنوید در واقع صدای جا به جا شدن هوا و مایعات در مسیر سیستم گوارشی است. اگر از شکم خالی صدا شنیدید، می تواند به این معنا باشد که روده باقی مانده ها را رو کرده است، و یا می تواند هشداری برای غذا خوردن باشد. وقتی گرسنه هستید مغزتان سیگنالی به روده ارسال می کند و این سیگنال می تواند عامل تحریک صدایی که می شنوید باشد.

– چه زمانی نگران شویم: تجربه شنیدن صداهای بلند همراه با درد، گرفتگی یا تهوع، بدون هیچ مدفوعی می تواند نشانه ی انسداد جزئی معده باشد که نیاز به جراحی دارد.

8) باد معده

– باد معده معمولا بعد از هضم غذاهایی که مقدار فیبر بالایی دارند از جمله کلم یا لوبیا اتفاق می افتد. محصولات جانبی این هضم متان، نیتروژن و هیدروژن است که از طریق رکتوم خود را خارج می کنند. استفاده از یک برنامه غذایی سرشار از فیبر ارزش تحمل باد معده را دارد، چون فیبر با کاهش کلسترول، سلامت بهتر روده، و کاهش وزن در ارتباط است.

– چه زمانی نگران شویم: نفخ شکم (همراه با گرفتگی و اسهال) که بعد از خوردن لبنیات اتفاق بیوفتد می تواند نشانه ی عدم تحمل لاکتوز باشد.

داشتن همین نشانه ها بعد از نوشیدن نوشابه یا آب میوه ممکن است یک اختلال گوارشی به نام سوء جذب فروکتوز باشد. برای اینکه مطمئن شوید غذاهایی که فکر می کنید باعث این علائم می شوند را یک تا دو هفته استفاده نکنید. به ندرت پیش می آید که نفخ شکم باعث نگرانی شود.

9) صدای خس خس

– اگر نمی توانستید درست نفس بگیرید سریع با اورژانس تماس بگیرید. آلرژی، آسم، یا حتی نارسایی احتقانی قلب می تواند باعث برونش در ریه ها و سپس تبدیل به التهاب و تورم شود. نارسایی قلبی ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشد، اما آسم و آلرژی می توانند توسط دارو التیام بیابند.

10) خروپف یا نفس نفس زدن در خواب

– هر دو مورد با آپنه خواب در ارتباط هستند. آپنه خواب شرایطی است که در آن راه تنفس موقتا بسته می شود. دو مورد دیگر از نشانه های این مشکل آن است که در طول روز دائما در حال خمیازه کشیدن هستید و احساس خستگی می کنید.

منبع: دکتر سلام