با رشد جنين در سه ماهه آخر، ضمايم بارداري نيز افزايش مي يابد و اين مساله فشار زيادي به دستگاه گوارش وارد مي کند،دستگاه گوارش يک مادر باردار فضاي لازم و کافي براي فعاليت ندارد و در واقع تحت فشار قرار مي گيرد،در نتيجه توان گذشته را براي هضم و نگهداري غذارا از دست مي دهد،اين امر باعث بروز مشکل اسيديته شدن معده مي شود.
نتيجه ي اين اسيدي شدن معده احتمال ورود اسيد معده به مري را زياد کرده و منجر به ترش کردن زياد مادر مي شود. براي حل اين مشکل پزشک متخصص توصيه مي کند که غذاي لازم را در دفعات متعدد مصرف نماييد.
يک وعده ي غذايي را در چندمرحله ميل کنيد و هربار به صورت کامل مواد غذايي را بجويد. سعي کنيد بعد از غذا فورا نخوابيد و يک مدتي لم بدهيد.

استفاده از سبزيجات تازه يا پخته و ميوه‌ها مي‌تواند دو هدف را تامين کند. در درجه اول به دليل فيبر موجود به کاهش خشکي مزاج مي‌انجامد و در درجه دوم قسمت زيادي از مواد مورد نياز بدن مادر مانند انواع ويتامين‌ها و مواد معدني از جمله کلسيم، منيزيم، پتاسيم، آهن، منگنز و… را تامين مي‌کند.
استفاده از انواع گوشت‌ها هم توصيه مي‌شود. قبلا سفارش اکيد بر مصرف زياد آبزيان بود چون مصرف آنها مي‌تواند کمبود يد و اسيدهاي چرب امگا3 را برطرف کند و براي بدن بسيار مفيد بوده و سبب افزايش IQ بچه مي‌شود اما در حال حاضر به دليل آلودگي محيط درياها به جيوه، مصرف بالاي آبزيان به ويژه ماهي سالمون و تن و ماهي‌هاي صيدشده در نزديکي سواحل توصيه نمي‌شود زيرا اينها جيوه و ساير فلزات سنگين را به بدن جنين انتقال مي‌دهند و روي روند تکامل مغز جنين تاثير منفي مي‌گذارند. بهتر است امگا3 مورد نياز از منابع گياهي که آلودگي کمتري دارند مانند گردو يا کنجد يا برخي ديگر از دانه‌هاي روغني مانند تخم کتان خام، بادام، پسته، فندق و جوانه گندم تامين شود.

نکته ديگري که حايز اهميت است توجه به مصرف کمتر مواد غذايي‌اي است که خارج از منزل تهيه مي‌شوند زيرا آلودگي‌ها و مسموميت‌ها مي‌تواند براي مادر و جنين زيانبار باشد.

بنابراين بايد از مصرف گوشت کوبيده يا کباب کوبيده، همبرگر و کتلت که خارج از منزل تهيه مي‌شود، پرهيز کرد زيرا حرارتي که حين پخت بتواند آلودگي اوليه و ثانويه را از بين ببرد، در برخي غذاها مانند کتلت يا کباب رعايت نمي‌شود و ممکن است سبب انتقال برخي انگل‌ها به بدن مادر شده و براي جنين مشکل‌ساز شود.

کدام مواد غذايي بايد حذف شود؟
به افرادي که در خانواده زمينه آلرژي دارند، توصيه مي‌شود مصرف بادام‌زميني و ماهي را کمتر کنند. خانم‌هايي که زمينه آلرژي دارند، ممکن است به پروتئين شير گاو هم حساس باشند. به همين دليل بهتر است مصرف آن را حتي در دوران شيردهي قطع کرد تا موجب اسهال خوني در کودک نشود.
استفاده از کنسروها و موادي که رنگ‌هاي مصنوعي هستند نيز توصيه نمي‌شود زيرا اين مواد مي‌توانند حاوي فلزات سنگين باشند. مصرف نوشمک و بستني‌هاي رنگي سنتي و خامه‌اي هم در دوران بارداري چه خانم مبتلا به آلرژي باشد چه نباشد، مناسب نيست.
البته غير از تغذيه، دوري از استرس و شب بيداري هم تاکيد مي‌شود زيرا مي‌تواند روي رفتار مادر و روند رشد جنين تاثيرگذار باشد. فراموش نکنيد که پياده‌روي در محيط‌هاي پاک به ويژه بعد از بارندگي نيز براي مادر و جنين بسيار مفيد است.
در سه ماهه سوم همانند شش ماهه اول بارداري از همه گروههاي غذايي بايستي در برنامه روزانه باشد اما مقدار آن نسبت به قبل افزايش پيدا مي کند
مصرف آب ميوه هاي غير طبيعي که حاوي رنگ مصنوعي هستند، لبنيات غير پاستوريزه، بستني سنتي و خامه‌اي هم در دوران بارداري مناسب نيست.
مادران باردار بايد از مصرف گوشت کوبيده يا کباب کوبيده، همبرگر و کتلت در رستوران ها پرهيز نمايند. در تهيه اين نوع غذا ها حرارتي که حين پخت بتواند آلودگي را از بين ببرد، داده نمي شود و همين امر ممکن است باعث انتقال برخي انگل‌ها به بدن مادر شده و براي جنين مشکل‌ ساز شود.

متخصص تغذيه به شما توصيه مي کند که مصرف غذاهايي که زمينه ي آلرژي دارد را حذف کنيد، ممکن است اين ماده ي غذايي بادام زميني و يا يک ميوه ي خاص باشد.

• ميوه و سبزيجات در سه ماهه آخر بارداري استفاده از سبزيجات تازه يا پخته و ميوه‌ها توصيه مي شود . مصرف مقادير قابل توجهي از ميوه و سبزيجات به کاهش خشکي مزاج کمک مي کند از طرفي ميوه و سبزي هاي مصرفي بخش اعظمي از مواد مورد نياز بدن مادر مانند انواع ويتامين‌ها ، املاح و فيبر را تامين مي کند.
• گوشت و پروتئين ها در اين دوره استفاده از انواع گوشت‌ها توصيه مي شود. سعي شود هفته اي 2-1 بار از ماهي استفاده کنيد. با مصرف مقادير لازم از ماهي در وعده هاي غذايي و دريافت امگا 3 به رشد مغزي جنين کمک شاياني مي نماييد.
براي دريافت امگا3 مورد نياز مي توانيد از منابع ديگر مانند گردو بادام، پسته، فندق يا برخي ديگر از دانه‌هاي روغني مانند کنجد وتخم کتان، نيز کمک بگيريد.
• نان و غلات از ديگر گروها ي غذايي است که توصيه مي شود خانمهاي باردارسعي کنند از غلات سبوس دار استفاده کنند • شير و لبنيات معمولا مصرف اين گروه در بين خانمهاي باردار کمتر از حد انتظار است و بايد بدانيد که لبنيات کم چرب مهمترين منبع غذايي تامين کننده کلسيم ميباشد و خانمهاي باردار در سه ماهه سوم بايستي روزي چهار واحد لبنيات استفاده کنند.

با آغاز درد حاملگي، هيچ غذايي مصرف نکنيد
اصولا معده و روده خانم بارداري که آماده زايمان مي‌شود، بايد خالي باشد زيرا فشاري که به رحم وارد مي‌شود، مي‌تواند به دفع مواد موجود در معده و روده منجر شده و محيط را آلوده کند. اگر قرار است فردا زايمان انجام شود، حتي اگر زايمان به شکل سزارين است، بهتر است از غذاهايي استفاده شود که زود دفع مي‌شوند تا حين زايمان روده‌ها خالي باشند.
گاز موجود در روده در صورتي که غذا مصرف شده باشد هم مي‌تواند در زايمان طبيعي سبب دل درد و دل‌پيچه مادر شده و در سزارين سبب بروز فشار شود.

پزشکان بدون مرز