نجات یافتگان از یکبار سکته باید فشارخون، کلسترول ، وزن را مرتب کنترل کنندو فعالیت ورزشی روزانه را برای جلوگیری از بوجود آمدن سکته بعدی جدی بگیرند. آنها باید معالجان خاصی مبتنی بر شواهد بالینی مربوط به خود را که شامل آسپیرین درمانی و یا عمل جراحی برای باز نگه داشتن سرخرگ گردن است، دریافت کنند.
انجمن قلب آمریکا دستورالعمل جدیدی برای پیشگیری از سکته در بیمارانی که سابقه ی سکته یا حمله ی گذرای ایسکمیک (TIA ) داشته اند را در مجله ی Stroke منتشر نمود.
به گفته ی دکترKernan : تعداد زیادی از تحقیقات در حال حاضر بروی راههای جدید و موثرتری برای مراقبت از بیمارانی که قبلا سکته ی مغزی یا حمله ی ایسکمی گذرا را تجربه کرده اند و برای جلوگیری از وقوع مجدد این رویدادها و جلوگیری از آسیب بیشتر مغزی متمرکز شده اند.
مهمترین عامل، درمان فشارخون بالا برای جلوگیری از سکته ی ایسکمیک ثانویه است. بر اساس تحقیق های جدید حدود 70 درصد از افرادی که اخیراٌ سکته ی ایسکمیک داشته اند همچنان دارای فشارخون بالایی هستند.
همچنین در دستورالعمل مذکور بروی درمان سختگیرانه ی کنترل کلسترول تأکید شده است زیرا در بقا یافتگان از سکته، بالا بودن کلسترول عامل مهمی در سخت شدن سرخرگ ها است. با این وجود در این دستورالعمل به استفاده از نیاسین و داروهای Fibrate تأکید نشده است، این داروها میزان کلسترول خوب را افزایش می دهند اما با توجه به پراکندگی اطلاعات درباره ی میزان تأثیر آنها در کاهش وقوع سکته دوم، در این دستورالعمل درباره ی توصیه ی مصرف این داروها مطلبی آورده نشده است.
برای بازماندگان از سکته ی مغزی و TIA انجام فعالیت بدنی بین 3 تا 4 جلسه در هفته با شدت متوسط تا شدید نظیر فعالیت های ایروبیک توصیه شده است که شامل دویدن سریع یا دوچرخه سواری می شود. در این دستورالعمل بخش دیگری افزوده شده است که مربوط به تغذیه، آپنه خواب، تصلب شرایین قوس آئورت و پیش دیابت می باشد.
دستورالعمل جدید شامل موارد زیر است :
· غربالگری دیابت و چاقی در بازماندگان از سکته و TIA
· غربالگری برای آپنه ی خواب
· ارزیابی تغذیه ای
· نظارت بر ضربان قلب غیرطبیعی ( فیبریلاسیون دهلیزی ) به میزان 30 روز، برای افرادی که سکته مغزی بی علت داشته اند.
· استفاده از ضد انعقادها ( آنتی کوآگولانتها ) در شرایط خاص
· رعایت رژیم مدیترانه ای و تأکید بر مصرف سبزیجات و میوه جات تازه ، غلات کامل و گوشت های کم چرب نظیر ماهی و ماکیان مصرف لبنیات کم چرب، استفاده از حبوبات ، آجیل و محدود کردن مصرف شیرینی و گوشت قرمز.
آزمایش های بالینی مزایای استفاده از رژیم غذایی مدیترانه ای را پس از سکته ی مغزی یا TIA ثابت نکرده اند ، بنابراین توصیه ی رعایت رژیم مدیترانه ای بر اساس تحقیقات چندانی صورت نگرفته است. سالانه در آمریکا 690 هزار فرد بالغ دچار سکته ی ایسکمیک می شوند که به دلیل ایجاد لخته ی خون و ممانعت از عبور جریان خون در مغز یا در یکی از رگهای منتهی به مغز بروز می کند.
سالانه 240 هزار نفر در آمریکا دچار TIA می شوند، اگر چه TIA ایجاد اختلال فوری در عملکرد مغز ایجاد نمی کند اما فرد را در معرض خطر بیشتری برای سکته ی مغزی در آینده قرار می دهد. بطورمتوسط خطر سکته ایسکمیک در آینده برای افرادی که یک بار دچار سکته ی ایسکمیک یا TIA شده اند حدود 3 تا 4 درصد است.
کلید حفظ سلامت پس از سکته ی ایسکمیک یا TIA ، ارزیابی دقیق و سریع علل واقع این حوادث و شناسایی عوامل خطر سکته بطوریکه اقدامات پیشگیرانه ی مناسب به سرعت برای فرد اجرا شود. به گفته ی دکتر Kernan پس از وقوع این حوادث بیمار باید بطور منظم با پزشک خود در تماس باشد و از برنامه های پیشگیری که به او توصیه می شود استقبال کند، به این ترتیب می تواند به آینده ی سالم تری امید داشته باشد.
منبع-http://diabetestma.org